Provocarea celor 20.000 de pași pe zi

Vorbesc despre depășirea limitelor de … când mă știu, practic. Uneori e doar gura de mine, alteori chiar aplic ideea de a ieși din zona de confort și de a mă surprinde singură cu ceea ce pot să fac.

Când vecinul și prietenul meu cel drag, Cristi, a venit la mine cu provocarea celor 20.000 de pași pe zi am spus imediat DA. Bine, l-am surprins și pe el. Nu ne știam încă așa de bine încât să bănuiască că sunt foarte competitivă și ambițioasă și nu cred că știa că am alergat vreo 6 semimaratoane (inclusiv în decembrie, pe zăpadă) deci clar am ceva rezistență. Sincer, îmi era și mie puțin frică de eșec, așa că nici măcar nu am postat în social media despre asta :))

Cum a sunat provocarea?

Aș vrea să fac un challenge, să fac 20k pași în fiecare zi timp de 7 zile.

Cine se bagă?

Mă uitam în discuția de pe Whatsapp și am observat că am acceptat în câteva secunde. Am zis mai sus de ambiție, nu?

A se nota ca amândoi aveam o medie de 2-4k pe zi, de la statul în casă. Deci saltul era mare. Și totuși, amândoi dornici de mișcare și de slăbit, am pornit la drum.

Impresiile din timpul challenge-ului și concluziile le-am notat aici, poate vă inspiră și pe voi:

 • am avut noroc că prima zi a fost fix când am mers la Nostalgia și știam că îmi voi îndeplini super ușor obiectivul
 • o plimbare până la magazin și înapoi însemna cam 3000 de pași pentru mine, deci uneori înconjuram cartierul ca o nebună
 • m-au ajutat mult întâlnirile la Piața Victoriei pentru că la întoarcere spre casă mergeam pe jos până la Piața Unirii
 • acest challenge a fost motivul perfect pentru lungi plimbări prin parc
 • m-am bucurat că i-am inspirat și pe Cel Drag și pe Cristina, prietena lui Cristi, să facă măcar 10k pași pe zi în perioada aia
 • ca să ne ajutăm, ieșeam seara cu Cristi și discutam despre orice și oricine, super bună metodă de a face mișcare și de a ne cunoaște, în același timp
 • da, au fost și seri în care la 23:30 dădeam ture prin sufragerie să îmi termin numărul de pași pe ziua aia
 • în primele zile doar plecam prin cartier la plimbare, dar asta nu e o idee bună pentru că te saturi maxim de aceleași străduțe
 • pe viitor, dacă aș mai repeta experimentul, mi-aș seta clar ca măcar o dată la două zile să ies din cartier, să merg într-un parc, să diversific locurile prin care merg
 • au fost zile cu 20.004 pași și zile cu 28.000 de pași, important e să îți îndeplinești obiectivul, nu?
 • în perioada aia găseam orice motiv să ies afară la plimbare, să mai fac pași, să merg de pe un etaj pe altul
 • am avut noroc că ne-am apucat de mers pe jos când afară era super frumos
 • sper să nu îi mai vină o idee de genul și la iarnă (s-ar putea să o accept, haha)

Partea absolut superbă e că fix când am terminat challenge-ul, prietenii de la Samsung România mi-au făcut cadou un smartwatch Galaxy Watch 4 și mi-au lansat provocarea #SamsungBreakYourRecords. M-am bucurat enorm să văd câți oameni s-au alăturat campaniei, indiferent dacă s-au înscris în concurs sau nu.

Pentru mine, cu problemele de spate pe care le am, nu este ceva sustenabil pe termen lung, să fac 20k zilnic, pentru că după a 5-a zi deja mă dureau picioarele și spatele și uneori eram terminată de oboseală. Dar acum 10k pași pe zi mi se par o joacă și dacă ăsta e marele câștig al acestui challenge, atunci cred că am ieșit toți câștigători.

La final, l-am rugat mult pe Cristi să ne spună și perspectiva lui. Mi se pare interesant și relevant să aflăm și cealaltă părere, a unui bărbat care fac sport constant, dar care, ca și mine, muncește de acasă și iată, mi-a propus acest challenge fix ca să avem motiv să nu înțepenim pe scaunele de la birou.

Ideea challenge-ului a pornit de la un filmuleț de pe youtube. Will Tennyson făcuse 25k de pași pe zi timp de o săptămână și își prezenta rezultatele. Mi-am zis că e o idee interesantă și pentru mine de făcut, dar aveam nevoie de companie. Singur e no fun.

Știam că Sabina este o tipă competitivă, dar nu știam cât de competitivă…

I-am propus challenge-ul într-o vineri, sperând să începem de luni. Iar ea a răspuns: “cool, începem de azi”. Nu eram pregătit pentru asta, era aproape ora 17:00 și aveam acei 1k de pași pe care îi fac în fiecare zi… Așa că după ce am terminat programul, mi-am legat șireturile și am plecat la drum. Destul de greu să faci toți pașii în one go, dar am reușit.

Soția mea, mai statică decât mine de obicei, s-a mobilizat exemplar și m-a ajutat zi de zi să îmi ating obiectivele, așa că m-a însoțit zilnic la plimbare, contribuind cu 5-10k pași.

Cu ce am rămas:

 • să faci 20k de pasi pe zi este cu adevărat un challenge, 10k îi poți face destul de ușor, dar 20k e dificil
 • este time consuming – cu un mers puțin mai alert îmi lua între 2.5 – 3 ore pe zi
 • mi-a dat un prilej să ies mai des din casă. Uneori ieșeam să fac 3-5k pași înainte să încep munca, 5-6k în pauza de prânz că apoi seara să fac ce mai rămânea că să îmi ating target-ul zilnic.
 • ne-am mutat recent într-o zonă nouă, mi-a dat ocazia să explorez străduțele și să învăț mai bine zona
 • este cea mai bună și mai ușoară formă de cardio (low impact vs alergat)
 • nu am resimțit un apetit crescut de la efortul suplimentar
 • am fost puțin mai atent și cu mâncarea și am reușit să slăbesc 2-3 kg

Da, a fost de ajutor că era vremea frumoasă afară. Cred că o să propun din nou challenge-ul la inceputul primăverii.

De ce am scris articolul ăsta? Ca să mă laud, să păstrez aici dovada că pot și, pe lângă asta, cu speranța că poate te inspir să te ridici de pe scaun și să faci măcar 10% mai mulți pași decât ieri. Bine, și eu am nevoie de îndemnul ăsta.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.