fbpx

„Vice / Vicele” e povestea politicianului Dick Cheney (Christian Bale), care ajunge să posede o putere politică imensă, ca Vicepreședinte în echipa prezidenţială a lui George W. Bush. Cheney devine, astfel, cel mai puternic om din SUA și contribuie în mod decisiv la impunerea unei noi ordini mondiale. Consecințele acțiunilor sale le resimțim până azi.

Filmul este nominalizat la 8 categorii la Oscarurile 2019 și a avut 6 nominalizări la Globurile de Aur, Christian Bale primind premiul pentru cel mai bun actor într-un rol masculin dintr-un musical sau o comedie.

“Vice” este un film pe care fie îl iubești, fie îl urăști. La final, ieși din sală cu o mulțime de întrebări și cu un mix de sentimente din care încerci să întelegi ceva.

“Beware the quiet man. For while others speak, he watches. And while others act, he plans. And when they finally rest…he strikes.” – ANONYMOUS

Așa îl pot descrie cel mai bine pe Dick Cheney, cel mai puternic vicepreședinte din istoria Statelor Unite ale Americii. Trei fraze care au schimbat istoria pentru totdeauna.

Christian Bale, un adevărat maestru al schimbărilor corporale, s-a îngrășat 20 de kilograme pentru acest rol pe care îl intepretează impecabil. Un candidat serios la Oscar pentru categoria “Cel mai bun actor în rol principal”. Totul, de la aspect, până la mers și discurs, te duc cu gândul la adevăratul Dick Cheney.

Un rol genial face și Sam Rockwell, portretizându-l pe George W. Bush, după ce și anul trecut a câștigat Oscarul pentru rolul excelent din “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Anul acesta bifează o nouă nominalizare.

Dacă vrei să mergi la “Vice”, nu te gândi că vei urmări un film biografic. “Vice” are elemente de comedie neagră, combinate cu replici savuroase și scene din America zilelor noastre. Nimic nu te pregătește pentru ceea ce urmează.

Regizorul Adam McKay nu îți promite că fiecare conversație din “Vice” s-a întâmplat așa cum apare în film, însă susține că a făcut tot ce se poate pentru a reda cât mai corect informațiile pe care le-a primit și pe care le-a adunat de-a lungul timpului despre Cheney.

Pelicula umrărește 60 de ani din viața vicepresedintelui, parcurge mai multe etape ale istoriei și te lasă cu întrebări la care vrei să găsești un răspuns chiar atunci, pe loc.

Dick Cheney a avut, într-adevăr, putere uriașă, a fost apropiat de conducere, a fost CEO-ul Halliburton, a înființat închisoarea Guantanamo, a autorizat doborârea avioanelor pe 11 septembrie și a folosit informațiile secrete pentru a justifica o invazie în Irak. Iar multe dintre replicile din film au fost rostite cu adevărat, Cheney și-a susținut fiica homosexuală, pentru ca apoi să o trădeze.

Modul în care este construită povestea, inserturile care la început par că nu au ce căuta în film, creionează un personaj al cărui singur scop este să aibă cât mai multă putere.

“Vice” își merită, cu siguranță, toate cele opt nominalizări la Oscar.

Poate să fie văzut la Cinema City începând cu 22 februarie 2019, adus de Forum Film România!

Abonează-te la newsletter-ul meu pentru a primi săptămânal articolele publicate!

Poate vrei să citești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.