În mod oficial, 31 ianuarie 2024 a fost prima zi de grădiniță a Lunei. La 1 an și 8 luni. În mod neoficial, a început serios abia pe 18 martie, practic 2 luni mai târziu. O să înțelegeți de ce 🙂
Astăzi vreau să vă povestesc cum am ales grădinița pentru Luna Diana (sau @lunadraga). Sau creșa, cum vreți să îi spuneți, având în vedere vârsta ei. Este pur experiența mea, cu principiile și alegerile mele, și sper să vă inspire și să vă ajute să vă puneți întrebările corecte când veți ajunge în acest punct.
Context
În zona în care locuim nu există aproape nicio grădiniță de stat și cele 1-2 care sunt ar fi fost imposibil de atins de noi la vârsta asta și având în vedere cererea enormă. Deci a fost clar de la început că, pentru o perioadă, ne îndreptăm spre una privată (cu un cost total de cam 2000-2500 lei pe lună).
Mi-am dorit să înceapă cât mai devreme (cam 1 an și 8 luni) ca să avem timp de acomodare și eventuale pauze până revin eu la muncă full-time. Timpul a demonstrat că am făcut alegerea corectă.
Cerințele mele principale
- să fie cât mai aproape de casă, pentru ca eu să o pot lua pe jos fără să fie nevoie de mașină
- să aibă grădină cât mai mare și cei mici chiar să stea afară de 2 ori pe zi (când vremea o permite)
- să existe un triaj medical adevărat pentru evitarea îmbolnăvirilor dese (realitatea din teren a arătat că oricum nu le poți evita)
- să am o conexiune cu viitoarea educatoare a Lunei, să simt că avem aceleași valori
- să existe mâncare gătită special pentru cei mici
- să aibă opționale interesante, după o anumită vârstă
- evitare cât mai mult stat la TV (preferabil să nu existe deloc)
Cum a decurs căutarea?
M-am apucat cu vreo 3-4 luni înainte. Am început să strâng informații de la mamele din parcul principal unde ne strângeam toate și de pe grupurile de Facebook. Normal că nu există grădiniță perfectă și fiecare are preferințele lui, dar tot îți pot face un top, un început de listă.
Am trimis mailuri, am solicitat vizionare și am fost să vedem cred că 4-5 grădinițe. De la unele am plecat direct cu gândul că nu ne potrivim, de la altele am ieșit fermecată. Până la urmă finalul a fost fix între două extreme: cea mai scumpă din zonă, stil corporatist, extrem de lăudată și una mult mai micuță, despre care nu se știau chiar atât de multe lucruri, stil familist.
Alegerea finală a fost făcută mai ușor decât credeam. După lungi discuții și păreri exterioare, am decis să solicit un 1 to 1 cu fiecare educatoare. După 30 de minute cu amândouă, alegerea a fost clară. Important e să știi să pui întrebările corecte ca să vezi ce răspuns primești. Șiiii cel mai bine e să țineți cont de intuiția voastră de părinte.
Concluziile mele
Poate să fie cea mai lăudată grădiniță, cu cele mai bune recenzii și povești, cu activități desprinse din cărți, cu sediu instagramabil și o curte imensă. Poate să fie preferata a 90% din părinții prieteni.
Dacă voi nu vă potriviți cu ea, asta este cel mai important aspect de luat în considerare.
Dacă educatoarea cu care va sta copilul tău 8-9 ore pe zi nu este pe aceeași lungime de undă cu tine, degeaba e cea mai tare grădiniță din oraș, ca să zic așa.
Nu îți fie rușine să pui orice întrebare. E vorba de niște oameni cu care îți vei lăsa copilul multe ore pe zi. Ai voie să întrebi de mâncare, de triaj medical, de cursuri de prim ajutor, de reacție la mușcat sau lovit, de rutina de somn, de încurajatul mersului la oliță, de tipul de activități, de comunicarea cu părinții, de orice vrei tu.
Alegerea finală
Luna face parte din familia Liebe Kinder. A mers 3 zile, apoi a stat 6 săptămâni acasă (covid și gripa B luate din altă parte, dar suprapus cu start colectivitate), apoi a mers o lună la grădi (unde a și dormit zilnic), apoi iar 2 săptămâni acasă. Sună a primul an de colectivitate, nu?
Dacă există interes, voi scrie un alt articol despre adaptarea Lunei la grădiniță și despre de ce recomandăm din suflet familia Liebe Kinder pentru toți copilașii din zona sector 4 București și Popești Leordeni (au 4 sedii în acest moment și le dorim să ajungă la muuuuulte)!