Scandalul de la Noaptea Cartilor Deschise

Pentru cine care nu stiu, pe 23 aprilie, in Bucuresti, a avut loc Noaptea Cartilor Deschise. Ce s-a intamplat acolo? O nebunie crunta, un mic scandal si intr-un cuvant: Romania.

Despre ce era vorba in eveniment?

Noaptea Cartilor Deschise este un eveniment care marcheaza Ziua Mondiala a Cartii. Mii de carti urmau sa fie deschise si desfasurate pe toata strada Lipscani din Bucuresti.  Totul a inceput la ora 20.30, de la intersectia cu strada Smardan pana in Calea Victoriei. Organizatorii planuiau sa ii invite pe toti trecatorii sa isi aleaga una sau mai multe carti dintre cele peste 3 000 daruite de Editura Litera, unul dintre organizatori.

Cum a fost pana la urma?

Nu am reusit sa ajung, din cauza avanpremierei Iron Man 3. Planuiam sa ma duc dupa, dar aflat de la prieteni ca nu se merita si mi-a trecut. In noaptea aia si in dimineata urmatoare am citit articole despre rezultatul dezastruos. Pe scurt:

– nu a existat o cale de acces printre carti ca sa le admiri, sa le vezi, sa iti alegi una, sa te plimbi printre ele etc

– locatia aleasa nu a fost cea mai fericita pentru ca dupa ce ca e blocat mereu Centrul Vechi, acum a fost paralizata circulatia pe Lipscani

– oamenii au fost nevoiti sa treaca pe la groapa cu sticla pentru a ajunge la locatie

– cand s-au taiat panglicile, oamenii s-au napustit peste carti, au bagat in plase cat au putut si au disparut

– foarte putini au luat un singur volum de carte

Scandalul international

Pe langa feedback-ul negativ primit de la presa din Romania, a trebuit sa ajungem si la un scandal international. La inceput, Ziarul Ring s-a laudat aici ca evenimentul a fost preluat si apreciat de multe ziare si televiziuni din lume. Ok, singurul amanunt care nu a fost precizat este acela ca aceasta idee a fost preluata si chiar si imaginea de pe afisul de promovare este furata.

Astazi, pe pagina de Facebook a Luzinterruptus, a aparut urmatorul mesaj:

La scurt timp, a venit si raspunsul organizatorilor, cand cei din strainatate au replicat chiar pe pagina de Facebook a Ziarului Ring, la postarea despre eveniment, aici. Schimbul de replici pe care il vedeti acolo spune, pe scurt, urmatoarele lucruri:

– cei de la Luzzinterruptus spun ca e ideea lor originala, ca au facut asta la festivalul “Light in Winter” in 2012 in Melbourne si in 2010 pe strazile din New York si Madrid

– acuza ziarul de plagiat, de folosirea ideii fara ca ei sa stie sau sa isi dea permisiunea si ca au deviat de la concepul original

– cer sa fie mentionati ca sursa de insipiratie, “owners of the original idea”

– Ziarul Ring mentioneaza ca evenimentul lor a fost deja citat intr-un articol care promova evenimentul si e “fair enough” (acolo se mentioneaza ca la Melbourne e un eveniment similar si atata)

– nu are rost sa va traduc urmatoarea exprimare “Honestly, your charges against us are a little bit ridiculous… We didn’t use your name, we didn’t promote same products. Good luck with your nice concept, keep on going, but please stop screaming at the moon… It is below we think you even are.”

– cei de la Luzzinterruptus revin, socati de limbaj si spun ca nu le-a fost mentionat numele in acel articol si ca s-a folosit poza lui Gustavo Sanabria fara drepturi de autor

Care este adevarul? Nici nu mai conteaza. Inca un caz in care ne facem de rusine, din pacate de data asta legat de cultura si de carti. Mai multe detalii gasiti aici.

9 Comments

  1. Ştefan Oancea

    Fără supărare Sabina, dar “nu se merită” nu există în limba română.

    • Nu are de ce sa fie cu suparare. E folosit in limbajul colocvail, stiu ca nu e corect dar uneori imi vine sa spun asa 🙂 Scuze.

  2. Reusim mereu sa ne facem de rusine intr-un fel sau altul, apoi ne miram ca suntem tratati de parca am fi salbatici. :((

  3. Bogdan

    Uhm… ceva nu inteleg:

    “toti trecatorii sa isi aleaga una sau mai multe carti ”

    vs

    “cand s-au taiat panglicile, oamenii s-au napustit peste carti, au bagat in plase cat au putut si au disparut”

    Ce trebuiau sa mai faca? 😀

    • Se presupunea sa fie civilizati, sa stea la rand, sa se uite, sa le admire, sa isi aleaga una-2. Au luat 10-20 volume din aceeasi carte, cu plasa. Ti se pare normal?

    • Ştefan Oancea

      cum dau like la comentariul tău? 😀

    • Hahaha poate bag sistem de votare al comentariilor 🙂

    • Bogdan

      Asta nu, intr-adevar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.