fbpx

După ce am scris titlul, mi-am dat seama că nu sunt un începător în ale fotografiei. Pentru că nu îmi doresc să mă specializez sau să profesez. Vreau doar să învăț alfabetul și să știu bazele pentru a reuși să fac singură fotografiile pe care mi le doresc, fără să apelez mereu la ajutor.

2016-03-19 14.18.14
Samsung S6, f/1.9, 1/100, ISO 50

De când mă știu fac poze cu telefonul. Iar performanțele camerei foto au fost mereu în top trei motive pentru alegerea unui smartphone în detrimentul altuia. De aceea am acum un Samsung Galaxy S6 și mă atrage să îl schimb, cam într-un an, cu un Galaxy S7. Fac zilnic poze la orice îmi place, în special pe stradă. Un peisaj, o floare, o fată frumoasă, un câine, un alergător, o scenă haioasă, orice îmi atrage atenția trebuie pozat.

Îmi dau seama acum că nu spun niciodată că eu fac fotografii, pentru că mai e mult până acolo. Primul pas a fost cursul Ghid de conversație vizuală susținut de George Nicolae la F64. Recunosc că l-am urmat în interes profesional, pentru a înțelege si mai bine domeniul pe care îl promovez cu drag de jumătate de an. Doar că de la primul curs am rămas fascinată de câte răspunsuri am primit la întrebări pe care nici nu mi le pusesem. Am scris 7 pagini de notițe și explicații pe marginea prezentării și cu dorința de a exersa ce aflasem. În sfârșit am înțeles și eu ce înseamnă ISO, diafragmă, timp de expunere, distanță focală, surpraexpunere și altele. Au urmat teme, o tură foto prin Centrul Vechi și analiza pozelor pe care le-a făcut alături de colegii mei de curs.

DSCF4033
Fuji X-E2, f/2.8, 1/340, ISO 200, 18mm
DSCF4030
Fuji X-E2, f/4, 1/400, ISO 200, 55mm

Apoi m-a prins. Dorința de a exersa, de a învăța, de a face fotografii, nu doar poze, de a discuta despre subiectul ăsta, de a observa ce fac alții etc. Probabil așa au început mulți. Nu vreau să devin fotograf și nici să umblu cu un aparat de gât mereu. Vreau doar să reușesc să înțeleg de ce o poză e realizată așa, de ce nu mi-a ieșit asta sau cum să fac să prind pasărea aia în zbor. Lucruri simple care te pot face să zâmbești.

Spuneam în titlu că am niște sfaturi pentru un începător în ale fotografiei. Și vi le voi da din perspectiva unuia care nu dorește să devină expert 🙂

  • citește mult despre domeniul care îți place și exersează, doar așa o să înțelegi logica regulilor pe care le-ai aflat și o să ajungi din ce în ce mai bun
  • mergi la niște cursuri și ia-o de la început, cu alfabetul și cele mai basic lucruri
  • invață să descoperi ce îți dorești cu adevărat să faci și, în funcție de asta, cere sfaturi de la oameni în care ai încredere
  • testează aparate, obiective, trepiede etc (sunt multe magazine în care poți merge să te joci cu ele sau poți împrumuta de la prieteni)
  • intră în grupuri de Facebook dedicate, întrebă, răspunde și învață
  • ai răbdare și înțelege că doar prin multă muncă vei reuși să te perfecționezi
  • nu începe cu gândul că vrei să faci bani mâine din asta pentru că nu o sa fie așa
  • acceptă critici constructive și învață din ele
  • înțelege că o să strici multe poze până o să ajungi să faci o fotografie bună
  • încearcă să fii diferit și să privești lucruri dintr-o altă perspectivă față de toți ceilalți
  • nu îți fie teamă să pui întrebări de începător și ignoră răutățile
  • învață în fiecare zi
DSCF4029
Fuji X-E2, f/3.6, 1/950, ISO 200, 30mm

Eu deocamdată am fost la cursul de care vă spuneam mai sus și am observat că îmi place să fotografiez obiecte cu blur în spate (cu diafragma de 1.4, 2 etc) și peisaje (cu diafragma de 22) și să mă joc cu timpul de expunere. Apoi am realizat că nu îmi doresc un DSLR pentru că este prea mare și am ales un mirrorless cu obiective interschimbabile (pentru că ma interesează și disțanta focală care nu vreau să fie fixă). Iar acum testez aparate pentru a ajunge la alegerea perfectă pentru mine.

În acest weekend am luat un Fujifilm X-E2 Silver + XF 18-55 cu care am făcut pozele din acest articol (nu-s perfecte, normal, sunt încercări și le-am ales să le pun aici pentru că mi-au plăcut mult, chiar și ultima care are cureaua în cadru). Am observat viteza de focalizare, meniul foarte diferit față de Nikon (cu care m-am mai jucat până acum), prezența ecranului LCD pe care chiar se văd foarte bine pozele și faptul că orice schimbare de ISO, diagframă, timp de expunere etc se vede pe ecran înainte de a face poza (e super tare asta pentru un începător).

Voi ce sfaturi aveți pentru un începător în ale fotografiei?

Poate vrei să citești

5 thoughts on “Sfaturi pentru un începător în ale fotografiei

  1. Sunt multe de spus atunci cand vrei sa faci fotografie…este cam acelasi lucru cu a dori sa faci doar o fotografie reusita, apoi 2-3, samd. Ai invatat primele notiuni intr-un mod OK, adica la curs. In sistem autodidact este mult mai greu, deoarece nu ai ”autocorect” :).

    Dupa ce ai prins definitiile diafragmei, sensibilitatii, timpului de expunere, etc, it’s a must sa inveti cum interactioneaza una cu cealalta, pentru a obtine un cadru corect, adica: expunere corecta, culoare(WB), claritate. Am pronuntat cuvantul corect pentru ca sunt si fotografii mai putin corecte din pdv tehnic, care plac ochiului. Ori toate acestea pot fi utilizate intr-un mod super simplu, folosind modul Auto 🙂

    Cateva sfaturi pentru primii pasi in ale fotografiei:

    1) daca nu ai ce face cu banii, treci la pasul 2
    2) mult studiu pe cat posibil structurat intr-un curs (le recomand pe cele organizate de f64)
    3) aplica imediat dupa ce ai parcurs teoria (in parc cu prietenul/prietena) pe o aparatura care nu te-a costat o avere
    4) foloseste doar modul Manual in prima faza (personal mi-am cumparat un aparat care nu are mod Auto)
    5) daca simti ca iese ceva, da-i inainte cu practica si sigur vei sti incotro sa mergi 🙂

    1. Multumesc pentru sfaturi 🙂 Eu ma joc in modul de diafragma si timp de expunere, deloc in cel Auto. Imi place sa testez, de aceea. Ai dreptate, trebuie aplicat imediat ce ai invatat. Iar combinatia lor am invatat-o tehnic, cand am vb la curs si am si facut supra si subexpuneri (pozele alea intentionat gresite)

  2. E bine si asa. Practic modurile A si S, sunt tot moduri auto, necontroland in totalitate setarile.
    PS: Modul Program te poate ajuta sa folosesti modul M 😉
    Succes pe mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.