fbpx

Mulți dintre voi știți deja că am purtat ochelari de vedere cam 14 ani (în ultimii ani numai de la Essilor) și acum 2 ani m-am operat. Le-am spus adio și tare bine am făcut. Am povestit despre rezultate aici. Dar, până atunci, am suferit pentru că nu puteam să am niciodată ochelari de soare. Și iată-mă în prima zi de după operație 🙂

sabina_fara_ochelari

De ce nu am avut ochelari de soare înainte? Motivele sunt foarte simple

  • lipsa de informare
  • credința că bugetul pe care trebuie să îl investesc este unul prea mare
  • nu purtam lentile de contact deci nu puteam să le combin cu ochelarii de soare, cum fac alții
  • nu mi-am dorit suficient, se pare

Acum am peste 20 de perechi acasă, unii medicali și cu multe straturi de protecție și alții de prin târguri (nu îi recomand neapărat, strică vederea). Așa că atunci când prietenii de la Essilor mi-au propus să testez ochelarii de soare cu dioptrii, m-am gândit imediat la Cel Drag. El chiar are nevoie de ei 🙂 De când i-am ales și până i-a primit a durat o săptămână și, acum, după încă una, l-am rugat să revină pe blog și să vă povestească cum i se par:

Câți dintre voi ați fost în situația să vă treziți cu un soare izbitor de puternic în față și să fiți nevoiți să vă puneți repede ochelarii de soare pe ochi ca să vedeți pe unde mergeți? Dar dacă purtați și ochelari de vedere, ce faceți atunci?

Eu unul port ochelari de vedere de aproximativ 15 ani și mereu am fost nevoit să înfrunt soarele puternic pentru că, dacă îmi puneam ochelarii de soare, nu mai vedem nimic la 2 metri în față. Mereu mi-am făcut lentilele heliomate astfel încât să îmi protejeze puțin ochii, dar parcă nu era niciodată suficient. Tot imi lăcrimau ochii sau trebuia să îi țin strânși ca să pot vedea ceva.

Am destui prieteni care mă sfătuiau să îmi pun lentile de contact și apoi ochelarii de soare. Dar aici intervenea partea nasoala: eu nu le suport, pur și simplu urăsc ideea de a îmi băga ceva voluntar în ochi doar pentru a putea să port ochelarii de soare. Mereu am zis pas. Și nici nu m-am mai gândit la asta vreodată.

ochelari de soare cu dioptrii

De curând am avut ocazia să îmi fac o pereche de ochelari de soare cu dioptrii. Recunosc că în primă fază am fost reticient: “Cum să existe lentile de soare cu dioptrii, ba chiar mai mult, și cu polarizare?”. Ok. Am început să mă documentez și să descopăr lentilele de la Essilor, mai ales despre cele Xperio care mi s-au părut mai potrivite stilului meu decât cele E-Mirror cu efect de oglindă sau cele Physio Tints.

Întâmplarea a fost ca, cu doar câteva săptămâni înainte să îmi fac un nou control la oftalmolog (mai mult de nevoie, pentru a-mi înlocui perechea veche de ochelari de vedere) și cu rețeta abia făcută am fost să dau comanda.

Am ales ramele de acolo pentru că mi s-a părut mai ușor să întreb dacă se potrivesc cu tipul de lentile pe care le doream ( de reținut că nu toate ramele se potrivesc sau sunt recomandate în acest caz – trebuie să fie din acetat și să nu aibă nevoie de lentilă foarte mare), la fel am ales și culoarea lentilei și dacă să fie în degrade sau nu. După fix o săptămână lucrătoare au fost gata, asta în condițiile în care vin tocmai din Franța 🙂 Și cel mai important este faptul că lentilele Xperio conţin un filtru special, fabricat din molecule dicroice, care blochează lumina polarizată orizontal, eliminând complet strălucirea supărătoare şi periculoasă despre care vă tot spuneam.

Știu că o să întrebați de preț. Vorbim de aproximativ 1000-1500 lei per pereche și merită din plin. E adevărat, e de preferat să apelați la ei dacă aveți o doptrie clară, care nu mai crește sau descrește într-un timp relativ mic. Doar atunci investiția poate fi considerată mare. Și nu uitați că prețul acestor lentile depinde de multe: costurile lor variază foarte mult în funcție de istoricul vizual al fiecărui purtător, de tratamentele pe care le aplici pe ele, precum și de politica de prețuri a fiecărui distribuitor.

essilor_ochelari

Concluzia? Diferența este una destul de mare, în sensul bun. Cum am zis și înainte, aveam ochelari heliomați care opreau destul de multă lumină dar acum parcă e cu totul altceva. Soarele de la 8 dimineața care îmi bate din față când merg spre muncă e clar ceva mai prietenos.

 

Poate vrei să citești

2 thoughts on “De la lentile heliomate la ochelari de soare cu dioptrii

  1. Buna, si eu mi-am dorit, la un moment dat, ochelari de soare cu dioptrii, dar, din punctul meu de vedere, au mai multe inconveniente: pe scara blocului este destul de întuneric, deci trebuie să îi folosesc pe cei de vedere clasici până ies afară; ajung la metrou trebuie iar să îi schimb cu cei de vedere, fiindcă cu cei de soare nu aș mai vedea nimic; ajung la birou, trebuie să îi schimb cu cei clasici; la mare, îmi place să înot, deci iar trebuie să-i dau jos și nici pe cei normali nu pot să-i folosesc în apă, drept urmare nu aș mai vedea nimic. Nici mie nu îmi plac în mod deosebit lentilele de contact, dar mi se par mult mai comode decât să stau cu două perechi de ochelari după mine. Anul acesta mi-am făcut și ochelari heliomati, care își fac treaba, întradevar nu ca cei de soare, iar lentile de contact le folosesc pe cele de unică folosință, pe care sincer nu prea le simt pe ochi, până se reîntorc piticeii pe creier :D, adică seara, când le dau jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.