fbpx

Banii. Vorbim despre ei mult. Poate prea mult. Ne conduc viața, ne decid viitorul, ne guvernează trecutul și ne stresează în prezent. Dacă îi ai, pe ce îi cheltui și cum îi inmulțești? Dacă nu îi ai, de unde faci rost de ei?

Pornind de la aceste gânduri și de la “mica” mea obsesie pentru economii, am pus la cale un webinar de educație financară pentru comunitatea mea. Organizat sub umbrela prietenilor de la “Școala de Bani” by BCR, întâlnirea online a avut ca obiectiv răspunsul la întrebarea:

Cum să luăm decizii financiare înțelepte în această perioadă și după ce ea trece?

A venit pandemia și cu ea un dezastru pentru unii, un mic hop pentru alții sau o binecuvântare pentru puțini. Una dintre diferențele majore între ei a fost existența plasei de siguranță, a economiilor, a capacității de reinventare rapidă. Dar dacă e să învățăm ceva din perioada asta oribilă zic să fie despre educație financiară. Să înțelegem că nu putem să trăim mereu după conceptul “mie nu mi se poate întâmpla asta”. Plus că uneori niciun comunicator sau strateg de criză nu te poate pregăti cu adevărat pentru astfel de momente.

10 lecții de la webinarul Școala de Bani

Înainte să vă spun ce lecții am învățat împreună cu cei 66 de participanți din comunitatea mea, aș vrea să vă spun că aceste cursuri gratuite au loc în fiecare joi de la ora 17 și tot ce trebuie să faceți este să vă înscrieți pe ȘcoalaDeBani.ro, să vă luați o agendă, să notați tot și să începeți să aplicați măcar 30-40% din ce ați învățat. O să vedeți rezultatele, promit!

Ce ne-am dorit la început să discutăm?

Cum să luăm decizii financiare mai bune. Cum să ne uităm la viitor cu mai multă responsabilitate. Cum să ne facem sau să ne mărim un fond de rezervă. Cum să eficientizăm cheltuielile. Cum să ne gestionăm bugetul mai bine, începând de mâine. Care sunt acele lucruri pe care le putem controla și ce acțiuni putem face care să ne ajute să trăim mai ușor ziua de azi în beneficiul celei de mâine.

1. Nu poți controla ceea ce nu cunoști. De aceea e important să știi ce factori îți influențează deciziile financiare (evenimente majore, nevoi sociale, valori, obiective, dorințe, alegeri) și să faci diferența între ei.

2. Află care e avererea ta netă, care sunt veniturile și cheltuielile tale, pune-le pe hârtie și analizează-le. Vei afla câți bani poți pune deoparte, pe ce cheltui prea mult, de ce nu poți să economisești, de unde poți să mai faci rost de bani etc.

3. Încearcă să aplici principiul 20-50-30, adică împarte banii în 20% pentru economii, 50% pentru nevoi și 30% pentru dorințe.

“Nu economisi ceea ce rămâne după ce ai cheltui, ci cheltuie ceea ce rămâne după ce economisești”

– Warren Buffet

4. Stabilește-ți prioritățile și obiectivele financiare. Pe o lună, pe 6 luni, pe 1 an, pe 5 ani … Dezvoltă un plan de acțiune flexibil. Nu întotdeauna socotelile de acasă se potrivesc și în târg. De aceea e alegerea ta dacă regândești tot, adaptezi, faci la fel sau nu.

5. Pune accent pe lucrurile pe care le poți controla – fă un excel simplu, notează acolo venituri și cheltuieli și vezi unde poți ajusta pentru a-ți îndeplini obiectivele

6. Ai grijă la cumpărăturile din impuls, atât ale tale cât și ale familiei tale.

7. Începe să economisești acum. În momentul ăsta pune 5 lei sau 10 lei într-un loc ascuns. Mai pune și mâine. Și poimâine. Formează-ți un obicei. Uite la ce cifre poți ajunge? Mari? Mici? Mult mai bune decât nimic!

8. Economiile înseamnă și consumul eficient. Acasă, la muncă, cu electricitatea, cu apa, cu hainele, cu lucrurile uzate dar cărora le poți găsi altă întrebuințare. Ia vezi dacă ai nevoie de 3 abonamente la telefonie mobilă și dacă folosești toate opțiunile? Dar cum e cu aruncatul mâncării? Iar ai cumpărat prea multă? De ce? Pentru că ai cumpărat impulsiv sau ai mers la magazin când îți era super foame?

9. Eu economisesc și pentru vacanțe. Ca să îmi permit să plec câteva zile fix unde îmi doresc eu, alături de CelDrag. Dar asta nu înseamnă că sunt dispusă să arunc cu banii pe vacanțe și nu mă uit la bani.

10. Eu am 33 de ani. Și recunosc că pensionarea pare super departe. În altă viață. Și totuși nu e așa. Și mă gândesc cu frică uneori că atunci nu îmi voi permite aceleași lucruri ca acum. Soluția? Să mă gândesc serios la viitor. De ACUM!

Pentru mai multe lecții și treziri la realitate, vă recomand cursurile gratuite Școala De Bani. Au și pentru cei mici, sunt un început bun pentru toată familia. Important e să vrei cu adevărat.

Vă doresc succes la economisit! Pentru că, da, niciun om nu a ajuns milionar doar cheltuind!

Poate vrei să citești

One thought on “Niciun om nu a ajuns milionar doar cheltuind

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.