Basme Nerostite pentru persoane cu deficiențe de auz

Hipoacuzia în cifre: 500 de milioane de oameni suferă de o formă de hipoacuzie și se preconizează că acest număr va crește până în 2025 cu peste 200 milioane.

În România 23.000 de persoane se află în evidențe. Se estimează că numărul acestora este, de fapt, dublu.

Asociația Beneva construiește proiecte în care socialul reușește să se îmbine perfect cu educaționalul și cultura. În zece ani de experiență am identificat diverse grupuri vulnerabile și situații pe care le-am abordat eclectic reușind să schimbăm situații și percepții.

Proiectul BASME NEROSTITE s-a născut din dorința de a aduce în viețile copiilor hipoacuzici, prin teatru,  personajele basmului românesc. Teatrul ca formă de artă și ca parte integrantă a dezvoltării noastre este definit adesea prin cuvânt. Însă noi, prin poetica limbajului non-verbal, am transformat cuvântul și l-am dus dincolo de sfera sunetului rostit  – prin dans, pantomimă, mișcare și culoare – dându-i  forme nebănuite și imaginând lumi noi, oferind personajelor din basme mobilitate și versatilitate. Nerostit, este adevărat, nu se aude, dar nerostit este de multe ori plin de înțelesuri.

În perioada 15 – 25 octombrie peste 1400 de copii, dintre care 1117 copii hipoacuzici s-au întâlnit cu basmul românesc participând la reprezentații teatrale ale unui spectacol de teatru non-verbal în București, Cluj, Sibiu, Brașov, Focșani, Câmpulung Moldovenesc, Bivolărie – Vicovu de Sus. Spectacolele au fost completate cu sesiuni de dezvoltare prin limbaj teatral non-verbal susținute de actori și special concepute pentru copiii hipoacuzici, sesiuni la care au luat parte 500 de copii, dintre care 436 copii hipoacuzici.

BASME NEROSTITE este un spectacol în regia lui Vadim Rusu, cu Daniela Niculae, Lavinia Pop Coman, Petru Ciobanu, Silviu Man și Vadim Rusu. Decorul și costumele sunt semnate de Anca Cernea, iar Radu Barbu și Adrian Petrariu asigură suportul video al spectacolului.

Iar echipa e formată din 5 actori, 1 regizor, 1 scenograf, 1 ONG, 1 psiholog, 1 artist video, 1 artist ilustrator și mulți alții care au mers 3 luni peste 2500 km în 10 școli speciale cu 10 spectacole.

Image may contain: one or more people and outdoor

Mai multe despre proiect pe www.basmenerostite.ro

Proiect derulat de Asociația Beneva și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.



1 Comment

  1. Corina

    Un proiect foarte frumos 🙂 Multumesc pentru informatie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.