Victor Carapcea: “Încearcă toate tipurile de fotografie, dar rămâi cu ce-ți place și simți că merită”

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

victor carapcea

Victor Carapcea este fotograful pe care l-am cunoscut printre mașini acum aprox 3 ani. La propriu. Dacă vă duceți la un spectacol campionat de drift și e un nebun care aleargă în fața mașinilor cu aparatul în mână, el este. Aleargă enorm și este super cunoscut în breasla asta. Plus că e un om super mișto și marketing manager … Combinația perfectă de #FotografOM. Îi puteți admira munca aici.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Hau! Ție și cititorilor tăi. Aș putea spune că am aflat până la vârsta asta cine sunt de mai multe ori și sunt tare curios vis-à-vis de cine aș putea să fiu mâine.

Am fost și sunt un “agitat”, dacă e să ne luăm după ce se vede din afară, însă din perspectiva ochilor mei sunt un leneș care nu se mulțumește niciodată cu o formă finală a lucrurilor.

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

Cred că pe la începutul vieții de pozofotograf am avut și eu o părere mai puternică în legătură cu numirea unei poze ca fotografie și viceversa. Ce pot spune în prezent este că, pentru mine, poza este instantaneul pe care il faci ca să ai dovada/amintirea unui “ceva” ca atare, pe când fotografia presupune predispoziția deținătorului de echipament foto de a se folosi de toate caracteristicile vizuale spre obținerea cadrului perfect, care să transmită ceva privitorului fără a fi nevoie de o descriere scrisă. Mă refer aici la găsirea unghiului perfect, utilizarea creativă a luminii, post-procesare etc. Desigur, am văzut și poze cu veleități de fotografii, însă de asta cred că subiectul ăsta va face parte din scena asta muuuult timp de acum încolo.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

Nu cred că am avut până acum un moment etichetabil “greu”, însă pot menționa aici etapa din 2012 a CNVCD Sinaia, unde aveam ploi din 30 în 30 de minute, fără echipament de ploaie, cu un sac de gunoi împrumutat de la o doamnă de pe traseu, contactele din montura aparatului rupte (încercați să schimbați obiectivele din zoom în ultra-wide în aproximativ 5 secunde, la care adăugați refacerea constantă a contactelor cu așchii metalice găsite pe asfalt), stat în șanțuri cu apă pentru a obține “cadrul ăla de jos” și multe alte neajunsuri pe care nu le-am mai avut de atunci.

Practic, o consider mai mult o lecție bună, nu un moment greu.

Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

Poate că unii nu ar considera ce voi spune ca fiind super haios, însă eu am râs copios după ce m-a “agățat” o mașină de drift pentru prima dată, în timp ce testam tehnici de panning cu un obiectiv fish-eye.

Pe scurt, stăteam pe interiorul unui viraj lângă clipping-point, cu aparatul la ochi (dumb-dumb-dumb), cu picioarele băgate în anvelopele din gardul de protecție, când, pe “neașteptate”, în timp ce urmăream subiectul de aproape, în viteză, am simțit că anvelopele vor să mă vadă cum fac un front-flip demn de olimpiadă.

Aia pot spune ca a fost cea mai amuzantă lecție fotografică pe care am învățat-o. Ah, mai e amuzant și momentul în care am contractat un job de fotograf în industria filmelor pentru adulți, însă asta e de povestit la o cafea.

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?

Nu cred ca am avut vreodată meseria de fotograf fără a ține un alt job în paralel. În prezent, pot spune că am prea multă treabă și totuși mai găsesc timp să mă ocup și de fotografii. Ce-i drept, doar la evenimentele în care activez cu job-ul, pentru că proiectele foto necesită mult timp ca să iasă cum vreau eu, iar timpul este ceva ce nu prea mai am.

Voi mai aveți timp? Vinde careva? Cumpăr de la 3 ore în sus. Detalii pe hi5. Rog temporalitate.

Și ca să-ți răspund la întrebare mai bine – este ca-n viață – unii au norocul să fotografieze și ce le place și să facă și bani din asta, pe când alții vor doar să fotografieze ce le place și le mai trebuie un job ca să bage bani în asta.

Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?

Pentru mine a fost destul de simplu – am practicat cam toate tipurile de fotografie și am rămas cu cele care mă fac să mă simt că n-am răbdare să ajung acasă să descarc card-ul. Îți recomand același lucru – încearcă-le pe toate, dar rămâi cu ce-ți place și simți că merită.

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

Am început cu nunți, clasic, așa că promovarea era bazată pe cale orală, de la nuntaș la nuntaș. Apoi a apărut direct social media. Nu sunt destul de bătrân să povestesc de anunțuri în ziare, reclame etc.

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

Asta este cea mai dificilă întrebare din serie – dar tu ești Sabina, așa că am să-ți răspund prin prea-uzitatul “a fost blană!”.

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂 

……………………………….

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Victor și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea BordeanuOvidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Silviu PalDan Mihai Bălănescu, Monica Lazăr, Galia Dan, Bogdan Zop, Oliver Merce, Sebastian Popescu, Marius Călin,  Cătălin UrdoiAlexandra Bușcu, Crina Popescu, Vlad Eftenie și Marian Cristea.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.