fbpx

Șansa la o viață mai bună sau cum să dăruim aripi pentru inimile copiilor

Campaniile umanitare sunt la mare modă acum. Toată lumea le face. Unii doar de dragul imaginii și pentru a bifa niște cifre în strategia anuală și în sondajele de opinie. Alții pentru a salva vieți. Despre aceștia din urmă o să scriu mereu aici pe blog!

Două milioane de euro au fost strânse de trei fundații (Fundația Vodafone, Dăruiește aripi și Inima Copiilor) și de noi și investite în renovarea și modernizarea compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Totul pentru ca cei mici și foarte mici să aibă o șansă la viață.

De unde a pornit totul?

De la un bebeluș născut prematur care a murit la același spital. Când Alina Pătrăhău, fondatoarea fundației ”Dăruiește Aripi”, l-a văzut în incubator a decis să facă ceva. Prietena ei își pierduse copilașul, dar ea putea face ceva pentru ca rata mortalității din sud-estul României să nu mai fie de trei ori mai mare decât media europeană. Iar condițiile insalubre și lipsa echipamentelor necesare din Spitalul Județean Constanța să nu mai fie un impediment.

Dacă în 2013 Fundația Vodafone terminase un astfel de proiect în cadrul Spitalului Marie Curie din București, prin 2015 deja au început discuțiile pentru renovarea și modernizarea la standarde europene a Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Anual, aici ajung peste 1000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur. Ei vin din Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați, iar 8,2% dintre ei mor, conform statisticilor Salvați Copiii. De aceea, județul ocupă locul 4 în țară la numărul nou-născuților care mor din cauza condițiilor din spital sau a lipsei echipamentelor medicale necesare.

Ce s-a făcut până la urmă?

După 50 de ani fără nicio renovare, cele trei fundații au pornit la drum plin de provocări, cu obiectul final de a salva vieți.

Spunea doamna Irina Margareta Nistor că își amintește primii pași prin șantier, cu căștile pe cap, și își imagina zâmbetele celor mici. Tot dumneaei a făcut o asociere unică: “spitalul a fost construit în 1969, o dată cu primii pași pe lună. Iar astăzi facem primii pași spre o lume la care mulți nici nu sperau vreodată.” Inclusiv personalul medical care și-a continuat munca în toată această perioadă și care deja face planuri pentru se instrui și pregăti cât mai bine pentru noile dotări (în special pentru cele de telemedicină).

Pe scurt, iată câteva informații demne de reținut despre acest proiect:

  • lucrările de renovare, reamenajare și modernizare au fost realizate pe o suprafață de 600 de metri pătrați
  • acum compartimentul are 22 de locuri la terapie intensivă în 16 saloane și 10 locuri pentru prematuri
  • climatizarea și tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspăt, trecut prin 30 de cutii filtrante
  • soluția de telemedicină oferă un sistem de supraveghere video a pacienților, cu camere în fiecare salon, cu zoom pe monitoarele de funcții vitale, monitoare pe holul central și un videowall în camera medicilor
  • în spital ajung, doar în sezonul estival, cam 40.000 pacienți, dintre care foarte mulți sunt copilași (cam 3500-5000 pe lună)
  • Dr. Livia Frățiman, șeful Secției de Neonatologie a Spitalului Județean din Constanța ne-a spus și că anul trecut au avut 3483 de nașteri, dintre care 29 au murit în secția respectivă
  • proiectul a fost coordonat de medicul Cătălin Cârstoveanu, de la Marie Curie, care este poate unul dintre cei mai iubiți și respectați din branșă și care s-a implicat cu tot sufletul aici, la Constanța

Investiția totală s-a ridicat la 2.060.000 milioane de euro, fonduri puse la dispoziție de către Fundaţia Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociația Dăruiește Aripi (280.000 de euro) și Asociația Inima Copiilor (240.000 de euro). De reținut că acești bani provin și de la oamenii care au donat prin SMS-uri la 8845 și de la companiile care au ales redirecționarea de 2% din impozit.

Din păcate secția încă nu funcționează. Mai este nevoie de aparatură și suplimentarea energiei electrice cu un generator care să facă față consumului și să aibă soluție de back-up în caz de cădere de tensiune. Mingea e la Consiliul Județean care speră ca în maxim 6 luni să fie totul gata.

#SePoateSiInRomania #NuNeOprimAici #NouNascutiConstanta

Sabina Cornovac

Content Creator & Social Media Manager din 2008

View all posts by Sabina Cornovac →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.