fbpx

In seara asta am fost prezenta la evenimentul “Lectura 2.0” organizat de echipa actuala din Internship 2.0 by Sorin Tudor. Am fost din respect pentru cel din urma si pentru ca eram curioasa la ce concluzie se ajunge.

Nu am stat pana la final asa ca nu stiu daca au ajuns la o concluzie in cadrul Lectura 2.0 dar nici nu stiu daca este posibil dupa doar 2 ore si ceva de discutii. Plus ca in sala erau numai tineri care au ridicat toti mana la intrebarile “Cine iubeste cartile?” si “Cine a citit macar o carte in ultima luna?”.

Ideile cu care am plecat de acolo sunt urmatoarele:

– exista un sondaj care spune clar ca tinerii romani nu citesc carti (cifrele sunt alarmante)

– trebuie sa facem clar diferenta intre cei de la urban si cei din rural

– ne e dor de cartile copilariei si ne pare rau ca multe nu sunt reeditate

– o mare problema o au autorii care inca cred ca editura trebuie sa faca toata treaba si nu se adapteaza noilor metode de promovare

– 90% din cartile pe care le citim pentru ca am vazut un film sunt mai bune

– avem o problema cu sistemul de invatamant si cu metoda de predare a limbii si literaturii romane (ce s ale ceri daca ei iau note de 2-3 la examenele de titularizare?)

– se discuta tot mai des de book readere dar si cu ele e o problema pentru ca pretul lor este, uneori, egal cu al cartii

– traducerile in limba romana sunt facute, de prea multe ori, de oameni neavizati (gasim o multime de greseli)

Eu sper ca tinerii citesc si o vor face din ce in ce mai mult. Cred ca trebuie sa avem parte de campanii de promovare realizate nu doar de edituri ci si de autori, scoli, cinematografe, bloggeri etc. Pentru ca toti, impreuna putem sa ne intoarcem la perioada cand ne laudam cu bibliotecile noastre (cu carti citite, nu de fatada).

Poate vrei să citești

5 thoughts on “Mai citesc tinerii din ziua de azi?

  1. Eu am aproape 10 ani de cand citesc carti in format electronic… exista foarte multe carti gratis. Intradevar calitatea multora e indoielnica, dar pentru asta exista forumuri, bloguri, (pt reviewuri) si alte metode de evaluare. Daca cineva e interesat sa citeasca exista solutii. Dar acum multi citesc bloguri, si pentru multi e suficient.

  2. -> Eu una citesc si pdf-uri si carti pe hartie.
    -> Ar fi o idee buna, sa se promoveze in acelasi timp si cartile pe care le vedem transformate-n filme, poate asa cei care vad filmul ar fi stimulati sa citeasca si cartea (chiar si dupa film). Eu incerc pe cat pot sa o iau in ordinea “cronologica”, si sa citesc intai cartea 🙂

  3. E drept, m-am apucat târziu de citit, undeva pe la 16-17 ani, dar acum citesc zilnic. Fie fizic, fie electronic, un Kindle e aur curat atunci când călătorești și nu ai loc în bagaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.