Ce înseamnă pentru tine pădurea? Ce amintiri ai legate de ea?
Eu îmi amintesc că aveam aproximativ 10 ani. Vizitam mănăstirile din nordul Moldovei. Luasem cazare la o cabană superbă, în mijlocul pădurii.
Trei zile la rând nașul meu s-a dus singur să culeagă ciuperci. Pe mine nu mă lua cu el de teamă să nu mă piardă sau pur și simplu ca să nu aibă grija mea. Și totuși, într-o zi l-am convins.
Am cules ciuperci de toate felurile pe o ploaie torențială. Știți cât de fericiți sunt cei mici atunci când plouă, sar din băltoacă în baltoacă și râd, iar adulții nu știu cum să îi protejeze mai bine? Fix așa a fost și atunci.
Amintirile acelea sunt unice. Nu am mai fost niciodată la pădure cu nașul meu. Și totuși, după 14 ani, încă îmi amintesc tot. Și știu că o să le povestesc și nepoților mei despre asta și o să îi îndemn să descopere pădurile României. Dacă o să le mai prindă …
Despre asta vreau să vă vorbesc. Despre pădurile virgine în care sperăm ca alături de cei dragi să apucăm să ne mai facem amintiri. Și care dispar ușor ușor și prea puțin vorbesc despre asta. Din cauza asta foarte puțini știu că, zilnic, zeci de defrișări ilegale au loc pe întreg teritoriul României, iar, în fiecare an, pădurile țării sunt știrbite de zeci de milioane de metri cubi de lemn.
De aceea m-am alăturat campaniei de promovare pentru “Prima Pădure Smart” din România, powered by Vodafone.
Vodafone anunță, în premieră în România, un proiect de pădure inteligentă, conectată la rețeaua Supernet. Pădurea, situată în județul Covasna, a fost dotată cu un sistem de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce ajută la combaterea defrișărilor ilegale. Proiectul este parte a misiunii Vodafone de a proteja mediul și un apel la solidaritate pentru apărarea pădurilor din România împotriva defrișărilor ilegale, în linie cu noua poziționare a brandului anunțată la nivel global, „Împreună putem”.
Soluția de pădure inteligentă implementată are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone și constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială.
Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național. Soluția le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol.
Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1Km și poate preveni defrișarea a peste 3Km2 de pădure.
Scrie și tu povestea ta de dragoste pentru păduri
sau o amintire frumoasă
O selecție dintre poveștile voastre va intra în audiobook-ul „Vocea Pădurii” realizat de Vodafone. Pentru ca povestea ta să fie selectată, te rog să ții cont de următoarele recomandări de redactare: să nu fie sub formă de dialog, să transmită cititorilor ideea de originalitate, autenticitate și să aibă o lungime de max 10 minute în format audio. Selecția se va face atât de mine în primă fază, cât și de influenceri participanți la campanie, numiți prin prisma experienței lor în ale penelului.
Update – a apărut audiobook-ul:
Tehnologia poate face diferența în protejarea pădurilor și a Planetei.
(articol sponsorizat)
padurile noastre merita protejate mai mult decat o facem deja. bravo pentru articol!
Cele mai multe paduri sau taiat din Transilvania,in Oltenia sunt legi acolo nu sunt.Stramosii nostri au respectat natura, pamantul stramosesc, au luptat pentru el.
Foarte bine, așa să facem să ne protejăm pădurile!
Pădurea este OZONUL
Trebuie să protejăm pădurile noastre, este OZONUL aierul pe care îl respirăm, trebuie să respectăm natura,pămîntul stramosesc numai așa îl iubim pe BUNUL DUMNEZEU. FELICITĂRI!
Oare ține 3 zile minunea asta? Să dea Dumnezeu!