Ce faci când îți faci o firmă? Pe lângă acte și căutat avocat? Îți cauți un contabil. Unde? Pe la prieteni, printre recomandări, în comunitate etc. Nu de pe Google unde nu poți controla ce găsești și cât de reale sunt review-urile. Cel puțin asta am ales eu să fac, mai ales după ce am auzit super multe povești nasoale.
Când prietena mea cea mai bună și partenera perfectă de la SocialPedia, Iulia, mi-a recomandat contabila ei, am fost cea mai fericită. Știam că deja au o colaborare de succes de câteva luni și că ei au experiență cu oamenii ca mine, cu domeniu de activitate în relații publice și publicitate.
Așa am cunoscut-o pe Roxana de la YouCount. Am găsit o prietenă, un om care îmi suportă sutele de întrebări și are răbdare lună de lună cu mine. Da, pentru că nu am mai făcut asta, normal că nu mă pricep și nu înțeleg totul din prima. Lucrăm împreună deja din iulie 2019 și a trecut suficient timp cât să o pot recomanda. Și cum să fac asta mai bine decât printr-un interviu, aici, pe blog, unde să răspundă celor mai dese întrebări primite de la clienții ei, dar și de la voi, comunitatea mea. Enjoy și sper să vă fie util:
În primul rând spune-mi câte ceva despre tine și experiența ta în contabilitate.
Sunt expert contabil și practic această meserie încă din 2007. Nu a fost un drum ușor și pot spune că am „furat” această meserie și am învățat cel mai mult din propriile erori. Pentru că îmi place să devin profesionistă în domeniu, în anul 2014 am devenit membru al CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați Din România). Când am ales acest drum, am fost convinsă că vreau și că pot. De atunci, învăț, mă perfecționez continuu și îmi plac provocările noi. În felul acesta am căpătat tot mai multă experiență și mi-am mărit portofoliul de clienți din diferite domenii de activitate .
Totdeauna mi-am exercitat profesia cu responsabilitate și așa am reușit să mă fac cunoscută prin seriozitate și prin calitatea serviciilor prestate. Tot ce îți pot spune este că iubesc ceea ce fac și fac totul cu multă pasiune și chiar nu mă văd făcând altceva!
Sunt un om simplu care vrea sa încaseze venituri pe firmă. PFA sau SRL? Care sunt diferențele majore dintre ele și în funcție de ce le alegi?
Costurile inițiale pentru deschiderea unui PFA sunt mai mici decât la un SRL deoarece în cazul unui SRL se solicită depunerea în bancă a unui capital social de cel puțin 200 de lei, iar documentația pentru înființare este mai complexă decât a unui PFA, ceea ce presupune apelarea la specialist și implicit un cost mai ridicat.
– la un SRL nu se solicită pregătire profesională, însă la PFA aceasta este obligatorie
– la un SRL se pot desfășura mai multe activități economice pe aceeași firmă
– PFA-ul răspunde cu averea personală, în timp ce SRL-ul doar în limita capitalului social depus
– din punct de vedere fiscal, impozitele sunt mult mai mici la SRL de doar 3% din venituri, pe când la un PFA se plătește 10% impozit din profit (venituri-cheltuieli deductibile) plus 10%*26760 plus 25%*26760 (daca se depășește 12 salarii minim brute adică 26760 lei)
– un SRL trebuie să aibă contabil, pe când un PFA nu este obligat
– la PFA profitul poate fi folosit oricând, pe când la SRL profitul poate fi folosit la 3 luni după depunerea situațiilor financiare interimare
– ca PFA ești asigurat și poți beneficia de credite pe persoană fizică, pe când la SRL dacă nu ești și angajat nu ești asigurat și nici nu poți obține credite, decât pe societate
– un PFA se desființează mult mai repede și mai puțin costisitor decât un SRL
Mai jos vă las un excel care să vă ajute să vedeți din punct de vedere fiscal diferențele între PFA, SRL fără angajat și SRL cu angajat.
În ce sistem e cel mai ok să își facă clienții facturile?
Cred că cel mai bun sistem este cel care se potrivește și cu programul de contabilitate, dar mai ales un sistem care îl ajută pe antreprenor să aibă un control asupra activității lui, de exemplu cât a facturat, cât a încasat, ce scadențe are depășite etc. Eu recomand Smartbill la momentul acesta, dar știu că tu folosești Facturează. Important e să își facă treaba.
Ce face mai exact un contabil pentru un client? Spune-mi te rog, pe scurt, toate acțiunile dintr-o lună plus cele trimestriale și anuale.
În primul rând se asigură că va primi actele de la client până la data stabilită prin contract. Când intră în posesia actelor se apucă să le aranjeze (facturi emise, facturi primite, bonuri, bonuri achitate cash, bonuri achitate cu cardul firmei, bonuri achitate cu cardul personal, extrase) și apoi începe înregistrarea acestor documente în contabilitate în ordine cronologică.
În timp ce face acest lucru constată că îi lipsesc anumite facturi plătite prin bancă sau îi lipsește documentul de plată la facturile plătite cash sau multe alte probleme. Aceste probleme sunt înaintate clientului pe mail în vederea soluționării. După ce reușim să avem toate actele atunci putem verifica dacă au fost introduse toate documentele cu valorile și informațiile din facturare. Listăm jurnale de cumpărări și vânzări, registru de casă la care atașăm documentele care fac dovada plății cash, jurnalele de bancă, registru jurnal și balanța.
La trimestru se calculează la toate firmele impozitul pe venit/profit, se întocmește declarația pentru acel impozit, se depune și apoi se dă la plată clientului suma de plată a impozitului.
Anual se întocmesc situațiile financiare care reflectă situația societății dintr-un an, cu profit/pierdere, iar apoi se hotărăște repartizarea acestuia (a profitului), iar în cazul pierderii se iau măsuri de redresare a firmei.
Cum e mai avantajos financiar? Să am carte de muncă sau să fiu colaborator prin firma mea?
Cel mai avantajos financiar este atunci când ești administrator la firma ta. Doar că sunt momente când ai nevoie de un împrumut și atunci ai nevoie de contract de muncă. Taxele pentru contract de muncă sunt 41.5% din salariul brut.
Vreau să scot bani din firmă. Când pot face asta și care sunt pașii necesari?
Banii din firmă se pot scoate trimestrial, după depunerea situațiilor financiare interimare de către contabil sau anual, după depunerea bilanțului contabil.
De ce CAEN am nevoie pentru a desfășura activități de consultanță în social media? Sau pentru a organiza evenimente?
Pentru a desfășura activități de consultanță în social media ai nevoie de codul CAEN 7311 Activități ale agențiilor de publicitate. Această clasă include furnizarea unei game complete de servicii de publicitate și de promovare (prin posibilități interne sau prin subcontractare), inclusiv consultanță, servicii de creație, producția de material publicitar și cumpărarea acestuia. Clasa include:
– crearea și realizarea campaniilor publicitare:
– crearea și plasarea reclamelor în ziare, periodice, la radio și televiziune, pe Internet și alte mijloace media
– crearea și plasarea reclamelor în aer liber, de exemplu afișe, panouri și cadre, proiectarea showroom-urilor și aplicarea de colante publicitare pe mașini și autobuze
– publicitatea aeriană
– distribuirea sau livrarea materialelor publicitare sau a mostrelor
– creare de standuri, structuri și site-uri de afișare
– desfășurarea campaniilor de marketing și a altor servicii publicitare în scopul atragerii și reținerii clienților
– promoții de produse
– activități de marketing prin punctele de vânzare
– publicitate directă prin poștă
Această clasă exclude: tipărirea materialelor pentru publicitate (vezi 5819), producția de mesaje comerciale pentru radio, televiziune și film (vezi 5911), activități de studiere a pieței (vezi 7320), fotografii publicitare (vezi 7420), organizarea de conferințe și expoziții comerciale (vezi 8230), activități de expediere prin poștă (vezi 8219).
Iar pentru a organiza evenimente ai nevoie de codul CAEN 8230 Activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor. Această clasă include organizarea, promovarea și/sau administrarea de evenimente, cum ar fi congrese, convenții, conferințe și întruniri, fie că include sau nu administrarea și asigurarea personalului necesar pentru a opera facilitățile în care au loc aceste evenimente.
Și codul CAEN 9329 Alte activități recreative și distractive n.c.a. Această clasă include activități recreative și distractive (cu excepția bâlciurilor și a parcurilor de distracții) neclasificate în altă parte:
– activități ale parcurilor recreative (fără cazare)
– exploatarea facilităților de transport recreativ, de exemplu porturi turistice
– exploatarea pârtiilor de schi
– închirierea echipamentului de agrement, ca parte integrantă a facilităților recreative
– târguri și expoziții de natură recreativă
– activități ale plajelor, inclusiv închirierea de cabine de baie, vestiare, scaune etc
– funcționarea ringurilor de dans
Această clasă include de asemenea activitățile producătorilor sau organizatorilor de evenimente recreative sau distractive în direct, altele decât cele artistice sau sportive, cu sau fără facilități.
Această clasă exclude funcționarea telefericelor, funicularelor, schi-lifturilor (vezi 4939), croaziere de pescuit (vezi 5010, 5030), asigurarea spațiului și a facilităților pentru scurte sejururi ale vizitatorilor în parcuri, păduri recreative și pe terenuri de camping (vezi 5530), parcuri de caravane, tabere recreative, tabere de vânătoare și pescuit, camping-uri (vezi 5530), activități de servire a băuturilor în discoteci (vezi 5630) și activități ale trupelor de teatru și de circ (vezi 9001).
Dar nu e mai ușor să aleg să lucrez pe drepturi de autor?
În cazul persoanelor fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cunoscute în practică ca drepturi de autor, obținute în baza legii 8/1996, trebuie să se țină cont de situația personala a celui care încasează drepturi de autor, respectiv se vor urmări proceduri diferite de impozitare dacă persoana este în același timp salariată cu normă întreagă sau pensionată sau cu handicap grav sau accentuat.
Impozitul este de 10% aplicat la venitul net. Venitul net se determină prin scăderea din venitul brut contractual a unei cote de cheltuieli forfetare de 40%.
Din punct de vedere al asigurărilor sociale, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt în sfera contribuției la pensii și în sfera contribuției la sănătate dacă valoarea estimată a veniturilor este mai mare de 26.760 lei (2230 lei salariul minim din anul 2020*12 luni). Procentul contribuției la pensii este de 25% din baza aleasă de contribuabil, dar care nu poate să fie mai mică de 12*salariul minim brut pe țară/an. Din punct de vedere al contribuțiilor la asigurările de sănătate, se datorează o contribuție de 10% aplicată la valoarea salariului minim. Practic se va plăti suma de 2676 lei pentru întreg anul fiscal, iar persoana fizică va depune declarația unică până la 15 martie ale anului următor.
Nu se datorează contribuție la pensie și la sănătate în următoarele situații:
-pentru persoanele ce realizează în același timp și venituri din salarii
-persoanele care sunt deja pensionate
Atenție! Acest tip de venituri se ia în calcul la indemnizația de creștere copil!!
Am auzit și povești triste cu contabili. La ce să fim atenți când alegem cu cine să colaborăm?
Așa este! Și eu am auzit, din păcate! Sfaturile mele pentru voi sunt următoarele:
– nu mergeți la contabili care percep tarife mult sub prețul pieței (ceva e în neregulă acolo)
– cel mai bine alegeți vă contabilul din recomandări
– aveți grijă ca acel contabil să fie membru CECCAR, îl puteți verifica în tabloul experților contabili de la CECCAR
De ce plătim taxe așa de mari la stat? Ce face statul cu ele?
Bună întrebare!!! Taxele și impozitele variază de la an la an. Principalele motive sunt schimbările produse în activitatea economică (nivelurile de ocupare a forței de muncă, vânzări de bunuri și servicii etc.) și modificările legislației fiscale (ratele impozitelor, baza de impozitare, scutiri etc.). Acestea influențează bugetul de cheltuieli al statului.
Compania românească Zitec a lansat un program cu ajutorul căruia poți obține aceste informații și poți vedea mai bine ce face statul cu bugetul alcătuit din banii luați de la noi toți. Potrivit companiei, undesuntbanii.ro este o inițiativă de educație civică și implicare socială, realizată de angajații firmei în cadrul unui eveniment de programare intern. Intri pe site și introduci salariul net pe care-l primești, în lei. Pentru exemplu, eu am introdus un salariu de 3.000 de lei. Site-ul calculează, apoi, toți banii cu care tu contribui la bugetul de stat.
Așadar, la un salariu net de 3.000, valoarea totală pe care o generezi într-o lună este de 5.261 lei. Atât tu cât și angajatorul tău contribuiți la stat cu suma de 2.633 lei, iar după plata TVA, în urma cumpărăturilor, calcul bazat pe un coș mediu de cumpărături, suma care rămâne la tine este de 2.629 lei. Tot cu ajutorul acestei platforme, poți vedea câți bani se duc la pensii, sănătate, impozit pe venit, alte taxe pe salariu și TVA. Site-ul te mai informează și că, pe lângă aceste taxe, mai plătești și accize, impozit pentru casă, mașină și altele. Poți observa și cât la sută din prețul benzinei sau din factura de energie electrică reprezintă taxe sau câte procente din prețul unui pachet de țigări se duc tot la stat.
Am un SRL sau PFA și vreau să îmi fac un credit imobiliar sau de nevoi personale. Pot? În ce condiții?
Desigur! La SRL este puțin mai complicat deoarece sunt bănci care acordă împrumut pentru veniturile din dividende cu condiția să aibă și contract de muncă activ. Însă sunt și bănci care acordă împrumut doar pentru veniturile din dividende. La PFA procedura este mai simplă, sunt cam aceleași condiții ca la statutul de salariat.
Faci contabilitate și pentru magazine online?
Da! Nu sunt mari diferențe între contabilitatea magazinelor offline și cele online. Diferențe intervin la necesitatea deținerii unei case de marcat , unde magazinele offline au obligația deținerii pe când cele online nu. În plus, la magazinele online facturile se emit pe fiecare client în parte, dar încasarea se face de la curierat, care îți va transmite și borderoul clienților încasați, ca noi în contabilitate să putem stinge soldul fiecărui client.
Eu sper tare mult că vă ajută acest interviu și v-o recomand cu drag pe Roxana de la YouCount. Puteți să îi spuneți că veniți din partea mea când o contactați 🙂 Și dacă mai aveți întrebări, le așteptăm în comentarii!
Urmărește-mă pentru mai multe resurse și informații folositoare:
Tot pe ea am ales-o si noi, la recomandarea Iuliei. Confirm, raspunde la toate intrebarile, cu multa rabdare 😀 O recomand si eu!
Haaa, ce ma bucur, multumesc mult pentru comentariu si reconfirmare 🙂
Mutumesc !