fbpx

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

galia dan

Galia Dan a plecat pe Camino. Chiar acum 4 zile. Știu că nu ăsta e primul lucru normal de zis despre un fotograf, dar mie îmi arată încă o dată ce femeie puternică, ambițioasă și curajoasă este. Veți descoperi și voi asta în interviul de mai jos.  Îi puteți admira munca aici.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Întrebare existențială!?
Știu cine sunt astăzi și mă bucur de asta. Visez la ce voi fi mâine.
Da, mai caut răspunsuri. De asta exist. Cărtărescu spune “Eu sunt, în cele din urmă, căutarea mea de sine”. Dacă nu aș căuta răspunsuri aș fi un “om mort”.

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

Diferența e de limbaj sau de ego. Limba română este într-o continuă schimbare. Mulți termeni folosiți greșit devin o normalitate. Poză vine de la a poza. Fotograful fotografiază. Ele (fotografia și poza) au ajuns să se identifice în timp, cuvântul preluând și definiția cuvântului fotografie. Dincolo de acest aspect mai apare și o diferență datorită orgoliilor.
Una peste alta aș putea spune că dincolo de poze sau fotografii există doar fotografii bune.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

Cel mai greu moment a fost în anul 2007 când a murit tata. Ca organizator de evenimente am o responsabilitate mare pentru “acea” zi unică din viața unui cuplu.

Tata a murit vineri. Sâmbătă aveam de terminat o nuntă. O iarnă grea și colac peste pupăză mama, din cauza momentului tensionant, a căzut pe scări la spital și și-a rupt piciorul . Aveam o situație critice: tatăl mort, o mamă cu piciorul rupt, o nuntă și zăpadă până la brâu pe șosele.

Tata trebuia înmormântat la Roman în orașul meu natal. Nu aveam cum să las baltă oamenii în ziua nunții fără buchete, lumânări, aranjamente și tot ce presupunea acel eveniment. Ei m-au înțeles și s-ar fi mulțumit doar cu buchetele. Eu nu m-aș fi putut mulțumi pe mine. Am tras aer în piept, mi-am cerut iertare și l-am ținut pe tata o noapte la morgă ca să pot să-mi fac treaba. Și nunta și înmormântarea tot treburi lumești sunt. 🙂

Apoi mai sunt momente mici când mi-e greu, când nu pot să-mi respect anumite termene din varii motive ce de multe ori chiar nu țin de mine. Astea mă rănesc profund și oamenii nu știu prin ce trec când nu-mi respect un deadline.

Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

Eram în drum spre WeddingStaff Timișoara. Mi-am rezervat două zile la Cazanele Dunării. Îmi doream foarte mult să ajung în zonă. M-am cazat la o pensiune și, fiind singura persoană ce a sunat la ușă la timpul respectiv, administratorul m-a privit curios și m-a întrebat:

– Ce faceți în zonă singură?
(de parcă asta ar fi o boală, să mergi singură)
– Am venit să fotografiez
– Ce?
– Ce simt, ce văd, apus, răsărit!?
– Și ce faceți cu ele?
– ….. adică?
– La ce vă trebuie, luați bani pe ele?
– Nu, nu iau, le fac pentru mine și atât.
– Și ați venit atâția km până aici doar pentru câteva fotografii ? Păi doamnă, altceva mai bun de făcut nu aveți?

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii prin oraș? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?

Ah , tocmai ce spuneam. :))) Parcă am anticipat următoarea întrebare.

Se câștigă mult din fotografie. Se câștigă cunoaștere de sine, emoție, conectare la oameni, la natură, la viață, libertate, prieteni.

Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?

Domeniile se întrepătrund. Nu știu dacă poți alege exclusiv unul singur. Depinde de motivație. Dacă te trezești la 3 dimineața și pleci 200 de km pe banii tăi, din timpul tău să prinzi “doar” un răsărit ești fotograf de peisaj.

Dacă te gândești “doar” la bani și la contracte multe ești fotograf de nuntă.

Daca ai “tunuri” pentru pelicani, prigorii și hârciogi ești fotograf de wildlife și îți dorești recunoaștere.

E doar opinia mea. Eu am început cu peisaj. Fac și fotografie de eveniment, dar nu intenționez să fac un job din asta. Sunt fericită în natură și în călătorii și îmi doresc să rămână așa.

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

A existat viață și înainte de social media? :))

Am reluat fotografia după ce social media devenise deja o pistă de promovare. Cu toate acestea nu am reușit să mă mobilizez pentru finalizarea unui site de fotografie și de decorațiuni evenimente. Am “luptat” însă pentru blogul de calatorie, www.plimbarelicumine.ro. și sunt mândră de el.

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

Sunt semn de aer și clasicul nu mă reprezintă. Dar cred ca deja știi și probabil de asta sunt aici, puțin atipică, puțin altfel, puțin ciudată 🙂

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Galia și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea BordeanuOvidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Dan Mihai Bălănescu, Marian Cristea și Monica Lazăr.

Poate vrei să citești

3 thoughts on “Galia Dan: “Se câștigă mult din fotografie: cunoaștere de sine, emoție, libertate, prieteni”

  1. Imi place interviul si intervievata ?! Am cunoscut-o exact acum un an pe Galia intr-un workshop de fotografie , si am simțit originalitatea , naturalețea dar si putina suferința , ce m-a apropiat de ea ! Poate de aici si călătoria către Camino de Compostela !
    E profi si are o energie de copil curios , dar in spatele acestei stări sta multă maturitate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.