fbpx

Federația Română de Lupte – știai că există?

Puteam să încep acest articol total altfel. Aveam 10 idei de titluri diferite. Și totuși l-am ales pe acesta tocmai pentru că mi-e tare teamă că mulți dintre voi o să spuneți, sincer, NU. 

Așa că m-am decis să vă spun o poveste cu și despre ei. Gașca de oameni muncitori de la FRL. Am cunoscut o parte dintre ei săptămâna trecută când am plecat într-un mini cantonament în munții Măcin, pe vârful Greci (Tutuiatu), cel mai înalt vârf din Dobrogea – 467m. E o senzație total aparte să mergi prin cei mai vechi munți din România, cu o vechime de peste 300 de milioane de ani.

Alături de echipa de la OMNIASIG pentru Performanță (care ne-a și adus împreună și care este Partenerul Strategic al Federației), am avut ocazia să ne  distrăm, să învățăm și să vorbim direct cu:

 • Alexandra Anghel (lotul olimpic de lupte feminine)
 •  Vlad Mariea (lotul olimpic lupte greco-romane)
 •  Andrei Dukov (lotul olimpic de lupte libere)

Alexandra e ca mine. Nebună, fără stare, sinceră, directă, înfiptă și pusă pe treabă. Jur că reprezintă partea feminină a sportului cum nu se putea mai bine. Așa de tare dă cu ei de pământ că băieților le și era frică de ea. Vlad e sociabil, are abilități crescute de predare, știe să explice foarte bine, are mult bun simț și … arată foarte bine (Cel Drag, suntem ok, da?). Andrei e cel mai tăcut și retras dintre ei, dar premiile câștigate arată că e un adevărat luptător care își merită pe deplin locul în lotul olimpic de lupte.

Ne-au arătat mișcări de bază. S-au jucat, ne-au demonstrat și apoi ne-au pus și pe noi la treabă. Chestii clasice și de așteptat. Ba chiar în fotografiile de mai sus mă puteți vedea și pe mine în rol acolo, am reușit să o conving pe Alexandra să se arunce singură la pământ de dragul meu 🙂

Însă mie mi-au rămas în suflet cuvintele lor, pe care prea rar le mai auzim:

 • trebuie să respecți regulile acestui sport
 • și o mișcare greșită dacă faci, ești penalizat și poate chiar și dat afară
 • pare ușor, dar e vorba de ore și ore de muncă zilnică
 • ai mereu grijă ca celălalt să fie bine, nu e un sport în care să ucidem oameni
 • trebuie să faci sport corect, să te miști bine, să eviți accidentările
 • nu ai voie cu înjuri, acesta este un sport elegant și serios
 • nu confundați stilurile de luptă, sunt diferite și fiecare frumoase în felul lor
 • sunt sinceri, sprijinul OMNIASIG pentru este e foarte important, pentru că luptele nu sunt un sport la fel de sexy și atrăgător precum fotbalul sau tenisul (mai nou)

Cine face sport, la orice nivel, înțelege ce muncă este acolo. Și așa cum am mai scris de multe ori pe blogul meu, sunt oameni extraordinari, campioni naționali, internaționali, europeni, mondiali etc care ne reprezintă țara cu succes și pe care noi nu îi cunoaștem. Așa că mă bucur că am acum ocazia să vorbesc despre ei.

Ce poți învăța într-un cantonament cu 3 campioni olimpici? Sinceritatea, umilința, modestia, responsabilitatea, echilibrul, respectul, încrederea, lupta, organizarea, disciplina și distracția.

Pentru că da, trebuie să mai și râdem. În special când începe o mega furtună, zboară toate saltelele, pornește grindina și voi trebuie să fugiți 10-15 minute pe munte până la microbuz. Dacă nu râzi din tot sufletul în acele momente, atunci când?

Succes Federației Române de Lupte la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 și felicitări OMNIASIG pentru Performanță pentru că le sunteți alături și îi promovați.

 

Sabina Cornovac

Content Creator & Social Media Manager din 2008

View all posts by Sabina Cornovac →

One thought on “Federația Română de Lupte – știai că există?

 1. Ma bucura faptul ca pot citi pe “social media” despre sportul care il iubesc de mic. Multumesc Sabina si celor ce fac posibila promovarea lui si a celorlalte sporturi pe care mass media noastra nu prea le baga in seama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.