fbpx

Din pacate, am avut multe cazuri in familie cand drumurile la spital au fost exagerat de multe. Situatii in care a trebuit sa strangem multi bani, sa cautam solutii si sa gasim metode prin care cei dragi mie sa poata beneficia de tratamentele de care au nevoie.

2014-12-15 11.55.50

Atat in cazurile personale cat si in cazul campaniilor umanitare in care m-am implicat in ultimii ani, de multe ori singura solutie era peste hotare. Costuri reduse (aparent), aparatura moderna, alte tehnologii si medici care stiu si pot sa le foloseasca. De fiecare data era un motiv pentru care nu se putea face operatia sau interventia in tara noastra, in Romania.

Si ma intreb de ce? De ce trebuie sa mergem in strainatate ca sa ne tratam, de ce nu putem sa ramanem aici, langa familie si prieteni, de ce strangem, prin campanii umanitare de amploare, sute de mii de euro pentru a-i “investi” in alte tari?

Cateva raspunsuri ar fi urmatoarele: nu sunt medici buni, costurile sunt mult mai mari, echipamentele sunt vechi, in spitalele de la noi domneste mizeria, toate cadrele medicale vor spaga, la stat e jale si la privat nu ne permitem etc. Sunt doar cateva exemple. Pe care mereu mi-am dorit sa le contracarez cu argumente puternice si sa am dovada ca se poate si la noi. Iata ca a venit momentul.

Am fost zilele trecute in vizita la Spitalul European Polisano pentru a afla de ce “Acum poti alege Romania pentru sanatatea ta!“. Am venit pregatita cu multe intrebari, cu idei preconcepute, cu argumente contra si neincrezatoare in ideea ca medici foarte buni, romani, cu peste 15 ani de experienta internationala, s-au intors in tara pentru a profesa. Pare de necrezut, nu?

Si totusi asa este. In 2 ore de conferinta de presa si discutii libere am aflat ca dupa criza de imagine de la inceputul anului, au fost nevoiti sa intre intr-un proces de rebranding pentru a recastiga increderea pacientilor si pentru a promova performantele medicilor si dotarile pe care le au, cele doua elemente care fac diferenta intre ei si altii si, in general, intre privat si stat.

Pe scurt, mi-ar placea sa retineti urmatoarele lucruri:

– spitalul e implicat in numeroase campanii sociale, ultima data echipe mixte de medici romani si straini tratand pro bono 25 de copilasi din centre de plasament (costurile de 100.000 de euro au fost acoperite de spital)

– aproximativ 6 medici romani au fost adusi in tara pana acum si exista echipe de recrutare internationala si constant se face oferte financiare si tehnice

– conditiile de munca si salariile medicilor romani care s-au intors sunt sensibil egale cu cele pe care le-au avut in strainatate (da, vorbim si de salarii peste 10.000 de euro)

– mortalitatea e la noi sub 1% pe zona de cardiologie si de 4% in Franta, asta de dragul comparatiei

– din pacate nu e usor sa aduci medici romani in tara pentru ca sunt probleme mari cu echivalarea diplomelor (uneori dureaza si 2 ani de zile)

– pentru ca multi credem ca in Romania costa mai mult tratamentele, iata cateva exemple pe neurochirurgie: investigatii (2 zile de spitalizare, analize sange si RMN) costa la noi 400 euro si in Viena 2500 euro, hernie de disc la noi costa 1300 euro, in Sziget 1700 si la Viena 10.000 de euro, interventie neurochirurgicala cu florescenta 5ALA costa la noi 5000 de euro, in Viena 50.000 de euro si 100.000 de euro in Canada

2014-12-15 13.24.56

Nu va voi spune ca doar aici sunt cei mai buni medici din tara pentru ca nu stiu daca este asa. Nu va voi spune ca e cel mai bun spital din tara. Doar ca exista si in Romania medici cu experienta, aparatura medicala moderna si reusita de aproape 100%. Asa ca nu e nevoie sa cheltuim cam 100 de milioane de euro pe an pentru interventii in strainatate. Plus, ati auzit de interventia in premiera mondiala de implantare de proteza bifurcata Phantom pentru un anevrism de aorta? La Polisano, in Sibiu, a fost facuta, alaturi de medici din Irlanda si Belgia!

Nu o sa uit niciodata ceea ce domnul doctor Florescu ne-a spus: “Am reusit sa inchegam un concept abstract in Romania: munca in echipa”. Se poate!

Poate vrei să citești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.