Am găsit propoziția asta într-un “manual” de educație financiară. Mi-a luat 32 de ani să ajung să citesc așa ceva. De ce? Pentru că în România sunt prea puțini, spre deloc, cei care își dau seama că aceasta este o materie care trebuie cunoscută încă din copilărie. Nu degeaba suntem pe ultimul loc ȘI la acest capitol.
Înainte să vă povestesc despre Școala De Bani, aș vrea să încep cu o poveste personală. Pentru că știți deja că nu scriu decât despre lucruri cu care mă identific și în care cred. Iar zilele astea mi-am dat seama că eu m-am autoeducat financiar fără să îmi dau seama. Și sunt tare mândră de asta. Așa că, fără să mă mai lungesc, iată câteva lecții pe care le-am învățat și aplicat până acum, fără să realizez neapărat:
- de multe ori cei care au venituri foarte mici sunt cei care economisesc primii
- când cei mici primesc cadou o pușculiță și pun prima monedă în ea, acela este începutul educației lor financiare
- este o greșeală să spui că nu poți să faci economii (am prieteni care au pus 1 leu pe zi sau doar monedele de la rest sau 5 lei pe săptămână, oricât)
- când am avut primii 10 lei puși deoparte am fost cea mai fericită copilă ever!
- toată viața mi-am dorit să nu mă întorc unde am fost în copilărie, la pâine cu margarină și atâta
- eu am pus bani deoparte de mică, dar mai serios de cam 6 ani, din diferite motive personale, enumerate mai jos
- acum 4 ani am cheltuit toți banii din economii și am luat-o de la 0
- nu am regretat niciodată, m-am bucurat că am avut de unde să iau fără să mă împrumut
- ca să economisești trebuie să ai obiective clare, pe termen scurt, mediu și lung
- din punctul meu de vedere, economisitul este un stil de viață, nu o obligație sau o chestie de moment
- economiile m-au ajutat cel mai mult când am divorțat și a trebuit să o iau de la capăt singură
De ce economisesc eu? Pentru că vreau să îmi cumpăr o casă. Pentru că vreau în vacanțe. Pentru că merit un cadou mai consistent uneori. Pentru că nu știi niciodată când dă boala peste tine. Pentru a-mi ajuta prietenii. Pentru a-mi cumpăra lucruri de calitate care să treacă proba timpului. Pentru a nu depinde de un job sau de cineva.
10 idei prin care poți să faci economii foarte ușor
– stabilește o sumă fixă din salariu pe care o pui deoparte mereu
– nu cumpăra lucruri de care nu ai nevoie cu adevărat
– cumpără anumite produse în cantități mai mari (un suc e 5 lei, la bax e 3-4 lei …)
– învață să cumperi doar cât consumi
– ținîe evidența cheltuielilor și veniturilor într-un jurnal financiar (cel mai bine e să fie scris de mână, conștientizezi altfel, îți promit)
– nu uita cât de reală e fraza “suntem prea săraci ca să ne cumpărăm lucruri ieftine”
– bei 2 cafele pe zi? bea doar una și restul pune de-o parte (înlocuiește exemplul cu țigări, covrigi etc …)
– nu te plânge că nu ai ce mânca azi când tu ai în mână ultimul telefon de pe piață
– fă-ți un plan de criză și gândește-te ce vei face mâine dacă, doamne ferește, se întâmplă ceva rău – gândul ăla te va face să pui deoparte ce bani ai fi dat pe o rochiță
– dacă ai un venit de 2000 de lei pe lună, de ce hainele de pe tine costă 3000? și mai sunt și de plastic sau de super proastă calitate și se strică la prima spălare?
Școala de bani e mai mult despre viață
Despre toate astea veți învăța și voi la Școala de Bani dacă vă înscrieți. Este complet gratuit, deschis pentru oricine și, cel mai important, nu vi se va vorbi niciodată despre produsele BCR. Da, aceasta este banca pentru care educația financiară este mai importantă decât promovarea propriilor produse. Nu e singura și nici cea mai bună și nici perfectă, logic. Nu înseamnă că gata, de acum ei nu o să mai aibă probleme la ghișeu sau situațiile neplăcute de care se plâng oamenii o să dispară. Ci doar că fac un pas important spre mai bine.
Iar acum eu vă recomand un curs de 90 de minute în care veți învăța cât pentru o viață. Atât voi cât și cei mici, pentru că da, au avut cam 50.000 de copilași până acum la cursurile lor (adaptate în funcție de vârstă, normal).
De unde știu? Am avut plăcerea să particip la un curs susținut de Sergiu Manea, CEO BCR, care ne-a adus cu picioarele pe pământ, la propriu, și ne-a demonstrat cât de important este să vorbim deschis despre bani. Nu de alta, dar trăim într-o societate în care orice discuție legată de bani e rușinoasă și purtată în șoaptă, pe la colțuri. Iar orice subiect legat de o bancă aduce iritație și gânduri negative (ăia ne iau banii, nu ne ascultă, nu îi interesează, ne-au păcălit, nu ne-au explicat bine, sunt niște roboți, vor să facă bani pe spinarea mea etc).
Ce este deci Școala de Bani?
- răspunsul la întrebarea “cum discutăm cu voi cât mai uman despre drepturi și obligațiuni?”
- demonstrația faptului că la bancă sunt și oameni, nu doar roboți
- un proiect care unește oameni și suflete cu un pas înainte de atunci când am fost condiționați prost (e o rușine să discuți despre bani)
- o idee de voluntariat în care s-au înscris 1000 de angajați (dintre care 180 sunt ambasadori ai proiectului) și din 2019 va deveni parte obligatorie din inducția fiecărui om care va lucra în bancă
- locul în care înveți că e ok să îți dorești lucruri, dar trebuie să muncești pentru a crește probabilitatea de a le avea
- școala unde discuți despre lucrurile care te ajută financiar (educație, iubire, carieră etc), dar și despre cele care te încurcă (divorț, boală, suferință, nefericire etc)
- cursul unde scapi de analfabetismul financiar și o iei de la abecedar
- modul în care BCR înțelege să facă banking
- o discuție deschisă despre bani, decizii luate în mod conștient și faptul că nimeni nu trebuie judecat
- un plan prin care poți să îți pui pe hârtie visele și să începi să le pui în aplicare de mâine
- locul în care discuți despre sănătatea financiară personală
Sergiu a spus un lucru care mi-a rămas adânc întipărit în minte: “Banii sunt o expresie a ceea ce vinzi și cumperi de fiecare dată când pășești în viață“. Măcar de am învăța asta acum, când nu e prea târziu! Uite, cum învață foarte bine prietenii mei, Georgiana și Marian Ionescu.
Puteți merge la Școala de Bani în cele 120 de sucursale din toată țara, în fiecare joi după program, în grupe de aproximativ 15 persoane, pentru 90-120 de minute. În 2 ani au fost educați financiar 70.000 de oameni.
Tu ce aștepți? Înscrie-te gratuit AICI!
M-am inscris si eu la scoala de bani.
Cum se procedeaza? Ma suna ei pentru confirmare sau merg eu la ei?
Mersi.
Bunaaa. Am aflat ca mesajul de confirmare apare in pagina, dupa completarea formularului. Iar un reminder automatizat este trimis pe e-mail, miercurea, cu data si adresa sucursalei.
Mersi. Astept maine mesajul de confirmare.