Tort de ciocolata facut in casa

Cred ca e prima data cand scriu o reteta pe acest blog. Asta pentru ca nu sunt buna la asa ceva, cu toate ca am momentele mele in care gatesc. Dar nu prajituri.

Iata insa ca saptamana trecuta a fost ziua prietenei mele Diana, mare experta in prajituri si alte bunatati gastronomice. Si a venit la mine cu un tort exceptional. Avand in vedere ca familia mea are cofetarie, nu e usor sa ma impresionezi. Iata ca ea a reusit. Apoi am dus la munca din el si 9 persoane s-au batut pe tort si au cerut reteta.

Asa ca m-am decis sa v-o impartasesc si voua, asa cum a scris-o Diana la ea pe blog, la cererea fetelor de la Navidoo, thegroup.

Tortul doar din ciocolata, e un tort care nu contine faina (so less calories) si este super simplu de facut.

Ingredientele de care aveti nevoie sunt: 300 gr. ciocolata neagra 70%+ cacao ( adica 3 ciocolate), 6 oua, 150 gr. unt si aprox. 150 gr. zahar brun.

How is made:

Puneti pe foc o craticioara cu apa si la bain marine ( adica deasupra puneti o alta craticioara) puneti untul si ciocolata taiate bucatele sa se topeasca si amestecati pana devine totul lichid si omogen. Se ia craticioara de pe foc si se lasa la racit.

Separam albusurile de galbenusuri in 2 boluri separate. Peste galbenusuri adaugam jumatate din cantitatea de zahar si le amestecam cu mixerul pana se deschid la culoare si se topeste zaharul (cantitatea trebuie sa se dubleze si sa devina ca o crema). Apoi cu telul sau tot cu mixerul batem albusurile pana se intaresc putin si adaugam restul de zahar si mixam in continuare pana ajunge consistenta ca frisca.

Intre timp se da drumul la cuptor, la temperatura medie (180°), pentru a se incalzi.

Ciocolata care s-a racit se incorporeaza in galbenusuri si se amesteca pana devine o crema omogena. Cu o lingura se ia din spuma de albusuri si se adauga treptat peste compozitie si se amesteca de jos in sus, pana incorporam toata spuma.

Atentie! Nu amestecati cu telul sau mixerul, fiindca o sa vi se strice compozitia. Se fac miscari lente de jos in sus cu o lingura de lemn (dureaza un pic toata operatiunea).

E bine sa folositi o tava tip springform careia sa-i ungeti marginile cu unt si tapetati cu zahar pudra sau faina (scuturati excesul), iar pe fund puneti hartie de copt.

Se toarna compozitia in tava si se baga la cuptor pentru 30-40 de minute, in functie de puterea cuptorului. Se scoate din cuptor, se lasa la racit cateva ore (inclusiv la frigider vreo 2 ore) si se orneaza cu inghetata, fructe, ce va place voua mai mult. Eu am optat pentru ananas :D .

Bon appétit!

Multumesc Diana pentru tort si sper ca voi mai avea parte de astfel de surprize si alta data.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.