Am scris de multe ori despre romani frumosi la mine pe blog si am si luat multe interviuri unor oameni pe care ii admir. Iata ca primul pe anul acesta este cu Camelia Potec, campioana noastra la inot.
Ne-am intalnit in “Saptamana Altfel” sau “Saptamana Campionilor” la Afi Palace Cotroceni si am asteptat-o cuminte sa vorbeasca cu toti admiratorii ei mai mici sau mai mari. M-a intimidat la inceput pentru ca e inalta, hotarata, serioasa, foarte bine informata si dornica sa predea si altora tot ce a primit ea mai bun. Am avut ocazia apoi sa aflu ca e un om cu suflet mare care vrea sa isi faca mai multi prieteni si aliati pentru a promova sportul ei preferat. Iar din toata discutia noastra mi-au ramas la suflet urmatoarele raspunsuri:
Spuneai la un moment dat ca te simti datoare fata de natatie. Poate de aceea esti astazi aici, la acest eveniment?
Acest sport nu imi este dator cu nimic, pentru toate satisfactiile pe care mi le-a oferit sau momentele in care reuseam sa termin o competitie pe cea mai inalta treapta nu mi le putea oferi nimeni pana la aceasta varsta. In 2012, cand m-am retras, am vazut ca nu ar exista o generatie de juniori carora sa le predau stafeta si alaturi de care sa raman cu sufletul si in care sa am incredere ca, la Jocurile Olimpice de la Rio, vor avea rezultate sau medalii asa cum am avut si eu la Atena.
Atunci cand vezi ca exista o problema, iei atitudine si de aceea m-am implicat sa raman in acest sport. Nu puteam sa nu fac nimic si sa ma vait, ci pur si simplu am preferat sa candidez ca presedinte al federatiei pentru ca stiam ca astfel o sa pot sa schimb ceva si sa aduc ceva acestui sport.
Multi parinti se tem sa isi dea copilasii la sport pentru ca, daca isi vor dori performante majore vor ramane fara copilarie. Cum faci sa treci peste prejudecata asta?
E adevarat ca sunt multi parinti care spun asta. Depinde ce intelege fiecare parinte prin copilarie. Stim foarte bine ca ei sunt foarte ocupati, majoritatea familiilor au ambii parinti care lucreaza, si prefera sa le cumpere jocuri pe calculator sau telefoane de ultima generatie, sa ii inchida in casa si sa le permita sa stea 7-8 ore in fata televizorului. Daca asta intelege el prin copilarie, atunci nu avem ce discuta.
Sportul te si educa, iti si ofera o stare de sanatate care pe viitor sigur o sa conteze si sa nu uitam ca nu e obligatoriu sa il faci de performanta. Daca cel mic nu este atras de acel sport si nu isi doreste sa munceasca in fiecare zi, atunci este pacat sa il impingi de la spate si sa il obligi. Eu sunt de parere ca sportul poate fi si o metoda de a-ti petrece copilaria.
Multumesc GolinHarris pentru ocazia de a o cunoaste pe Camelia Potec!
Hai, pe bune? Chiar a avut răbdare să îți răspundă atâtor întrebări grele?
Am avut mai multe intrebari dar se grabea asa ca nu am considerat raspunsurile interesante pentru a le posta aici 🙂
Legat de “Sportul e o metoda de a-ti petrece copilaria” pot compara si cu o vorba a Andreei Balan, care zicea ca ea stie sa se bucure doar pe scena. De la 11-12 ani s-a urcat pe scena, a facut turul tarilor de atunci pana acum… si ca nu ar sti ce o sa faca, cum sa se distreze daca se lasa de muzica.
Cam asa se poate spune si despre Camelia Potec sau… poate de gimnastele de la Deva si nu numai…
Pingback: Primul meu cros caritabil | Sabina Cornovac Blog