fbpx

Astazi prin birou a fost nebunie cu o problema de matematica. Da, se munceste pe rupte dar ne mai si activam mintea asa.

problema de matematica

Am primit pe Twitter o problema de matematica care s-a dat la clasa a 5-a la admitere. Pare incredibil, dar e adevarat. Din biroul lui, era singurul care gasise raspunsul. Asa ca m-am ambitionat si am dat-o si la noi in birou. De jumatate de ora se discuta si un singur baiat a gasit raspunsul. Fara Google!

Alba ca Zapada si cei 7 pitici au impreuna 110 ani. Varstele piticilor sunt numere impare consecutive. La nasterea celui mai mic pitic, Alba ca Zapada avea dublul varstei celui de-al 4-lea pitic. Aflati varstele fiecaruia!

Ceea ce am de spus e asa: nu pot sa cred ca la clasa a 4-a se da o astfel de problema. Si apoi, apreciez barbatii care nu s-au lasat si chiar daca au aflat raspunsul corect, tot au insistat sa rezolve si sa ajunga singuri la cifra aia. Bravoo. Si cititorilor mei care au raspuns in comentarii. Va recomand totusi sa incercati fara sa va uitat acolo inainte.

90% reduceri la carti si transport gratuit! AICI

Reduceri mereu la carti si manuale gasiti AICI

Ce ziceti? Rezolvati problema? Eu zic ca e de dat mai departe!

 

Poate vrei să citești

129 thoughts on “Rezolvi o problema de matematica de clasa a 4-a?

  1. daca cel mai mic are 7 ani alba ca zapada ar trebui sa aiba dublul virstei celui deal 4 pitic care are 13 ani adica are 26 ani.Cred ca datele problemei sint eronate

  2. Ai gresit tu problema. Alba ca zapada are dublul varstei celui de-al 4lea pitic, cand cel mai mic pitic are 0 ani, nu cand are 7 ani.

  3. andreea ai gresit, numai la nastere avea dublul celui de al patrulea, uite asa
   cel mai mic are 0 ani. si sunt numere impare consecutive. imparele sunt din 2 in 2. deci al 4 lea ave 6 ani cand cel mic s a nascut. 6 x 2 = 12 (alba ca zapada la nasterea celui mic)
   daca trece 1 an nu inseamana ca ea va avea tot de 2 ori mai mult decat al patrulea. adica piticul 4 are 7 ani, iar ea nu are dublul adica are 14, ea creste tot cu un an si are defapt 13.
   raspunsurile mele au fost
   p1 7
   p2 9
   p3 11
   p4 13
   p5 15
   p6 17
   p7 19
   alba ca zapada 19
   7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 + 19 + 19 = 110 ( proba )

  4. am rezolvat o
   sunt a patra si
   raspunsurile sunt>
   p1 7
   p2 9
   p3 11
   p4 13
   p5 15
   p6 17
   p7 19
   alba ca zapada 19
   va expli cum?

  5. Sunt elev in clasa a IV-a si am rezolvat-o cam in jur de 5 minute. Nu mi s-a parut chiar asa de grea.
   Am facut-o prin metoda grafica(figurativa) si mi-a dat:
   piticul 1=7 ani
   piticul 2=9 ani
   piticul 3=11 ani
   piticul 4=13 ani
   piticul 5=15 ani
   piticul 6=17 ani
   piticul 7=19 ani
   si Alba ca Zapada tot 19 ani
   Va spun sincer ca nu am copiat raspunsurile din celelalte comentarii,ci ca am gandit-o.
   A fost o problema destul de frumoasa.Bine ca ati postat-o.

  6. Nu este foarte dificilă dacă știi. Toți cei care au spus că problema este greșită nu gândesc Albă că Zăpada are dublul vârstei celui de-al patrulea pitic când se naște cel mai mic pitic. Eu trec în clasa a 5a si rezolv mai dificile de atât.

 1. Luam ‘n’, numar impar, ca fiind varsta celui mai mic pitic. Cum varstele lor sunt numere impare consecutive, adaugam la varsta fiecaruia cate 2 ani. Varsta Albei ca Zapada o calculam astfel: la 0 ani, cel de-al patrulea pitic avea 6 ani, deci Alba ca Zapada avea 12 ani. Ca sa calculam varsta actuala a Albei ca Zapada, adunam cei 12 ani pe care ii avea la nasterea celui mic varsta actuala a lui, ‘n’. Calculul arata asa:
  n+(n+2)+(n+4)+(n+6)+(n+8)+(n+10)+(n+12)+(n+12)=110
  8n+54=110 => n=7, varsta actuala a celui mic. Bun is… 😀

  1. poti sa rezolvi problema asta: 12 ladite cu capsuni cantaresc cu 50 kg mai mult decat 7 ladite cu capsuni.
   cate ladite cu capsuni poate transforta tata cu o furgoneta care poate incarca cel mult 980 kg ??

  2. mi-e greu sa cred ca pustiul de clasa a 4-a intelege ce e cu acel “n” intr-o problema ca asta… rezolvarea e admirabila, dar ar fi interesant sa incerci o explicatie asa, ca pt clasa a 4-a

  3. de ce aduni la alba ca zapada cu n+12 cand n este nasterea primului deci n=0???
   normal e ca alba sa aiba 12, nu?

  4. Ana are 2 mere iar alin are de doua ori mai multe,rastunatul nr obtinut si inca 34

 2. Mi-a luat 2 minute sa o rezolv, folosind metode pe care un copil de clasa a 4-a le poate folosi fara probleme: logica simpla, adunari si impartiri.

  Daca vi se pare prea grea problema pentru clasa a 4-a, ganditi-va la asta: voi incercati sa rezolvati problema cu instrumentele pe care le aveti, mult mai avansate decat ale unui copil de clasa a 4-a, de asta vi se pare complicata.

 3. Copiii gandesc altfel decat adultii. Problema nu e complicata. Fata mea trece a patra si cred ca ar sti sa o faca.

  E o problema de concurs, nu de clasa. Cu segmente, cum stiu ei, daca te gandesti sa o mapezi, e chiar usoara.

 4. Eu am rezolvat-o. Initial am rezolvat-o complicat, dar apoi m-am prins ca se poate face cu multa logica si foarte putina matematica. Totusi cred ca daca se da maine la Bac la mate ca subiect unic, si nu se va putea copia, trei sferturi din tineretul mandru al tarii ar veni si in toamna la Bac…

 5. Alba 19 ani si piticii 7,9,11,13,15,17 si 19…eu cred ca depinde ce abordare ai asupra problemei. Prima abordare a fost sa rezolv problema cu divizibilitate insa cred ca pentru clasa a 4 e cam devreme. A doua abordare a fost sa ma folosesc de faptul ca la 0 ani la primul pitic Alba ca zapada avea 12 ani si ce-l de-al 4-lea avea 6 ani asta pentru ca is 2 ani diferenta intre doi pitici apropiati. Asa ca din 2 in 2 si cu Alba cu 12 ani ca primul pitic iese o ecuatie care redusa arata asa: 16x+62=110, unde 2x+1 este varsta primului pitic…cea din urma solutie mi se pare mai accesibila insa elevii de clasa a 4-a sunt sigura ca vor avea dificultati in rezolvarea problemei insa ma mai gandesc ca cu asa probleme se incearca tintirea elevilor cu abilitati speciale pentru matematica pentru ca e necesar sa se descopere si copiii astia mai deosebiti insa sper eu fara sa-i afecteze pe ceilalti-majoritatea adica. Oricum, mersi fain ca ai postat-o mi-a placut sa imi pun un pic mintea la contributie in acest fel care candva era un stil de viata pentru mine.

  1. Ti se pare ca datele problemei sunt la prezent?Candva,varsta ei era dublul vartei celui de-al patrulea pitic.Acum,in prezent,cand suma varstelor e de 110 ani,nu mai e varsta ei tot dublul.Chestiile astea nu raman constante.

 6. Imi imaginez ce a fost la voi in birou…
  Eu sunt invatatoare si constat cu tristete urmatorul fenomen: pe masura ce nivelul elevilor scade, cel al problemelor(si asteptarilor) creste. Sau oare nivelul il consideram in functie de nivelul problemelor?! Habar nu am , dar sa vezi probleme de clasa intai, fugi, nu alta!

 7. Am rezolvat-o şi nu e chiar atât de dificilă pentru clasa a 4-a. Trebuie doar să transpui problema în ecuaţii simple.

  Aş zice doar că Albă ca Zăpada era o tinerică de 19 ani şi avea aceeaşi vârstă ca a celui mai mare pitic. 😀

  1. Confirm ca varsta celui mai mic este 7. M-am consultat cu sotul. Daca stii cum sa pui cifrele impare consecutive, dupa aceea este destul de usor. Asta daca te si gandesti ca atunci cand s-a nascut primul, el avea 0 ani si Alba ca Zapada era cu 12 ani mai mare. In clasa a 4-a nu cred ca e foarte grea, dar cand inaintezi in varsta si inveti de integrale si altele, uiti ce e mai simplu. Ah, si la baieti poate fi mai greu daca se gandesc cum o arata Alba ca Zapada! 🙂

 8. a+x+x+2+x+4+x+6+x+8+x+10+x+12 = 110 =>
  => a+7x+42 = 100 =>
  => a+7x = 68 (1)
  a = x+12(2*6 varsta celui de-al patrulea pitic cand cel mai mic are 0 ani) (2)
  Din (1) si (2) => 8x =56 => x = 7
  Alba ca zapada -> 19 ani
  Pitici -> 7,9,11,13,15,17,19 ani

 9. no offense, dar chiar nu pare grea… e un flow cât se poate de simplu de calcule de clase primare…
  Nu vă mai plângeți toți de cât e de grea școala la noi, că n-ar mai ieși atâția analfabeți incompetenți dac-ar fi așa

 10. Si eu am facut-o in 2 minute, dar poate pentru ca inca sunt “tanara” :)) Si mi-am tot ajutat fratele/verii mai mici de-a lungul timpului, nu m-am deconectat de tot. Stai sa le vezi pe cele de “matematica distractiva”… Acolo e jale cu adevarat :))

 11. Pentru cine-a făcut matematică în școală, clar e floare la ureche! Chiar și pe întuneric, fără hârtie și creion la îndemână! Nu știu, însă, cum e cu rezolvarea raportată la cunoștințele de clasa a patra, căci nu-mi amintesc ce știam și ce nu știam la vremea aia. Frumoasă provocare pentru aproape patru dimineața!

 12. Inginer, 75 ani…
  Se pare ca avem cca 25 de “raspunsuri”… dar cele corecte sunt secrete !?
  Personal, chiar nu mai stiu ce pot (sau ce ar trebui sa poata) copii din clasa 4-a. Cum e cu “segmente”??
  Prin metode babesti ( nu incercari), cu creion, mi-au trebuit cca.5 min.
  5, 7, 9, *11*, 13, 15, 17. Mama-33 ( ca doar nu-i rr…)

 13. lol, sper sa nu jignesc pe nimeni, dar sincer mi se pare aberant ca o persoana sa nu poata rezolva problema asta. am rezolvat-o in 2 minute. trec peste faptul ca e o problema data in clasa a 4-a. nu mai stiu ce invatam in atunci dar probabil o rezolvam si atunci cand, tocmai, materia era mai proaspata. dar ca adult, chiar si o persoana care uraste matematica ar trebui sa fie in stare sa o faca. trebuie doar sa stii cum sa o pui pe hartie. si nu mi se pare deloc complicat. daca si asta e complicat, ma intreb cum au terminat unii facultatile…

 14. Pun pariu ca acum toți sunteți niste genii, pe la NASA, ma refer la toti deștepții care au rezolvat-o in 2 minute voi fiind la varsta maturității.

 15. Un elev a rezolvat intr-o zi 10 exercitii,iar in urmatoarele 4 zile cate un exercitiu in plus fata de ziua precedenta.
  Cate exercitii a rezolvat elevul in 5 zile?

  1. Am in tel de vanzare cu pretul de 25000 maria si vasile ami dau bani pe el maria ami da 12500 ion 12500 iau bani si le dau produsu si iau bani cu aceei bani merg la bar chieltui din iei 3000 stand in bar ma gandesc eu k iam pacalit pe maria si ion si merg la iei acs si le mai dau cate 1000 din bani la fie care acum ao intreb cati bani mi-au dat ei pe tel si maria zice 11500 ion confirma 11500 adik cati bani miau dat ei per total pe tel 26000 de unde este acea mie in plus dela 25000 la 26000 de mii

 16. Trei numere impare consecutive au suma egala cu cel mai mare numar scris cu trei cifre diferite.Care sunt numerele?Cercetati reprezentarea grafica si gasiti un alt procedeu de rezolvare.

 17. TURCU IONA A ZIS ; DIANA , CAMELIA SI CORINA AU COLECTIONAT IMPREUNA 154 DE ILUSTRATE . DIANA SI CAMELIA AU IMPREUNA 89 DE ILUSTRATE , IAR CAMELIA SI CORINA AU IMPREUNA 118 DE ILUSTRATE . CATE ILUSTRATE A COLECTIONAT FIECARE FETITA

  1. Tocmai am rezolvat cu fata mea problema cu ilustratele. E f simpla. mMai intai afli cate ilustrate a colectionatCorina 154-89=65 , dupa aceea Diana 154-118=36 si Camelia 89-36=53. Sper sa iti fie de ajutor Ioana

 18. dacacel mai mic pitic are 7 ani cel deal 4 are13.
  Alba ca zapada are dublul lui 13 adica 26.adunate nu da 110 ,cred ca datele sunt gresite

  1. frate alba ca zapada are dublul varstei celui de al 4lea cand primul pitic abia s a nascut.citeste bn problema. cam slabut pentru clasa a 4-a. o sa caut caietele din clasa a 3-a si a 4-a si o sa vedeti acolo probleme cu adevarat grele

 19. Cine rezolva problema asta e un geniu:
  Anca si Diana au inpreuna 90 lei,Anca si Radu au inprreuna 79 de lei,iar Diana si Radu au inpreuna 97 lei.Cati lei are fiecare copil?

  1. Anca are 36 de lei, Diana 54 si Radu 43.
   Mno chiar nu vad care e dificultatea la problemele astea.
   A+D=90 deci A=90-D
   A+R= 79, deci R=79-A
   D+R= 97 deci D+79-A=97 si D+ 79 – (90-D) =97
   2D=108 , D =54
   A= 36
   R=43

 20. poteti sa ma ajutati uite problema

  1. diferenta a doua numere naturale este 31.al doilea numar este cu 9 mai mic decat jumatatea primului numar.Care sunt numerele?

  2.la un concurs trei elevi au obtinut impreuna 98 de puncte.primul clasat a obtinut cu 5 puncte mai mult decat al doilea,iar al treilea a obtinut cu 3 puncte mai mult decat al doilea.cate puncte a obtinul fiecare copil?

  3.suma a trei numere este 282.fiecare dintre ele este cu 13 mai mare decat precedentul.afla numerele.

 21. nu stiu problemele la matematica sa le rezov poti sa ma ajuti tu te rog frumos uite problema 1 sunt 5 probleme suma a doua numere este 312iar daca se im parte unul la celalant se obtine catul 2 si restul 12 aflati numarul

 22. Metoda Figurativa ( cu segmente )
  I __
  II __ +2
  III __ +4
  IV __ +6
  V __ +8
  VI __ +10
  VII __ +12
  AZ __ +12 ( cand I avea +0 ani IV avea +6, deci AZ avea 6*2, apoi adunam si varsta de acum al lui I, adica un segment __ )

  Toate adunate ne da 110. Notam un segment cu N si adunam tot.Avem:
  8*N+2+4+6+8+10+12+12=110
  8*N+54=110
  8*N=56
  N=7
  Inlocuim segmentul cu 7 si aflam varsta fiecaruia.

 23. 2supra6 din 642 se aduna cu 7supra 3 din 330. suma obtinuta se micsoreaza cu 3 pe 4 din 800, iar noul rezultat se inparte la a si se obtine 8. afla numarul a.

 24. problema e simpla si se aplica si la cei de clasa a 4a. faceti segmente si notati-l pe cel mai mic cu a. urmatorul segment e a+2, apoi a+4 si tot asa pana ajungem la cel de-al 6 lea pitic(primul pitic iese din calcul pt ca are 0 ani). Alba ca zapada va avea dublul celui de-al 3lea segment. si problema este rezolvata 🙂

 25. Am un baiat care a trecut clasa a 3-a, si un nepot care a trecut a 5-a. Ei au rezolvat problema (independent), dupa ce le-am dat urmatoarele intrebari ajutatoare:
  1. Ce varste aveau piticii si Alba ca Zapada cand s-a nascut cel mai mic pitic?
  2. Cati ani aveau atunci impreuna?
  3. Cati ani au trecut de atunci, daca acum au impreuna 110 ani?
  4. Aflati varstele fiecaruia.

 26. e mai mult problema de algebra… stiu ca nu se face algebra dar o minte mai dibace se descurca (in clasa 4-a asa m-am diferentiat si eu la un concurs judetean, rezolvand algebric o problema de aritmetica)

  solutia:

  notam cu A varsta Albei ca Zapada … nu este politicos sa intrebam varsta unei doamne, dar in acest caz o vom deduce matematic 🙂

  notam varstele piticilor cu p1, p2, p3… p7

  “Alba ca Zapada si cei 7 pitici au impreuna 110 ani.”

  110 = A + p1 + p2 + p3 + p4 + p5 + p6 + p7

  “Varstele piticilor sunt numere impare consecutive.”

  p2 = p1 + 2
  p3 = p1 + 4
  p4 = p1 + 6
  p5 = p1 + 8
  p6 = p1 + 10
  p7 = p1 + 12

  rezulta ca

  110 = A + 7*p1 + 42

  “La nasterea celui mai mic pitic, Alba ca Zapada avea dublul varstei celui de-al 4-lea pitic.”

  aici vine partea de atentie …

  A – p1 = 2 * ( p4 – p1 )

  adica

  A = p1 + 2*6

  dar stim ca

  110 = A + 7*p1 + 42

  si obtinem

  110 = p1 + 12 + 7*p1 + 42

  adica

  110 = 8*p1 + 54

  adica

  56 = 8*p1

  adica p1 = 7

  revenind la notatii, obtinem

  A = 19 ( La Multi Ani !!! )

  p1 = 7
  p2 = 9
  p3 = 11
  p4 = 13
  p5 = 15
  p6 = 17
  p7 = 19

  Observatie 1 : In teorie, oricine afara de cei mai mici 2 pitici putea rezolva problema 🙂

  Observatie 2 : In practica, nimeni nu trebuia sa rezolve problema pentru ca isi cunosteau deja varstele :))

 27. Eu am facut problema si primul pitic are 0 ani deoarece cand sa nascut nu avea nici un an

  0+9+11+13+26=59
  59+15+17+19=110

  si ca sa stiti anul ista am intrat in clasa a-iv-a

 28. distanta de la bucuresti la costanta este mai mare decat distanţa de la Bucureşti la Braşov cu 95km.Un braşovean merge la Costanţa,prin Bucuresti,şi constata că trenul are de parcurs distanţa de 437 km.
  Mio puteti rezolva?

 29. La naşterea celui de-al 7-lea pitic varstele lor erau 0;2;4;6;8;10;12 iar Alba ca zapada 6×2=12 .Adunate ne da 54. Peste cati ani vor avea impreuna 110 ani? 110-54=56 ; 56÷8=7 ; se adauga la varsta fiecaruia 7 ani. 0+7=7; 2+7=9; 4+7=11; 6+7=13; 8+7=15; 10+7=17; 12+7=19; si respectiv 12+7=19(Alba ca zapada) 7+9+11+13+15+17+19+19=110

  1. sau
   ex 2 / ELE+EL+E = 2EE, care sunt numerele E si L
   ex 3 / SEC+SEC = ERE care sunt numerele S,E, C si R

 30. în prezent vârsta fiului este cu 23 de ani mai mică decât vârsta tatălui.Peste 10 ani tata va fi de două ori mai mare decât fiul.
  Câți ani are fiecare in prezent?
  Vă rog ajutați-mă !!!

  1. Daca fiul are cu 23 ani mai putin decat tatal,inseamna ca si peste 10 ani va avea tot cu 23 ani mai putin deci va avea 23 ani.
   Mai exact va fi asa:

   x+23=2x => x=23

   23-10=13

   13+23=36

 31. Ionel Vasilica si Mariana sunt in vizita la bunica pe langa alte daruri bunica le-a impartit si cele 27 bomb. pe care le avea in casa report cu varsta
  acestora si cu preferintele astfel:Mariana a primit de doua ori mai multe bomb. dacat Ionel iar Vasilica o data si jumatate mai multe bomb. decat Ionel.Stitti cate bomb. a primit fiecare nepot?

 32. sunt in clasa a IV-a este SUPER simpla problema daca o faci cu metoda grafica rezultatele au fost:

  7 ani primul pitic

  9 ani al doilea pitic

  11 ani al treilea pitic

  13 ani al patrulea pitic

  15 ani al cincilea pitic

  17 ani al saselea pitic

  19 ani ultimul pitic

  19 ani alba-ca-zapada

 33. am facut-o chiar repejor si imi place sa cred ca as fi facut-o si la clasa 4a … but again … intr-a 4a am luat premiul 1 la olimpiada de matematica pe judet asa ca poate nu sunt un caz relevant

  1. Intelegerea enuntului e lasata la voia fiecarui cititor. In a doua punga este 1 pe 2 mai putin (adica jumatate) din cantitatea de 3 kg, sau 1 pe 2 mai putin (adica jumatate) de kg? In primul caz am avea 4,5 kg in ambele pungi (adica 3 + 1,5), in cel de al doilea, 5,5 kg in ambele pungi (adica 3 + 2,5).

 34. Voi chiar uitati ca Alba ca Zapada avea DUBLUL varstei celui de al 4-lea pitic, adica dublul unui numar impar, ceea ce inseamna ca varsta ei era un numar PAR ?? De unde scoateti varsta de 19 ani pentru A. ca Z., “matematicienilor”? Oricum, rezolvarea se cere efectuata prin metode aritmetgice, nu algebrice, deci nu cu punere in ecuatie. Va spune asta o filoloaga care toata viata a avut ca hobby rezolvari aritmetice ale unor probleme (numite si “de perspicacitatge”), deci prin rationament pur aritmetic. Se exclude algebra.

 35. Buna am și eu o problem.
  În două vitrina au fost expuse jucării în număr egal.după ce sau vândut 31 de jucării din prima vitrina și 16 din a doua în a doua vitrine au rămas de 4 ori mai multe jucării decât în prima.
  Câte jucării au fost la început în fiecare vitrina?
  Câte jucării au rămas în fiecare vitrina după toate vânzările?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.