fbpx

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

catalin urdoi

Cătălin Urdoi este un fotograf freelancer din Rădăuţi, judeţul Suceava, a cărui muncă este extrem de apreciată în România şi peste hotare. Mai multe fotografii de-ale sale au ajuns în celebra publicaţie National Geographic. Așa am ajuns să îl cunosc și eu acum câțiva ani. De atunci am tot vorbit și mereu mi-a fost greu să aleg o fotografie preferată de la el. Și acum v-am oferit 2 mai jos, dar vă rog să le admirați voi și pe restul aici. În rest, eu mă întorc să visez la Bucovina prin fotografiile realizate de hoinarul intervievat azi.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Bună întrebare, Sabina, iar dacă mi-o adresai acum 3-4 ani …sincer nu știam ce să îți răspund 🙂 Fotografia m-a ajutat să îmi găsesc locul în societatea asta zbuciumată, oferindu-mi în același timp un scop care m-a scos din stereotipurile sociale și care în același timp m-a ajutat să mă dezvolt personal. Am învățat să fiu mai îngăduitor, mai atent la detalii, am învățat să mă bucur de micile surprize ale vieții și să fructific fiecare scenă care se derulează în fața ochilor mei … redând-o mai departe sub forma fotografiei. Azi sunt eu, Cătălin Urdoi … visătorul, hoinarul și veșnic îndrăgostitul de frumos 🙂

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

În opinia mea fotografia neînsoțită de o poveste rămâne doar o poză… Iar pozele, sunt și ele frumoase, însă incomplete. Povestea induce o stare și o trăire pe care vizualul din fotografie o completeză, dând naștere unui întreg, care chiar reușește să transmită un mesaj.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

Da, e o zonă a amintirilor mele care în pofida situției pe care o voi descrie … m-a ajutat mult. Acum exact un an de zile, în timpul tratamentului chimio-terapeutic, fotografia m-a ajutat să depășesc ceea ce la prima vedere, părea imposibil.

Mi-a fost foarte greu, organismul meu resimțind efectele adverse ale tratamentului, însă chiar și așa, în pauzele dintre tratamente, mă trezeam cu aceeași poftă de viață în goana după răsăritul minunat al soarelui … în goana după imortalizarea frumosului, tradițiilor și documentării satului bucovinean. Da, pot spune cu mâna pe inima că ăsta a fost cel mai dificil moment, însă uite-mă azi … îți scriu despre el … cu zâmbetul pe buze 🙂

Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

Hehehehe, câte nu sunt :)) dar în momentul ăsta îmi aduc aminte de o întâmplare petrecută la Orșova, când trezindu-mă înaintea lui Sorin Onișor, i-am mâncat acestuia o franzelă pe care și-o păstrase pentru micul dejun. Nu vreți să știți ce a fost la gura lui Ososoi când s-a trezit :)))))

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii prin oraș? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?

Momentan sunt în concediu medical, însă da … am și un alt job (operator logistică ) în cadrul companiei Marelvi. Din fotografia pe care o fac se câștigă și nu prea. Depinde de proiectele pe care le prinzi și de cât de bine ești cotat pe partea de social-media, e o discuție care ne-ar ocupa o seară întreagă 🙂 Prefer să spun că ciugulesc câte ceva … nu neapărat că câștig.

Poate am eu o viziune puțin mai artistică când vine vorba de monetizarea fotografiilor mele, însă cred că momentan trebuie să mă concentrez pe materialul pe care îl adun.

Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?

Îți acorzi timp și înveți, în primul rând despre tine, apoi despre ceea ce vrei să faci în materie de fotografie. Când vei pune suficient suflet în ceea ce vrei sa redai ai să simți că ai ajuns acolo unde îți dorești.

Fotografia reprezintă oglindirea trăirilor tale, de asta este foarte important să te identifici pe tine în fotografie … și nu invers 🙂

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

Nu a fost o perioadă, înainte de social-media…ținând cont ca am doar 3-4 ani de când Dumnezeu mi-a pus în mână aparatul foto 🙂

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

Tu și întrebările tale mi-ați făcut ziua mai faină 🙂 Țin să îți mulțumesc și să salut asemenea inițiative atipice de a intervieva fotografii 🙂 Tare fain !

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂

……………………………….

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Cătălin și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea BordeanuOvidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Silviu PalDan Mihai Bălănescu, Monica Lazăr, Galia Dan, Bogdan Zop, Oliver Merce, Sebastian Popescu, Marius Călin, Alexandra Bușcu și Marian Cristea.

Poate vrei să citești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.