De ce sa alegem mancare 100% certificata bio?

In lupta cu kilogramele sau cu o viata nesanatoasa, din ce in ce mai multi romani se indreapta spre magazinele bio. Unele mai reale, altele mai „facaturi”, depinde de noi sa le diferentiem.

Unii s-au facut vegetarieni. Altii renunta la carne doar o perioada de timp. Unii merg la nutritionist si altii se apuca sa manance „sanatos” dupa ureche. Preferabil e sa cerem sfatul profesionistilor sau prietenilor care au trecut prin asta, cu succes. Si sa ii evitam pe toti expertii si pareristii si atotcunoscatorii.

Cand am fost invitata sa vizitez primul organic food bar certificat din Romania, eram foarte curioasa sa vad daca acolo e tot doar gura de ei sau chiar se mananca bio. A fost tare bine sa constat ca oameni care chiar au un cuvant de spus in zona asta au confirmat ca tot ce se mananca la Pukka Tukka, o afacere de familie, este organic si e locul perfect unde iti poti face de cap fara sa te simti vinovat (in cazul in care metabolismul tau e si inamicul tau nr 1).

pukka_tukka

Restaurantul are si o poveste interesanta. Dar pana acolo as vrea sa il apreciez pentru primire, servire, design si amplasare, in Piata Amzei, unde se ajunge foarte usor. Preturile sunt decente si poti manca si bea destul cu 50 de lei de persoana (daca esti ca mine, vrei o ciorba sau un fel principal si o limonada).

Ce mi-ar placea e ca preparatele sa fie si mai bine explicate, pentru care care nu sunt inca familiarizati cu organic food. Eu am luat un somon cu baby spanac insa nu stiam de sosul acela din mustar care nu mi-a placut deloc, pentru ca nu mananc mustar niciodata. E doar o mica sugestie, mai ales ca atunci cand e plin acolo, niciun ospatar nu are timp sa explice pe larg preparatele si nici oamenilor nu le trece prin cap sa intrebe detaliat.

Raspunsul la intrebarea din titlu e simplu: pentru ca e sanatos, pentru ca sunt ingrediente in care ai incredere, pentru ca e recomandat de toti nutritionistii si pentru ca poti manca mult si gustos fara sa te simti vinovat.

Povestea restaurantului va invit sa o cititi la prietenul Mihai Vasilescu. Eu doar vreau sa va mai spun ca a fost mult timp pe locul 1 in topul restaurantelor pe Trip Advisor si merita vizitat!

4 Comments

    • Sabina

      nu e un articol scris de un specialist, ca nu sunt 🙂 sunt argumente venite de la un om normal 🙂

  1. Liviu

    Somon? Bio? Serios. Somon? Bio? Daca era de crescatorie (sint 99.9% sigur ca asa era) nu va fi bio in veci.

    Pentru ca ceva sa fie ‘bio’ pina in farfuria ta trebuie ca toate etapele de pe drumul parcurs de acea mincare sa fie bio. Acum uita-te in jur la modul cum se produce mincarea si vei intelege ca tot ce inseamna bio este o furtuna de praf in ochii credulilor (caci, nu-i asa, vedem ceea ce dorim sa vedem).

    Pentru spanac, de exemplu: pamintul in care a crescut trebuie sa nu fi vazut pesticide/insecticide/chimicale in ultimii 3 ani, pamintul din vecinatatea celui pe care a crescut spanacul sa nu fi vazut nici el pesticide/insecticide (trebuie sa existe o zona tampon), apa cu care a fost udat sa nu vina din Dunare direct (e doar un exemplu) si sa fie controlata din punct de vedere al continutului si calitatii, semintele sa nu fie modificate genetic, sa nu fie folosit fertilizator iar daca a fost folosit sa fie natural, provenind de la animale care nu au luat antibiotice. Chiar si aerul trebuie sa nu fi fost poluat. Transportul dupa recoltare sa fi fost facut la temperatura corecta, depozitarea sa fi fost peste tot facuta fara posibilitatea de a avea contact cu ceva non-bio.

    Si acum sa trec la vestile proaste. Industria piscicola (crescatoriile) este cea unde nu prea exista reglementari. Somonul de crescatorie are in mod natural o culoare spre gri pentru ca este hranit cu peste, pui, soia si multe altele (pe care nu vrei sa le stii). Pentru a avea in farfurie acel roz frumos (de somon salbatic si sanatos, nu-i asa?) este hranit in plus cu coloranti (pigmenti carotenoizi); altfel ar fi precum codul din punct de vedere al aspectului.
    Diferenta dintre somonul de crescatorie si cel salbatic din punct de vedere al culorii:
    http://cdn1.collective-evolution.com/assets/uploads/2014/08/farmedsalmon.png
    Paleta de culori Salmofan pentru fermieri, pentru a sti cit cu cit colorant sa hraneasca somonii:
    https://www.edwardtufte.com/files/salmofan.jpg

    100% certificat spuneai?

    Pofta buna tuturor. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.