fbpx

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

raul craioveanu

Raul Craioveanu e fotograful naturii, a peisajelor ireale, a minimalismului și a poveștilor pe care puțini le văd. Așa l-am cunoscut și admirat pe când lucram la F64. Fotografiile lui făceau record după record de like-uri și totuși el rămânea mereu același om emotiv și timid, speriat parcă de succesul muncii sale. Îi puteți admira munca aici.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Încă mai caut răspunsul și tare frică îmi este că nu îl voi găsi vreodată. Cred că e o întrebare foarte complicată ce are un răspuns pe măsură. Obișnuiesc să “pierd timpul” cu astfel de întrebări și din păcate răspunsurile întârzie să apară sau sunt parțiale și trecătoare. Din acest motiv prefer să le păstrez doar pentru mine, când voi afla exact cine sunt poate o să împărtășesc concluzia. ?

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

Depinde, eu prefer să nu mă complic cu asemenea dileme și să am grijă să fac cât mai bine ceea ce fac, indiferent dacă i se spune poză sau fotografie. În schimb, cunosc persoane care s-ar simți ofensate dacă cineva le-ar spune că au făcut o poză și nu o fotografie, printre ei se numără și „vechiul eu”, între timp m-am schimbat destul de tare în ceea ce privește percepția anumitor concepte și consider că nu e important cum îi spunem, este pur și simplu rezultatul unor acțiuni, un rezultat bun sau mai puțin bun, direct proporțional cu munca depusă.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

Fiecare gând legat de faptul că poate ar trebui să renunț la fotografie îl cataloghez ca fiind un moment greu și … au fost multicele, dar am trecut cu bine de ele și continui să învăt și să evoluez în această direcție.

Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

Anul trecut îmi doream foarte mult să am o fotografie cu mine și în fundal câteva fulgere( dar destul de aproape), pentru a face o asemenea poză trebuia să stau într-un câmp cu furtuna și fulgerele foarte aproape ceea ce la început a fost foarte greu, până am reușit să îmi înving frica de fulgere.

Partea amuzantă este că în primele nopți în care am mers, aproape după fiecare fulger fugeam imediat în mașină și lăsam aparatul in câmp pentru că îmi era foarte frică și deși încercam să mă conving să ies măcar să iau aparatul, tare greu era. Din păcate nu am făcut acea fotografie la care visam, dar, sper să reușesc cât de curând.

Din anumite puncte de vedere nu este o poveste tocmai haioasă, dar pentru mine a rămas o amintire faină, atunci îmi era foarte teamă, iar acum când îmi amintesc mă amuza acea frică incontrolabilă.

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?

Pentru mine a pornit ca un mod de a-mi petrece timpul făcând ceva plăcut, apoi am realizat că fotografiile mă ajutau să îmi amintesc de locurile unde am mers și cum m-am simțit (în general uit destul de repede) și mă foloseam de poze în acest scop, practic, fotografiile pe care le făceam erau ca un jurnal și ușor, ușor, a devenit o pasiune foarte puternică în care investesc o mare parte din timp. Nu o consider o meserie ci un stil de viață.

Am încercat să fac poze și la evenimente pentru a vedea cum este, iar concluzia a fost clară, nu sunt făcut pentru așa ceva, în general îmi este destul de greu să interacționez cu anumiți oameni așa că am preferat să rămân la fotografia de natură din care, momentan, nu câștig prea mulți bani.

Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?

Nu știu care este soluția optimă, dar pot spune cum am făcut eu. Pe scurt, la început am încercat să învăț singur despre fotografie cât mai multe pentru a avea o bază relativ solidă de cunoștințe, apoi am mers în ture foto unde am cunoscut fotografi care activau în mai multe domenii, ceea ce m-a ajutat pentru că am înțeles care sunt elementele specifice diferitelor tipuri de fotografii și astfel am reușit să îmi dau seama mai bine ce ar trebui să fac eu.

Am încercat să combin noua pasiune cu cele pe care le aveam deja și anume călătoritul și drumețiile montane și astfel am ajuns să fac fotografiile din prezent și sunt foarte fericit pentru că am reușit să îmbin mai multe pasiuni. De puțin timp au apărut alte mici conexiuni între fotografie și programare(o altă preocupare de-a mea) și sper că la un moment dat să le aduc pe toate la un loc și să obțin ceva frumos, deși probabil nu va fi ușor.

Singurul sfat pe care îl pot da este ca la început să cunoașteți fotografi din mai multe domenii și să încercați să faceți poze cât mai diverse pentru ca apoi să vedeți ce vi se potrivește. În funcție de activitățile pe care le aveți și de modul în care vă petreceți timpul liber veți tinde spre o anumită ramură a fotografiei. Nu cred că este util să mergeți pe un anumit domeniu dacă nu simțiți că este unul care să va satisfacă nevoile, fie ele financiare sau de altă natură.

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

Aș putea spune că am avut noroc pentru că atunci când m-am apucat de fotografie social media era cel mai bun mod de promovare și … încă este.

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

A fost un interviu interesant, mi-a plăcut și mă bucur să fac parte din proiectul #FotografOM. Mulțumesc!

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂 

……………………………….

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Raul și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea BordeanuOvidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Silviu PalDan Mihai Bălănescu, Monica Lazăr, Galia Dan, Bogdan Zop, Oliver Merce, Sebastian Popescu, Marius Călin,  Cătălin UrdoiAlexandra Bușcu, Crina Popescu, Vlad Eftenie, Victor Carapcea, Vlad Cupșa, Miluță Flueraș și Marian Cristea.

Poate vrei să citești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.