V-am spus acum cateva zile pe Facebook ca vreau sa fac un interviu cu un nutritionist si va rugam sa imi spuneti daca aveti intrebari pentru el. Am primit cateva si va multumesc. Dar am aflat si ca urma sa vorbesc cu un health coach.
Pe Rodica Lamuth am cunoscut-o pe Facebook. M-au atras pagina ei, Holistic Appetite, si postarile de pe blog. Am aflat ca locuieste in San Francisco si m-am gandit imediat ca nu ar fi rau sa fac un interviu cu ea. Cand am aflat ca nu este nutritionist, curiozitatea mea a atins cote maxime. Si pentru ca nu e frumos sa pastrez doar pentru mine informatiile primite, va invit sa cititi interviul realizat cu ea si daca mai aveti intrebari … stiti unde puteti comenta 🙂
1. Buna, Rodica. In primul rand iti multumesc ca ai acceptat sa imi acorzi acest interviu. Spune-ne cate ceva despre tine si ce faci.
Buna, Sabina. Eu sunt health coach si lucrez cu femei care vor sa slabeasca in mod natural, fara a urma o anume dieta care nu li se potriveste si care le impune ceea ce ar trebui sa manance.
2. Ca sa inteleg mai bine. De ce nu esti nutritionist? Care e diferenta intre ce faci tu si ce faci ei? Si de ce as apela la tine?
Un nutritionist este o persoana care a studiat compozitia chimica a alimentelor si care in sfaturile pe care le da se ghideaza dupa anumiti parametri, cum ar fi caloria. Desi acum si nutrionistii incep sa recomande mancaruri de mai buna calitate, in general sfaturile lor includ un anume numar de calorii pe care o persoana le poate consuma intr-o zi.
Un health coach ajuta o persoana sa isi stabileasca anumite “goals” pe care doreste sa le indeplineasca, Ajuta persoana respectiva sa descopere care alimente sunt bune pentru ea si care nu. Eu sunt de principiul ca o dieta nu poate avea aceleasi beneficii pentru toata lumea. Trebuie sa gasesti ce alimente ti se potrivesc. Un health coach te ajuta sa elimini alimentele semi-preparate din dieta si sa incluzi alimente proaspete care sunt pline de nutrienti. Programele oferite de un health coach sunt mult mai personalizate si nu includ numai alimentatia. Alti factori precum stresul influenteaza mult sanatatea individuala.
3. Care este momentul in care ar trebui sa decid ca am nevoie de tine?
Momentul depinde numai de persoana. Daca isi doreste sa slabeasca sau are anumite probleme de sanatate, ea sau el sunt cei care decid ca trebuie sa vada un health coach si sunt dispusi sa faca anumite schimbari.
4. Te rog sa imi spui, pe scurt, etapele unui program cu tine.
Momentan am doua programe: unul de 3 luni si unul de 6 luni. Am o prima sedinta gratuita cu persoana interesata in a lucra cu mine, in care aflu alimentatia de zi cu zi, probleme de sanatate, emotionale si motivul pentru care isi doreste sa lucreze cu mine.
In programul de 3 luni ne intalnim saptamanal, fie in persoana, la tel sau skype si in fiecare sedinta revizuim ce goals are, unde anume se afla in acel moment, ce anume il/o impiedica sa si le indeplineasca, stabilim goals pt viitor si gasim ce alimente trebuie introduse sau eliminate din dieta. Acest program este pentru cei care sunt deja pe un drum spre o dieta si viata mai sanatoasa.
Pentru cei care vor si au nevoie de un pas de lucru mai usor este programul de 6 luni. In cadrul acestui program ne intalnim la 2 saptamani. Ambele programe sunt foarte personalizate pentru persoana respectiva.
5. Toti vrem rezultate repede, repede, dar, din ce stiu, corpul isi da seama cam in 6 luni ca ai facut modificari majore in activitatile si dieta ta. In cat timp pot vedea rezultate urmand programul tau?
In general din primele saptamani se vad rezultate daca persoana implicata urmeaza sfaturile mele. Prima data se vede faptul ca da cateva kilograme jos, relativ usor, in general eliminand anumite alimente. Este foarte important si nivelul emotional la care se afla persoana respectiva in acel moment. Daca stresul este prezent in viata ei, rezultatele se vor vedea mai greu si cu un efort mai mare.
Multa lumea nu realizeaza ca sunt necesare doar cateva mici modificari in dieta pentru a vedea rezultate, iar acest lucru evident implica faptul ca persoana respectiva sa nu sufere de anumite conditii ( hormonale, stress, etc.).
6. Intrebare de la cititori: Cu ce dulce (ceva bun, nu fructe!:P) inlocuiesti ciocolata, inghetata, prajiturile si toate bunatatile pamantului de la care cu greu ne abtinem?
Ciocolata se poate inlocui foarte usor cu ciocolala amara care are cel putin 80% cacao. Pentru o varianta mai buna la inghetata as recomanda un smoothie de fructe cu putin lapte de cocos sau de migdale. Ingheata usor si nu e nevoie sa adaugam zahar.
Daca trebuie sa inlocuim zaharul as recomanda sirop de artar, sirop de agave, zahar de cocos, miere. Acesti indulcitori naturali au un punct de absorbtie in sange mai lent fara a ne da acel “sugar rush” care e responsabil de oscilatia indicelui glicemic.
6. Intrebare de la cititori: In funcție de ce indicatori (sau elemente) stabilesti care este meniul ideal pentru client? Cum iti dai seama ce e bine pentru mine si de unde sti ce fel de alimente au un impact favorabil si ce nu?
La aceste intrebari nu exista o formula magica. Dupa ce avem sedinta initiala unde discutam in detaliu despre dieta de zi cu zi a persoanei respective, reiese cam ce anume schimbari trebuie facute. Fie nu au destule legume in dieta, fie consuma prea multe “carbs”, fie este prea mult zahar. Dupa ce lucram si corectam aceste probleme incepem sa vedem daca o dieta cu mai putine proteine animale este optima, fie o dieta in care grauntele (ex. orez, grau) trebuie eliminate, fie lactatete sunt eliminate. Cate o data incercam 2-3 eliminari pana cand persoana respectiva are rezultatele dorite.
Pentru a afla daca anumite alimente sunt favorabile sau nu, mergem pe principul eliminarii. Timp de 7-14 zile eliminam un anume grup. Dupa aceasta perioada introducem alimentele si in general se vede reactia foarte usor.
7. Daca ar fi sa faci o paralela intre regimul alimentar al romanilor si al celor de acolo, care ar fi cele mai mari diferente?
Cred ca eu pot sa fac diferenta dintre ceea ce stiam eu ca este regimul alimentar al romanilor. Acum nu mai stiu exact care sunt tendintele. Ceea ce era foarte bine era faptul ca in general se mananca mancare gatita in casa, cu alimente care nu sunt semi-preparate. In SUA de foarte mult ori se mananca la restaurant, de cele mai multe ori fast food, sau se face mancare din alimente semi-preparate unde trebuie doar sa le combini si sa incalzesti. Alimentele nu sunt tocmai proaspete.
Nu pot sa spun ca in Romania se mananca sanatos, pentru ca se mananca mult prajit si multa carne, care de obicei are si grasime, dar este de preferat. Este mult mai sanatos sa mananci ceva preparat de tine in case. Poti controla ingredientele.
Acestea fiind spuse, va invit sa ii mai puneti intrebari Rodicai in comentarii si sa imi spuneti ce parere aveti despre ideea de health coaching. V-ar atrage un astfel de program sau un workshop pe aceasta tema? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si feedback si sper sa va ajute informatiile de mai sus.
Foarte interseant ce poate face un health coach,cred ca daca toti am apela la asa ceva am fi cu siguranta mult mai sanatosi!
Multumesc pentru acest interviu Sabina! Am retinut multe! Si chiar voi tine cont de anumite detalii de acum incolo!
Ma bucur! Pentru orice alte intrebari poti sa le lasi aici sau pe pagina ei de Facebook 🙂