fbpx

Dacă nu știți deja despre ce este vorba, vă pot spune pe scurt că Irina Begu și Caroline Garcia, două jucătoare de tenis recunoscute la nivel mondial, au intrat într-un scandal inventat.

În primul tur al turneului Premier de la Charleston, Begu (cap de serie 13) a învins-o pe Garcia după un meci strâns 6-4, 2-6, 7-6(3). S-a scris despre meci și reușita româncei, chiar dacă acest campionat nu este la fel de cunoscut ca altele. Pentru ea era o mare victorie și asta ar fi trebuit să conteze cel mai mult.

Dar nu. Pe un forum dedicat acestui sport, TennisForum, un utilizator anonim postează despre faptul că a auzit-o, în timpul meciului pe Caroline spunând “je vais réussir à perdre contre cette connasse de gitane tu vas voir”. Adică, mai pe românește. a făcut-o pe Irina tigancă nenorocită. Și atâta. Fără dovezi, fără detalii, fără nimic. Am aflat apoi că a preluat informația de pe un cont de Twitter care a fost apoi șters.

Și cu toate acestea, informația, neconfirmată și neverificată, este preluată la nivel internațional de mii de publicații. Caroline este îngropată în injurii, acuze, înjurături, amenințări și tot ce există mai rău în specia umană atunci când se răzvrătește. Nimeni nu se gândește să încerce să caute înregistrarea cu momentul. În schimb se face trafic la greu pe acest subiect și oamenii, creduli, înghit gălușca. Ambasada României este rugată să ia poziție. Social Media explodează și românii sar sa o apere pe Irina de nenorocita care ne-a insultat țara. Apar fotografii cu ea îmbrăcată într-o fustă, superba de altfel, de țigancă. Contul ei de Facebook este făcut public de televiziuni și site-uri de știri. Unii reușesc să o insulte de 1000 de ori mai rău. Ne arătăm imediat capacitatea de a ne injosi și de a ne coborî sub nivelul celuilalt. Dacă unu ți-a zis de mamă, tu zi și de mamă și de tată!

Echipa Treizecizero.ro publică astăzi un articol în care demontează întregul scandal. Apoi încă unul. Apar și declarațiile oficiale ale celor două jucătoare, de un bun simț incredibil, iar antrenorii infirmă povestea. Cele două articole sunt citite de mii de oameni, datorită calității jurnalistice care ar trebui să fie la ordinea zilei.

garcia begu

Acum să vedem. Ghici ghicitoare ce-i. Câți jurnaliști credeți că au preluat dezmințirile celor două? Sau articolul Treizecizeo? Unul? Doi? Mai mulți? Rămâne de văzut. Cu articole în care să recunoască faptul că au greșit nu vor face trafic. De ce ar face?

Există și bloggeri care, public sau nu, au sărit imediat să își exprime opinia și să își arate patrotismul. Nu îi voi enumera aici. Aștept doar să își fi învățat lecția și pe viitor să nu uite de verificarea din trei surse.

Nu toți jurnaliștii sunt așa. Nu toți bloggerii s-au inflamat fără să verifice. Nu toți românii au intrat pe pagina de Facebook a lui Garcia să o linșeze public. Dar prea mulți au făcut-o și aproape niciunul nu mai spune ceva acum!

Poate vrei să citești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.