fbpx

Am mai scris de multe ori pe blog despre cerșetori și despre faptul că nu le dau niciodată altceva decât mâncare. Nu am încredere că nu au în spate un mahăr sau nu câștigă mai mulți bani decât mine.

Poate sunt și cazuri reale. Sigur există. Dar cum să le descoperi printre atâția orbi care văd, schilozi care aleargă și săraci cu apartamente? Cum să știi dacă îl pândește la colț un “șef” căruia îi dă tot ce a câștigat în ziua aia sau e doar un om sărman, ajuns pe străzi?

În gangul de la blocul meu, din zona Tineretului, stă aproape în fiecare zi, pe jos, un bărbat cam de 40 de ani, mai rotofei, îmbrăcat decent, murdar și urât mirositor. O combinație ciudată, mai ales că mereu îl auzi spunând aceleași lucruri, repetate de mii de ori:

“Mă ajutați și pe mine, vă rog? Sunt handicapat, să vă ajute Dumnezeu! Imi dați și mie niște bănuți să îmi iau o pâine?”

Am trecut pe lângă el. Azi, mâine, poimaine. Și tot așa. Până când m-am hotărât să îi dau o pâine. Așa cum îi dădeam biscuiți cerșetorului de la Cișmigiu. Am fost la magazin, mi-am cumpărat ce îmi trebuia și când m-am întors i-am lăsat o pâine. A tăcut, a pus-o jos și atâta tot. Nici nu îmi doream un “mulțumesc”, pur și simplu m-am simțit bine cu un gest care m-a costat aproape 1 leu.

Și au trecut iar zilele. Până când azi dimineață, trecând pe lângă el și ignorându-l, l-am auzit înjurându-mă. Pe mine. Nu mai era nimeni în zonă în acel moment. Și nu are legătură cu faptul că nu m-a ținut minte, era imposibil și absurd de crezut asta, e vorba de gest în sine. După textul pe care îl știam deja, văzând că trec pe lângă el și nu îi dau nimic, s-a gândit să arunce și un “nesimțito, pizda mă-tii, nu mă vezi?”.

Normal ca l-am ignorat. Doar că mi-am dat seama cât de ușor este să treci de la o pâine la o injurătură. Poate îmi amintesc și data viitoare când mă mai simt generoasă și îmi păstrez faptele bune pentru alții. 

Poate vrei să citești

2 thoughts on “O pâine pentru o înjurătură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.