fbpx

De cateva zile, oamenii care ma vad in metrou sau 385, dimineata si seara, ma prind razand. Fara menajamente, fara rusine pur si simplu mor de ras.

telespan_cimitirul

E vina lui Telespan, autorul cartii “Cimitirul“. Am vazut-o recomandata pe Facebook, am imprumutat-o de la o prietena si restul e istorie. Nu e usor de citit pentru ca e o carte cu “muie, pula si cacat”. Si cu un homosexual roman mutat in Londra si devenit administrator de cimitir. V-o recomand pentru a vedea lumea altfel.

Ceea ce mi-a placut din prima este prefata care cuprinde 8 idei principale. Si pentru ca mi-am dorit o explicatie pentru alegerea lor, l-am invitat pe autor, pe Adrian Telespan, sa mi-o ofere 🙂 Asa ca doamnelor si domnilor … Telespan ia cuvantul:

1. Oamenii pot fi mai buni, daca vor asta

Înainte de a mă muta la Londra eram mama depresiei. În sensul că nu mă mulțumea nimic, nu îmi plăcea nimic, nu mă atingea nimic, nu voiam să fac nimic, nu aveam curaj să schimb ceva. Zona mea de confort era una foarte tristă și mă simțeam foarte bine acolo. Mă complăceam în dramatism atât de mult încât refuzam să ies din el. Odată mutat la Londra m-am relaxat, am scris cartea asta și am învățat că, dacă eu vreau să mă simt bine, pot să o fac. Am început prin a evita voit gândurile negre. Ce penibil sună asta! :)) Dar chiar așa am făcut. Cum îmi venea ceva negativ în cap, îmi impuneam să mă gândesc la altceva. Și așa am învățat singur să văd și lucrurile pozitive, clișeistice în opinia unora: Sunt sănătos. Câinele e sănătos. Am ce mânca, am un acoperiș deasupra capului. Lucruri pe care le ignorăm pentru că ni se pare că le merităm. Eu cred că, așa, am devenit un om mai bun, iar asta m-a ajutat să scriu o carte. Dar am vrut și eu asta, am muncit pentru această schimbare.

2. Toti oamenii sunt egali

Asta am scris-o pentru că eu, în primul rând, sunt superficial și arogant. Adică priveam oamenii de sus, eu eram cel mai deștept, cel mai deosebit. Și nu e deloc așa, iar una dintre cele mai bune lecții pe care le-am învățat în ultimii ani e legată de oameni despre care aveam o părere foarte proastă, dar care m-au ajutat mai mult decât au făcut-o unii prieteni foarte apropiați. Am scris treaba asta pentru mine și pentru unul dintre cele mai mari defecte ale mele: Nu mă pricep la oameni! Niciodată! Deloc. Prima mea impresie e tot timpul cât se poate de greșită. Mă străduiesc să scap de preconcepții, dar asta mă duce înspre un alt defect, care e cumva combinat: Sunt naiv sau paranoic! :)) Pe scurt, să zicem că acest paragraf e legat de prezumția de nevinovăție.

3. Cand crezi ca ai toate raspunsurile, viata schimba toate intrebarile

Știam cum se va termina cartea, iar ideea asta mi s-a părut foarte potrivită pentru final. Mi s-a întâmplat de câteva ori în viață să primesc ceea ce credeam că îmi doream în momente în care ceea ce îmi dorisem chiar nu mai conta. Treaba e că ajungem setați pe niște chestii care nu ne trebuie neapărat și înțelegem asta abia când atingem scopurile pe care credeam că vrem să le atingem. În plus, toți am avut parte de evenimente care ne-au schimbat complet cursul vieții atunci când ne așteptam mai puțin. Eu, de exemplu, nu mă așteptam să scriu o carte.

4. Dumnezeu exista acolo unde il punem noi

Nu cred în Biserică. În faptul că Dumnezeu ne aude mai bine dintr-un lăcaș de cult. Nu cred nici în Dumnezeu în sensul biblic. Sunt convins că există o energie superioară, dar îi spun Dumnezeu din obișnuință. Și mai cred, cum am zis și în carte, că omul trebuie să se roage în primul rând la el. Și să se bazeze în primul rând pe ceea ce poate face el. Dumnezeu e în fiecare dintre noi, iar dacă cineva alege să se roage la o icoană sau în oglindă, e exclusiv treaba persoanei respective.

5. Muzica e sfanta. Si dansul e misto

Muzica e arta cea mai la îndemână. Cea mai accesibilă. E genială. Pentru mine, nu trece o zi fără muzică. Ascult muzică atunci când alerg, când calc, când gătesc. Mă face să mai simt mai uman. Mă emoționează foarte repede, instant chiar. Și îmi place și să dansez. Când dansez chiar n-am nicio grijă! Dansul e destresant 100%.

6. Mancarea si sexul sunt definitorii pentru fiinta umana

Păi sunt. Fără mâncare și sex n-am crește și nu ne-am înmulți. Bine, e dubios ca un homosexual să vorbească de înmulțire, dar înțeleg principiul. :))) Cât am scris cartea eram la dietă și n-am prea vorbit de mâncare, că mi se făcea poftă. Îmi place mâncarea. Prefer două tipuri de cadouri. Produse Apple sau mâncare bună. :)) Iar sex face toată lumea. De aia și există sex în carte. E comun. Îl facem toți. Sau, mă rog, ar trebui. Recomand. Ajută la cap. Există persoane care spun că sexul în această carte e gratuit. Și au dreptate. Eu nu l-am făcut niciodată pe bani.

7. Suferinta e cel mai bun sut in cur cand vrei sa schimbi ceva cu adevarat

Cred că momentele de suferință, indiferent de natura acestora, pot avea două feluri de urmări. Ori te bagă în depresie, ori te fac să schimbi ceva în bine. Totul depinde de decizia fiecăruia în parte.

8. Meryl Streep e nascuta pe 22 iunie

Atunci s-a născut ea! :))))

Puteti cumpara cartea in format eBook de AICI sau in format print de AICI. Atentie ca stocurile sunt minimale, observ ca se vinde ca painea calda. Motivul? L-ati citit mai sus!

Cine a mai citit cartea si cum vi se pare?

Poate vrei să citești

4 thoughts on “Suferinta e cel mai bun sut in cur

  1. huh… primul comentariu nu mi-a aparut :/
    asa…ziceam ca e foarte tare cartea, jumate am citit-o prin metrouri si jumate intr-o sambata cand n-am putut sa o las din mana 🙂
    trecand peste limbajul despre care unii spun ca e folosit astfel ca sa socheze si sa faca valva, recomand cartea 🙂
    eu am cumparat-o tot din cauza unei recomandari de pe net 🙂

  2. Abia aştept să o citesc şi eu. Pentru cei care au aplicația Play Books de la Google pe telefon o pot cumpăra şi de acolo.

    O zi frumoasă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.