fbpx

Stiu ca ar trebui sa renunt sa imi mai pun intrebari, dar nu ma pot abtine. Poate e timpul sa inceapa sa mi se para normal si sa ma gandesc ca traim in Romania si gata.

Dar totusi, o sa pun aici o serie de intrebari ca sa vad daca voi aveti un raspuns plauzibil. Deci cum e posibil sa:

– nu fim capabili sa respectam decizia si dorinta unui om pe moarte

– sa injuram si sa scuipam o vaduva

– sa ne batem joc de un loc sfant, injurand si purtandu-ne ca niste animale in cimitir

– cum vedem un microfon ne plangem ca nu am vazut mortul

– jurnalismul inseamna sa incalci orice dorinta a mortului si a familiei acestuia

– reporterii povestesc cum “a plans, acum zambeste, a trecut o persoana imbracata in roz, doua batrane se uita ciudat …”

– ne aducem aminte de valorile tarii doar dupa ce acestea nu mai sunt

tabloidizam orice moarte sau divort sau problema a unei personalitati

Am spus “noi” pentru toti suntem romani. Si daca unii fac asta, ne afecteaza pe toti. Nu se va spune nicaieri ca o baba romanca a injurat o vaduva, ci ca romanii au facut asta. Oare cum e posibil?

Poate vrei să citești

6 thoughts on “Ma intreb, cum e posibil oare …

  1. Ai 8 preocupari. Am cateva optiuni de raspuns, departe de a fi cele complete:

    1. avem reflexe care fac ca ritualul religios sa fie golit de sens si sa ramana doar forma lui (doar gest, fara credinta); apoi aceasta forma este umpluta cu superstitii si aspecte mitico-magice =>asta vine pe fondul raportarii la religie ca la o vraja

    2. Inexistenta, de multe zeci de ani, pe bune, a educatiei civice realizate nu doar in scoli (si nici in scoli nu se mai face. O lume in care cuvantul “voluntar” insemna de fapt “obligatoriu” a creat practici sociale care nu pot fi sterse intr-o generatie; doar a lucrat jumatate de secol peste roman, timpul de recuperare va fi mai mare de 50 de ani)

    3. suntem o societate a spectacolului.

    4. jurnalismul contemporan, nu doar in Romania, lucreaza cu o imagine asupra publicului. Aceasta imagine le spune ca publicul este apriori cretin, prost, si nu poate pricepe notiuni complicate, scheme logice. De aceea Discovery face documentare unde singurul argument stiintific este cuvantul “awesome!”, iar noi ne facem ca vrem sa incalcam dorinte.

    5. goana dupa audienta. Societatea post-moderna, construita pe fluxurile de informatie, a modificat niste criterii de valoare, inversandu-le. “Mult” este echivalent cu “mai bine”, adica o valoare cantitativa este investita si cu dimensiune morala. La fel cu “oamenii bogati care ofera sfaturi pentru succes si de casnicie”.

    6. Asta este cam universala, dar de la caz la caz difera. In principiu, este un mecanism de protectie a mintii. iti permite sa-ti imaginezi ca trecutul a fost mai bun, si-ti da speranta pentru viitor. Ia trasatura asta a mintii si vom avea mai multi bolnavi mintal daca n-ar exista.

    7. Esre valabil raspunsul de la 5.

  2. Asa facem de fiecare data si e pacat.Moare un om si in loc sa il vorbim de bine ne intereseaza numai can-can-urile.De vreo 3 zile pe posturile de stiri, cu mici exceptii se vorbeste numai despre viata D-lui Nicolaescu…si sincer imi este greata de ce aud.
    Cat despre reporteri nu am cuvinte….nu sunt jurnalist, dar pe unii i-as trimite la plimbare daca s-ar putea.

  3. Sabina, te intreb ceva si chiar ma intereseaza raspunsul tau: de ce te mai uiti la asa ceva? Si mie imi pare foarte rau ca a murit Sergiu Nicolaescu, dar puteam sa pariez atat casa mea cat si casa ta ca va urma batalia pe averea regizorului (acum am fi fost amandoi bogati, hihi). Lasa-i sa se bata, sa se injure si sa se spurce cat or vrea. Lucrurile oricum nu se vor schimba.

    Pacat, totusi, de vaduva.

    Referitor la jurnalism, citeam pe Kindle celebra Think and Grow Rich. Desi e scrisa la sfarsitul anilor ’30, autorul spunea de atunci ca presa bombastica, de scandal si care nu are in minte deservirea publicului va disparea. Daca multe dintre principiile scrise acolo sunt valabile si in 2013, atunci stau linistit si imi vad de viata mea. Presa din ziua de azi va muri. Pana atunci, am site-uri straine, serioase si profesionale.

    1. Buna. Pai nu ma uit dar e imposibil, cand stai pe Facebook sa nu vezi discutii despre asta si sa nu citesti articole pe bloguri care condamna aceste practici si astfel ai aflat ce s-a intamplat. Mi-e teama ca atata timp cat exista setea de senzationalism si interesul pentru curtea vecina si viata privata a altora … nu o sa fie asa usor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.