fbpx

La inceputul lui septembrie am aflat ca sunt invitata in Norvegia. Am plecat si, la intoarcere, v-am povestit despre inchisoarea-paradis de pe insula Bastoy.

plecare_bastoy

A venit timpul sa va mai povestesc cum a fost acolo. Spre marea noastra bucurie, am avut timp sa vizitam inchisoarea din Oslo si orasul, inchisoarea Bastoy si biroul Serviciilor Corectionale din Norvegia. De aceea, in acest articol vreau sa va detaliez cateva modalitati de a interactiona cu detinutii si de a le aplica sanctiuni pe masura faptelor. Pentru ca da, in Norvegia detinutii au si drepturi, obligatii si beneficii.

Suntem obisnuiti cu inchisoarea ca unica forma de raspuns pentru infractiuni. Dar in Norvegia, in functie de gravitatea delictului, exista o multime de pedepse alternative care sunt axate pe interactiunea si comunicarea cu contravenientul. Totul pentru a reduce gradul de recidiva si pentru a-i ajuta pe detinuti sa se schimbe singuri, sa duca o viata apropiata de cea de afara si sa ramana in contact cu ideea de comunitate.

Sentinta comunitara este o alternativa viabila in Oslo. In cadrul ei se executa intre 30 si 420 de ore, plus o pedeapsa secundara. Cei de la biroul de probatiune Akershus iau deciziile privind modul in care aceste ore sunt folosite si cum se comporta detinutul cand e acasa cu familia. Dupa ce expertii ajung sa il cunoasca suficient de bine si sa afle ce s-a intamplat in viata lui si ce l-a determinat sa ajunga acolo, contravenientul face munca in folosul comunitatii, fara ca aceasta sa ii afecteze scoala, serviciul sau familia. Adica te duci la munca de la 9 la 18, ajungi acasa te schimbi si pleci la “inchisoare”. Cand nu iti indeplinesti acele ore iei parte la cursuri de economie, trafic, droguri, management al furiei etc.

oslo_prison

Daca totusi au ajuns intr-o inchisoare, nu inseamna ca vor sta in celula, vor avea parte de ceva aer curat uneori si activitati cu ceilalti colegi si atata. Trebuie sa munceasca sau sa mearga la scoala, altfel isi pierd venitul lunar asigurat de inchisoare. Plata este de 5 euro pe zi si pot sa faca orice vor cu ei. Unii ii strang, altii ii cheltuiesc pe tigari si majoritatea ii trimit acasa. Iar daca se comporta bine, pot sa fie transferati la o inchisoare cu securitate mai mica sau chiar intr-o casa intermediara (lucrezi ziua sau mergi la scoala si noaptea dormi intro casa, nu intr-o celula) sau, in cazul a 116 detinuti, pe insula Bastoy. 

detinut_bastoy

Am plecat din Norvegia cu gandul ca un violator nu devine un om bun daca il inchizi 23 de ore pe zi intr-o celula si il agresezi psihic si fizic. Si ca inchisoarea poate sa fie cea mai buna scoala pentru criminali si traficanti de droguri. E treaba oficialitatilor sa aiba grija ca acest lucru sa nu se intample.

Blogul Sabina Cornovac Online este implicat intr-o campanie de promovare a proiectului “Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare sociala a detinutilor“. Acesta este dezvoltat de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, in parteneriat cu Administratia Nationala a Penitenciarelor din Romania, South Regional Office – Bastoy Prison Norvegia si Asociatia RomanoButiQ si a fost finantat in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009 – 2014.

Poate vrei să citești

6 thoughts on “La inchisoare in Norvegia

  1. Sabina, e minunat ca in Norvegia violatorii au drepturi! Ma intreb daca victima are si ea dreptul la consiliere si la 5 Euro/zi platiti de inchisoare. Sau poate la sedinte “terapeutice” alaturi de cel care a violat-o. Sa gaseasca motivul pentru care l-a provocat. Ca el saracul nu vrut…dar bestia avea fusta scurta! Stii ce zic? Ai facut un articol frumos dar realitatea e mult mai amara decat un schimb de experienta ( aproape inutil ) intre puscariile din Romania si SISTEMUL PENITENCIAR din Norvegia. Una-i una…alta-i alta! Ca propunere, pentru ca tot ai acces la ANP, mergi si viziteaza si o puscarie de aici. Apoi mai discutam.
    Toate cele bune.

    1. Am vizitat si o inchisoare de aici. Discutia e alta. Daca pe acel violator il maltratezi in inchisoare, va iesi pe strazi si va repeta raul facut. Daca il transformi intr-un om bun, nu va mai face niciodata asta. Nu e vorba ca detinutii au drepturi, ci ca sunt ajutati sa nu se reintoarca in inchisoare si sa devina cetateni normali ai unei societati.

  2. Buna sabina ma numesc georgiana si as vrea sa comunic cu tine..ti-am citit articolele si as vrea sa imi spui si mie daca sti cate inchisori sunt in Oslo..deoarece mam uitat pe internet si nu imi da informatii exacte multumesc !

  3. Bastoy este un model si pentru Romania. Este antiteza sistemului penitenciar, nu este suficient sa inchizi un individ ca la eliberare acela sau acea, sa nu mai faca ce a facut, sa capete un nou sens in viata si mai mult, sa reuseasca de unul singur sa convinga societatea ca poate fi reprimit/reprimita in mediul social. Daca ii inchidem acei oameni nu se vindeca. Bastoy are o rata de revenire foarte scazuta. Deci modelul lor functioneaza. PS: Sunt subiectiv pentru ca am participat la construirea acestui proiect, ca membru al asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23. Omagiu Danei Cenusa care nu mai este printre noi, pentru conceptul minunat cu care ne-a acaparat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.