fbpx

Cand am fost in Press Trip la Chisinau, cu TVR 1 si TVR 2, pentru Fabrica de Staruri, am cunoscut cativa bloggeri moldoveni cu care am facut schimb de date de contact. Si v-am promis ca voi reveni cu articole despre ei. Iata-l pe primul.

A fost interesant sa fiu un observator extern si sa pot analiza modul in care bloggerii din Moldova sunt perceputi. Asa cum fac ei poate cand ne vad pe noi pe la diferite evenimente. Mi s-au parut uniti, prieteni, cu adevarat interesati si, mai ales, am avut impresia ca se cunosteau bine. Poate a fost o coincidenta ca fix cei care au fost chemati se intelegeau foarte bine, dar mi-a placut sa ii vad asa. O echipa care a reprezentat frumos comunitatea bloggerilor din Chisinau.

Printre ei se afla si Maxim Pulber. Imi aduc aminte ca mi-a “admirat” scrisul de doctor si si-a scris singur mailul pe agenda mea. Recunosc ca uneori nu mi-l inteleg nici eu, asa ca e super ok. L-am luat la intrebari si iata ce a iesit.

Despre Maxim si blogul lui

Maxim Pulber (23 ani) este licentiat in jurnalism si masternand in ultimul an la Analiza Politica. Este reporter al portalului informational www.noi.md si si-a deschis blogul in ianuarie 2009, cand, “suparat ca ziarul cu care colaboram nu-mi publica toate articolele, mi l-am creat. Pentru a putea spune lumii ceea ce credeam, fara vreun fel de cenzura sau lipsa de spatiu (platforma)”.

Nu crede ca are cititori fideli cu toate ca nu duce lipsa de vizite in zilele in care nu scrie deloc. In rest, are cam 200-400 unici pe zi, aceasta cifra depinzand de subiectul si calitatea articolelor scrise. “Anume asta ma face sa cred ca am cititori ocazionali, intre ei cunoscuti, “frienzi” de facebook, persoane care poate idee n-au cine sunt si au dat de mine printr-un search de google.” Eu cred ca importanti sunt toti, asa ca ii doresc lui Maxim sa scrie cat mai multe articole de peste 400 unici.

Despre bloggerii din Moldova

Cand l-am rugat sa imi spuna cateva lucruri despre blogosfera din Moldova, Maxim Pulber mi-a scris urmatoarele:

“Pina in 2009-2010, cind s-au produs esentialele schimbari in politica moldoveneasca, bloggerii din Moldova erau intruniti in cadrul proiectului www.blogosfera.md, tot blogosfera si organiza “Blogovatz”-ul, in cadrul caruia se determina cel mai bun/influent blogger din RM. In 2011, concursul nu a mai avut loc, desi site-ul activeaza pana acum. Poate e din cauza ca in 2011, mai intai postul tv, publika (in mai), apoi portalul informational unimedia (in iunie) au deschis platformele pt bloggeri www.vox.publika.md si www.vox.report.md, in cadrul carora bloggerii isi pot exprima opiniile aflandu-se sub acelasi acoperis.

Este inca o comunitate de bloggeri, cred ca nu se supara daca le spun “offline-ri”, adica cei care indiferent de blogul sau platforma pe care posteaza, se intrunesc la offline-urile cu politicieni sau alte persoane publice. Totusi, exista o prapastie intre bloggerii de expresie romana si cei de rusa. Iata aceste doua maluri chiar nu se pot intalni. Si desi unii bloggeri din Republica Moldova, care scriu in rusa, sunt foarte influenti (avand si cititori destui din RM, Federatia Rusa sau alte state ex-sovietice), acestia nu dau ochii niciodata, sau cel putin rar, cu bloggerii din RM care scriu in romana”.

Nu m-am gandit sa il intreb despre legatura dintre politica si bloggeri dar am aflat totusi lucruri interesante. “Moldova e prea mica, iar bloggerii sunt mai putini, asa ca noi intre noi stim cine este liber si cine scrie la comanda. Avem si din cei care sunt bloggeri de partid, dar care nu se identifica cu partidul. Se considera independenti.”

Despre Press Trip-ul cu Fabrica de Staruri

Maxim Pulber este unul dintre bloggerii invitati de George Hari Popescu, care i-a fost lector la o scoala de vara. “El mi-a zis ca vine la Chisinau si ca are sa participe la un eveniment unde vor fi bloggeri din RM, si daca vreau sa vin. Am zis de ce nu. Am mai zis ca raspund provocarilor, mai ales cand am timp liber, iar acum sunt in concediu”. Spune ca i-a placut mult si a scris despre asta aici.

Vor mai urma articole cu bloggeri din Chisinau pe care abia astept sa ii prezint. Cred ca este un gest normal, avand in vedere ca mereu putem invata unii de la altii.

Poate vrei să citești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.