fbpx

Pe 1 octombrie am aflat că #BebeDrag este pe drum. Eu aștept acest moment de peste 10 ani, așa că bucuria a fost extraordinar de mare.

Am așteptat să treacă primul trimestru, să ne obișnuim cu ideea, să ne asigurăm că totul e bine și am anunțat și public. Mai ales că deja se vedea burta și nu mai aveam mari șanse să o ascund.

Din acel moment au început 3 tipuri de mesaje:

 • felicitări și gânduri bune de la prieteni, familie, necunoscuți etc
 • întrebări de toate felurile
 • sfaturi nesolicitate

Din fericire preponderente sunt primele și vă mulțumim mult pentru ele. Dar astăzi vreau să scriu și eu despre lucrurile pe care nu le spui sau nu le întrebi când vorbești cu o femeie însărcinată.

Asta pentru că inițial am crezut că le voi ignora. Dar au ajuns să mă deranjeze și să îmi dau seama că îmi vor face și mai mult rău pe viitor. Deja am răspunsuri pregătite, cam tăioase ar spune unii, dar zic că pot să le și previn cumva, nu?

Câte kilograme ai luat?

Această întrebare poate să nu deranjeze o persoană care a luat foarte puțin. Să zicem. Dar este atât de personală încât mi se pare de prost gust. Dacă eu aleg să îți spun, totul este ok.

Dar dacă eu spun 6 kg în 5 luni (da, atâta am luat până acum) și reacția ta este “ce puțin”, “eu am luat X kg”, “cam mult”, “ai grijă că le dai greu jos”, “aha, hmmm”, “se vede”, “și e bine?”, “și cât crezi că mai iei?”, “sora mea a luat mult mai puțin” etc – cum crezi că o să mă simt eu?

O să mă compar cu altele. O să mă simt grasă. O să mi se facă frică de cât voi lua până la final. O să intru în depresie cu gândul la faptul că voi rămâne o grasă. O să mă uit în oglindă și o să îmi fie scârbă. O să mănânc prea puțin sau prea mult.

Nu mai bine nu pui întrebarea asta?

Mai vrei al doilea copil?

Eu abia am rămas însărcinată cu primul și deja mă întrebi de al doilea? Parcă se făcea asta după ce se năștea primul. M-ai luat cam repede.

Nu știu. Sau bine, eu personal știu, dar de unde să am idee acum? Și de ce e important asta acum? Ce vrei? Să mă frustrezi că vreau sa fiu mamă cu un copil? Sau să mă grăbești? Să îmi reproșezi că nu mi-am planificat deja următorii 5 ani?

De ce o să naști natural sau prin cezariană?

Aici e o întreagă discuție. Zici că internetul e împărțit în două și între e doar ură. Îmi amintește de habotnici și mă sperie orice discuție de genul.

Dacă vrei natural o să suferi, o să mori, o să te rupi, o să îți iei adio de la sex etc. Dacă vrei cezariană nu ești mamă, nu e normal, o să te recuperezi greu, nu o să ai lapte etc.

Wow. Încă mă mai șochează discuțiile astea, jur.

Sigur o să alăptezi, nu?

Well, nu am de unde să știu. Și orice o să fac sigur o să fie bine pentru bebe. Că e alăptat 100%, că e combinație, că e doar pe formulă, e treaba mea și a lui și a medicilor. Nu a ta.

Iar mama e tot mamă și dacă nu alăptează deloc sau doar 4 luni sau 3 ani. Nu este dreptul tău să comentezi despre acest lucru.

Pot să îți ating burta?

Bine, dacă întreabă deja e un pas enorm înainte. Dar majoritatea nu întreabă și te trezești pipăită de nu știi ce ți s-a întâmplat.

Nu e ca și cum burta mea e bun public. Dacă te îndemn eu sau îmi ceri voie și eu accept e cu totul altceva. Dar să pui mâna direct e grosolănie.

Mai sunt și altele, dar de care eu nu m-am lovit încă sau foarte puțin:

 • dormi cât poți acum, că apoi somnul o să devină istorie
 • de cât timp încercați, a ieșit repede?
 • ai burta foarte mare, sigur nu ai gemeni?
 • de ce mănânci x sau y?
 • wow, nu faci sport?
 • dar tu te vopsești chiar dacă ești însărcinată?
 • dar de ce ești dragă așa de sensibilă?
 • vai dar ai abia 5 luni și deja mergi greu?
 • dar de ce mergi așa de des la analize?
 • nu ai cumpărat încă nimic pentru bebe?
 • deja ați luat atâtea lucruri?
 • sper să nu semene cu tine
 • nu te mai plânge, tu ai ales să rămâi însărcinată
 • eu am luat doar 10kg …..

E așa de ușor să nu faci greșelile astea. Jur. Dar asta doar dacă te gândești puțin înainte să deschizi gura și dacă înțelegi că nu e despre tine.

O să mai postez pe blog articole despre sarcină și bebe. Nu o să mă transform în blogger de parenting, dar sunt anumite subiecte pe care îmi doresc să le abordez aici. Și amintiri care mi-ar plăcea să rămână scrise aici, așa cum fac de aproape 14 ani deja.

Poate vrei să citești

2 thoughts on “Lucruri pe care să nu i le spui unei gravide

  1. Nu, nu sunt lucruri normale și nu, nu se întreabă. Se numește “mind your fucking business!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.