fbpx

De cand cu reusitele sportivilor sau elevilor romani, avem mereu cateva probleme de etica, morala, politica, mandrie, dreptate etc.

large

Se anunta ca cineva a castigat ceva sau a intrat intr-o mare finala. Ultimul exemplu fiind cel cu Simona Halep. Pasii urmatori sunt mereu la fel:

– presa si bloggerii posteaza instant pe site-urile si blogurile lor

– pe Facebook si pe Twitter, in special, toata lumea anunta marea veste

– brand-urile lauda reusita (unii mai pe fata, altii mai frumos, unii facand reclame cu respectivul, altii doar multumind si felicitand etc)

– se strang like-urile, share-urile, RT-urile, comentariile etc

– aproape instant apar si articolele si comentariile de genul

“Romania e pe locul 1 la Olimpiada …”, “Romania s-a calificat in finala de la Roland Garros”, “Am reusit cea mai mare performanta”, “Reusita istorica a Romaniei”

Toata lumea e fericita, noi am reusit sa facem ceva nemaipomenit. Si se foloseste substantivul “mandru” mai des decat oricand. Problema intervine cand exprimarile sunt cele de mai sus. Pentru ca sunt total pe langa, sunt neadevarate si reprezinta asumarea unor merite care nu sunt ale noastre.

Sa va explic si de ce:

Eu, Sabina Cornovac, nu am castigat niciun premiu, nu m-am calificat la Roland Garros, nu am luat locul 3 la Olimpiada de Matematica etc. Romania si noi, romanii, nu am facut nimic din cele de mai sus. Toate aceste reusite sunt doar ale oamenilor care le-au facut.

Simona Halep e pe locul 3 in WTA si Simona Halep a fost in finala Roland Garros. Suntem mandri de ea, de reusita ei si atata. Nu suntem mandri de natia romanilor, de tara noastra etc.

Ne-am lamurit? Si da, avem voie sa ne mandrim cu romanii care au reusite, fara sa ni le asumam. Asa ca poate aveti si alta treaba decat sa dati cu noroi in aia care lauda oamenii.

Poate vrei să citești

2 thoughts on ““Romanii sunt mandri” versus “Romanii au reusit”

  1. Corect! Niciodata nu am fost mandra ca sunt din Romania, asa cum niciodata nu mi-a fost rusine cu asta, pentru ca n-am facut nimic sa fie asa. Nu ma mandresc cu performantele sportivilor nostri, sau ale olimpicilor, asa cum nu ma identific nici cu romanii care fura si cersesc in Paris, Londra etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.