Cred ca am scris pe blogul asta despre o multime de fapte bune. Ma uitam in arhiva si mi-am dat seama ca aproape lunar, postez macar despre una. Facuta de mine sau de altii, asta e mai putin important.
Ca sa va dau si cateva exemple care imi sunt foarte dragi, va reamintesc de:
- campania prin care m-ati ajutat sa strang 3000 de lei pentru copilasii de la “The Door”
- postarea despre batranica Vasilica de la Cap Kaliakra, descoperita de Emil Neacsu
- gestul lui Laurentiu Croiala care a strans 10.000 de share-uri pe Facebook si a construit o casa pentru un batran
- campania umanitara pentru “omul care citeste“
- fetitele din Sun Plaza carora le era foame si care m-au cucerit cu intrebarea “Buna, imi dai si mie o bucatica de pui?”
Gandindu-ma la acest articol, am dat o cautare pe Google dupa “fapta buna”. Eram curioasa de autocomplete-ul pe care o sa mi-l sugereze. Din cate se vede mai sus, e la moda textul argumentativ (pentru scoala generala sau liceu) despre proverbul romanesc “Fapta buna lauda pe om, nu vorbele” (asta e varianta completa). Si mi-am adus aminte de toate discutiile din online despre faptul ca cei care scriu pe internet despre gesturile lor frumoase fac asta ca sa se laude, sa stranga like-uri, sa se dea mari, sa isi imbunatateasca imaginea etc. Si sunt sigura ca e adevarat in multe cazuri. Cunosc si eu astfel de oameni, ba chiar unii care nu fac nimic, doar inventeaza povesti pentru “prietenii” de pe internet. Insa mereu exista exceptii si despre ele vreau sa va povestesc astazi.
Asa ca m-am gandit la urmatoarea intrebare: “De ce e bine sa spunem ca facem fapte bune?”. Pentru ca sigur exista o parte pozitiva in a posta pe Facebook o poza sau un status in care sa povestesti cum i-ai dat de mancare unui copil de pe strada sau ai ajutat o batranica sa treaca strada sau ai donat niste carti unei scoli etc.
O sa va dau cateva argumente si apoi o sa va rog sa continuati voi lista. Apoi, saptamana viitoare o sa revin cu o fapta buna pe care am facut-o in perioada asta.
- cel mai important aspect este puterea exemplului, faptul ca vorbim despre asta ii face si pe altii sa actioneze
- fiecare fapta buna ne face pe noi, ca oameni, mai buni, mai milostivi, mai rabdatori
- un zambet, un “multumesc”, o imbratisare, o privire recunoscatoare, toate astea sunt motive sa faci fapte bune si sa spui mai departe despre ele
- esti privit altfel de cei din jur si poti sa iti faci noi prieteni printre oamenii care cauta #bucuriafaptelorbune
- daca tu vorbesti despre faptele tale bune, mici si simbolice, ii vei provoca pe cei cu putere financiara sa faca si ei fapte bune
- sa vorbesti despre gesturile tale frumoase inseamna sa umpli internetul de lucruri pozitive si sa ajuti oamenii sa uite putin de probleme
Mi se pare extrem de important sa facem fapte bune si sa vorbim despre ele mereu, nu doar de Sarbatori. Insa pentru ca acum e momentul in care cei mai multi se gandesc la asta si citesc despre asta, salut cu drag initiativa Grand Cinema & More si Grand Combo care au lansat campania dedicata sarbatorilor de iarna, “Impartim bucuria faptelor bune”. Mecanismul e unul foarte simplu: pana pe 24 decembrie trebuie sa mergeti in mallul din Baneasa, sa va alegeti una dintre misiunile propuse, sa o duceti pana la capat, sa urcati dovada pe platforma online dedicata si sa deveniti astfel Ambasador al Faptelor Bune. In plus, organizatorii si-au propus sa daruiasca cate 1 RON la fiecare tranzactie si sa aloce suma stransa pentru proiecte de sustinere a educatiei copiilor.
Da, aceasta este o campanie. O campanie prin care toti suntem incurajati sa facem fapte bune si sa le promovam. De la cele mai mici si aparent nesemnificative, pana la cele care schimba in bine vietile a zeci si sute de oameni. Tu ce fapta buna ai facut in ultima perioada?
Imi place sa fac fapte bune , insa nu-mi place sa ma laud cu asta ! Uneori e bine s-o faci , alteori ,nu …prefer sa aud laudele din gura celui ajutat .
Asa este, dar cum spuneam in articol, uneori e foarte bine sa spui tocmai ca sa dai exemplu pozitiv 🙂 Iar cel ajutat iti va spune doar tie si vei ramane cu un sentiment unic.
Buna intenţie se dovedeşte prin fapte. Faptele bune ne apropie tot mai mult de lumină. Faptele armonioase sunt generate unele din altele, într-o desfăşurare neîncetată. Este o curgere continuă a luminii.
Foarte frumos spus!
Si eu promovez din ‘faptele’ de caritate ce le fac. De ceva ani am cateva familii care triaza si doneaza hainele de iarna si incaltamintea, dar si ghiozdane, creioane, pixuri catre copiii de la tara. Nici nu ma asteptam sa ajung la atata suport! (in primii 1-2 ani au ajutat … doar persoanele f. sarace din jur, cele cu super situatie au zis NU din prima).
Pe langa puterea exemplului eu am promovat si starea de bine, si aratat ca se poate trai simplu si fericit din..nimic.
Ma bucur mult sa te descopar pe aceasta cale si data viitoare spune-mi si mie sa dau o mana de ajutor. Eu nu m-am mai implicat foarte tare cu casele de copii etc pt ca sunt multe si e greu de ales. Mai mult punctual fac, recunosc.
Ha, nu știam de campania din Mall Băneasa. Dacă nu citeam blogul tău, as fi ratat șansa la aceasta informație. Deci sfoara-n țară poate fi buna în acest caz 🙂
Lasa ca te pun sa faci o fapta buna si o sa te fac Ambasador al Faptelor Bune. Na, ca meriti :*
Faptele bune sunt bune doar cand sunt facute din suflet. Doar un suflet bun poate simti bucuria care ti.o da o fapta buna. Restul e cancan ?
Buna asta :))) Mi-ai rezumat articolul intr-o fraza. Si restul Cancan. Te imbratisez cu drag
Pentru fiecare dintre noi ar fi foarte bine să facem din când în când câte o faptă bună când și cum putem.Mie personal îmi place zâmbetul ală timid al celor pe care îi ajuți chiar și din puținul pe care îl ai.Nu știam de campania această,o să ajung acolo cu siguranță cu prima ocazie în care prind puțin timp liber…până atunci să continuăm să facem fapte bune mereu când ni se ivește ocazia, nu numai în preajma sarbatorilor.
Asa este, pentru ca cei care au nevoie de noi sunt acolo in fiecare zi, nu doar de Paste si de Craciun 🙂 Hai, sa iti iei barbatul de o aripa si sa mergeti sa indepliniti o misiune de acolo. Pup
Mie nu imi place sa spun cand fac fapte bune. Poate ar trebui s-o fac totusi 🙂
Nu e ca si cum spui de fiecare data. Insa din cand in cand face numai bine, le dai si altora curajul sa o faca si sa dea un exemplu mai departe
Pingback: E bine să spunem că facem fapte bune – Running through life
Nu stiu ce sa zic despre a spune ca faci fapte bune. Adica sa spui ca ai facut tu.
Eu cred ca uneori e suficient sa le faci.
Dar ai niste argumente valide in text. 🙂
Pingback: 5 pasi pentru a face o surpriza frumoasa - Sabina Cornovac Blog