fbpx

Mama a avut toata viata un salariu oribil. Heliografist si apoi portar. 40 de ani de muncă aproximativ. Pensie? Cam 500-800 lei. Din care trei sferturi se ducea pe cheltuieli.

Și de fiecare dată când erau alegeri și începea campania electorală aștepta discuțiile despre pensii și salarii. Numai despre asta vorbea cu doamnele de la bloc, urmărea știrile. Spera. Că o să aibă mai mulți bani pentru munca de atâția ani. Țin minte că i-a crescut pensia de 2 ori, dar nu din cauza alegerilor.

Și acum stau și mă gândesc: de ce majoritatea campaniilor electorale se bazează pe promisiuni de creștere a salariilor și a pensiilor și apoi astea scad. Adică cumva se taie din ele pentru a îndeplini alte promisiuni. Apoi urmează grevele, protestele, amenințările, se revine la normal puțin și … vine altă campanie electorală. Cerc vicios de nota 100.

Nu fac politică!

Mai țineți minte când am făcut vlogul ăla despre politică? Ideea principală e că nu există om care să nu facă politică. Și să vedeți acum, cu 2 alegeri care urmează. Că deja bulevardele sunt pline, corturile sunt la locul lor azi și mâine dispar că le-a dărâmat concurența, la metrou nu scapi de semnături și flyere și la țară deja se împart kilogramele de ulei și orez.

Eee dragilor, astăzi vreau să vă întreb: Se poate face politică fără să tai din pensii și salarii? Oare există politician care își poate îndeplini promisiunile electorale și să ia bani din altă parte? Gen de la fondurile europene pe care le tot pierdem pentru că nu suntem capabili să terminăm proiectele începute … (voi, cei din Drumul Taberei, sunteți bine?).

Eu am semnat pactul ăsta. Dap, chiar dacă e de la tanti Dăncilă. Să vedem cine mai are tupeu să o facă și să se și țină de el.

Cer tuturor partidelor să dea o asigurare scrisă românilor că nu le vor mai tăia pensiile și salariile! De aceea am lansat Pactul național pentru bunăstarea românilor, care trebuie să fie garanția politică a continuării creșterii nivelului de trai al oamenilor în perioada următoare.” 

Poate vrei să citești

6 thoughts on “Campanie electorala? Numai despre pensii și salarii vorbim!

  1. Bună,

    Ideea cu salarii și pensii mari e că din păcate poți crește salariile de Stat și/sau pensiile pentru anumite categorii, dar să descoperi că asta duce la creșterea prețurilor, în ansamblu, și dacă înainte de creștere aveai ca nemulțumiți o parte din populație, după această creștere toată populația să o ducă la fel, sau mai rău, în mod real.

    “Să se dea salarii și pensii!”. Nu e așa de simplu. Și eu vreau ca oamenii în vârstă să trăiască demn, și eu consider că munca trebuie recompensată. Dar ideea că “+30% (sau mai mult, pe mai mulți ani) la salariu rezolvă totul” consider că e o eroare. Inflația nu te iartă. Cum e ca din 100 de oameni să ajuți 30, și după câțiva ani să descoperi că banii pentru ajutor au fost mâncați în întregime de inflație? Nici n-ai ajutat acei 30 de oameni, și acum toți 100 o duc mai rău ca înainte.

    Sprijinul pentru anumite categorii sociale e binevenit, dar e posibil ca dpdv economic să nu fie OK să crești salariile în acest fel.

    Altfel, cu reducerea unor taxe sunt de acord.

    Start-Up Nation, din cunoștințele mele, e un proiect foarte bun.

    Per ansamblu, metoda de promovare a PSD mi se pare foarte bună, inițiativa mi se pare o mișcare foarte bună ca marketing. Nu consider că e rațională și eficientă pragmatic, dar ca imagine și potrivire pe audiență stau excelent.

    Uite idee – din tot ce a făcut PSD-ul, aleg cele mai de succes lucruri, aleg unele promisiuni făcute de ei înșiși și spun tuturor “Nu vreți să semnați și voi că duceți la îndeplinire promisiunile noastre?”. De unde bani să mărești salariile în mod constant, artificial?

    “Am fost săraci, dar nu mai vrem să fim, așa că vom rezolva totul mărind salarii și pensii”. Nu prea merge așa.

    1. E amuzanta retorica asta ca au crescut pensiile si salariile dar au crescut si preturile, pentru ca ea vine din partea unora care nu-s capabili sa judece macar pentru 2 secunde situatia, altfel ar intelege ca n-ai cum sa ai cresteri de salarii si pensii fara inflatie. De ce? Pai e simplu. O regula elementara din economie spune ca atunci cand cererea creste, ghici ce, creste si pretul. Ori ce se-ntampla atunci cand oamenii au mai multi bani? Exact, consuma mai mult. Lucru care se regaseste in inflatie. N-ai cum sa ai crestere economica, crestere de salarii si pensii si sa ai deflatie. De fapt nicio tara, fie ca vorbim de cresteri de salarii sau nu, nu-si doreste deflatie. De ce? Pentru ca asta inseamna ca consumul scade, cererea pentru anumite produse scade. Fireste, la noi s-a manipulat cu inflatia pentru a da-n Guvern.

      Pe de alta parte cred ca un subiect firesc si normal la orice fel de alegeri, e legata de cresterea de salarii si pensii. Pentru ca asta ar trebui sa fie rolul politicienilor, asta ar trebui sa fie rolul unui guvern si-al unui presedinte, inainte de toate, sa creeze bunastare. Toate fonfleurile cu stat de drept, lupta anticoruptie etc, suna bine, dar ar trebui sa primeze bunastarea romanilor. De ce? Pentru ca bunastarea ar aduce dupa ea si-o coruptie mai mica, bunastarea ar rezolva multe din neajunsurile societatii.

  2. Din moment ce pensiile normale nu se pot tăia, fiind neconstituțional/ilegal, mi se pare un nonsens și o mare gogoriță chiar sa discuți darmite sa ceri semnături pentru ceva ce oricum n-are cum sa se întâmple.
    Dar unele pensii trebuie tăiate, cele “speciale” create pe contributivitatea tăiatului frunze la câini, de aia eu cred ca e și riscant sa semnezi asa ceva, se poate foarte lesne interpreta ca și pentru alea am semnat sa nu se taie, ca tot pensii sunt.

  3. Cu exceptia crizei cand s-au taiat din salariile bugetarilor plimbatori de hartii, cred ca gresiti putin in sensul ca nu s-au micsorat pensiile si salariile ci le-a papat inflatia. Niciodata nu s-au luat bani de la pensii si salarii ca sa fie dati in alta parte.
    Dancila stie ca salariile bugetarilor au fost crescute pana la dumnezeu, platite din credite, si de asta isi permite un asemenea pact. Stie ca psd-ul nu va castiga alegerile si isi pregateste discursul de cand o fi sa fie necazul.

  4. N-am mai văzut de ceva vreme atâta naivitate sau necunoaștere în segmentul ăsta de vârstă. Măcar bătrânii sunt cu foamea în gât sau au prins alte vremuri și mai neștiutori. Banii n-apar din neant, trebuie să existe valoare în spatele lor, ori PSD n-a creat și nici n-a ajutat la crearea ei. Măririle din pix duc la inflație și atunci ajunge toată lumea mai rău ca înainte. La ce-ți folosește că ți-a fost mărită pensia cu 100 de lei, dacă facturile pentru întreținere, electricitate, gaz, cablu și telefonie sunt mai mari cu 110 lei? Sau dacă roșiile sunt 5 lei kilogramul în loc de 4?

    La fel cum o corporație taie din bugetele unor departamente, la fel face și statul. Pensiile ar trebui să fie însă ultimele pe listă având în vedere că pensionarii sunt o categorie defavorizată și nu prea au alternative, iar unii și stau prost cu sănătatea. Bătrânețe, haine grele.

    Start-Up Nation e dovada că drumul spre iad e pavat cu intenții bune. Bani primiți cu întârziere, birocrație și firme care nu-s prea inovative din ce am auzit (coafor, frizerie, ateliere auto etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.