fbpx

Nu stiu de ce, dar am lipsit 4 zile de pe net si mi s-a umplut readerul de articole despre statul peste program si despre munca rasplatita sau nu.

O sa va recunosc faptul ca nu am citit tot ce s-a scris insa acest subiect este atat de discutat atat online cat si offline, cat vreau sa va spun parerea mea, neinfluentata de opiniile altora.

peste_program

Lucrez cu carte de munca din anul 2 de facultate, full-time. Am trecut prin joburi la care se spargea usa la ora 18, unele la care ora 20 era decenta pentru plecare si altele la care ma prindea si ora 22 pe acolo. Deci pot sa vorbesc din experienta, fara sa dau exemple de firme sau persoane, ca nu e frumos.

Mereu e cu dus si intors. Trebuie sa asculti varianta angajatului dar si pe a angajatorului. Cred ca se intampla prea des ca oamenii sa se planga iar dreptul la replica sa nu vina deloc. Auzim cum ei sunt nedreptatiti, cum sunt fortati sa stea peste program, cum se uita urat ala si ala daca pleci la fix etc. Dar oare sefii ce parere au? Cati au curajul de a spune public de ce vor ca angajatii lor sa stea o multime de ore peste program? Sau poate e doar o impresie …

Parerea mea? Cred ca intr-o lume ideala, daca stai peste program e fie dorinta ta fie consecinta faptului ca nu ti-ai terminat treaba la timp si nu ti-ai organizat timpul asa cum trebuia. Sau, si asta se aplica des in Romania, lucrezi intr-o agentie de PR in care statul la munca pana la ora 22-23 e ceva obisnuit. Si nu te supara, dar e alegerea ta sa ramai acolo …

Nu sunt genul de om care la 18 fix sa plec. De ce? Am impresia ca daca as face asta inseamna ca as sta cu ochii pe ceas si as cronometra timpul pana la plecare. E ca si cum numeri minutele si ai griija ca la fix sa iesi deja pe usa. Atat de mult iti place munca ta si atat de mult iti doresti sa pleci. Eu la 18 fix ma pregatesc de plecare, ma asigur ca e totul ok si apoi plec. Altii fac asta de pe la fara 15 sau fara 10 minute. E alegerea fiecaruia.

Va spuneam mai sus ca am stat si pana la ora 22 la munca. Da, am facut asta atunci cand ori era alegerea mea ori stateam toti din echipa pentru a termina impreuna ceva. Toti decideam ca trebuie sa stam, nu ne spunea seful sa facem asta. In schimb, nu am acceptat niciodata un loc de munca in care statul peste program este la ordinea zilei.

Si nu ma luati cu unde sa pleci, e nevoie sa stai acolo, nu te mai angajeaza nimeni, mai bine asa decat acasa etc. Nu! Mai bine stai acasa, mai inveti ceva, te duci la cursuri, depui CV-uri ca nebunu si mergi la interviuri pana gasesti un job unde sa te respecte! Va spune un om care a stat 4 luni acasa in datorii! Si apoi daca te-ai angajat si ai acceptat sa stai peste program cu orele si la ora 21-22 spui nonsalant “Mai stau putin, ca am treaba atunci nu te mai plange pe Facebook de asta!

Mai bine discutam despre organizarea timpului, venirea la timp la munca, respectarea deadline-urilor si munca in echipa decat sa tot gasim motive pentru angajatii si angajatorii care considera normal statul peste program. Si incepem sa o luam asa:

– la cat ai ajuns azi la munca?

– pauza de masa a fost o ora sau doua?

– cam cat stai la tigara in fiecare zi

– ai deadline pentru fiecare proiect la care lucrezi?

– iti organizezi treaba sistematic sau faci totul cand iti amintesti si in ultimele minute?

Si nu mai bine discutam despre ce si cum ai lucrat si nu in cat timp? Ca acum na. Daca te incadrezi in alea 8 ore dar faci totul “ca sa fie” … se schimba discutia si nu daca ai ce cauta la locul ala de munca.

Pareri ale altor bloggeri: Piticu, Titus.

Ce spuneti? Cum e mai bine sa faci? Sa accepti sa stai peste program sau sa iti cauti alt job?

Poate vrei să citești

8 thoughts on “Stam sau nu peste program?

  1. Total de acord ca nu e ok sa stai sa te plangi. Eu cunosc tare multe persoane pentru care regula e ca trebuie sa stai undeva ca sa-ti faci experienta, indiferent in ce conditii. Nu-s de acord cu asta, mai bine incerci mai multe si schimbi joburile pana ajungi sa fii multumit si impacat cu ceea ce faci.
    Jobul ne mananca mult timp, de aia ideal ar fi sa-l facem cu drag.

  2. Stai peste program daca iti place ceea ce faci si angajatorul merita sa lucrezi mai mult pentru el si ai ce sa inveti, dar daca ajunge sa fie ceva normal si esti obligat sa faci asta fara bani…mai bine iti cauti alt job. Nu mai stau peste program de vreo 2 luni pentru ca nu mai sunt motivata sa o fac, iar volumul de munca s-a dublat in ultima perioada, este imposibil sa termini ceva in 8 ore, asa realizezi ca a venit timpul pentru o schimbare

  3. Statul peste program…de obicei gandesc ca cine sta peste program nu si-a facut treaba cum trebuie. Nu sunt genul care sa sparga usa in prima secunda dupa 17:30, cand s-a terminat programul, insa foarte rar ma prinde ora 18:30 la munca, cu cateva exceptii, doua luni pe an, cand volumul de munca este considerabil mai mare. Optimistul din mine spune ca asta se datoreaza faptului ca sunt organizat si imi fac task-urile la timp si in ordinea pre-stabilita. Asta in conditiile in care fac si naveta Bucuresti-Pitesti zilnic.

  4. Eu cred ca are mai multe nuante statul peste program si depinde de persoana in cauza nu este o regula deci e subiectiva chestia. Stai peste program si uneori nici nu ti dai seama ca stai peste daca faci o munca creativa unde timpul nu are valoare sau stai peste program daca lucrezi in echipa punand interesul comun mai presus de al tau. Sa stai peste program in anumite joburi care nu ti aduc nici o satisfactie personala e o pierdere de timp si de bani, sunt o sumedenie de joburi in care nu merita. Sau mai stai peste program cand viata personala e trecuta in planul doi sau esti singur. Deci statul peste program se schimba de la persoana la persoana sau de la job la job.

  5. O sa imi permit si eu sa intervin, pt ca am aproape 6 ani si jumatate de lucru, din care 5 full time. Pot spune ca sunt partial de acord si partial in dezavord cu ce s-a scris in articol si comentarii. Asta pt ca depinde de la o companie la alta si de la om la om.

    In prinul rand, sunt de acord ca nu e ok sa te plangi. Daca nu ti se respecta drepturile, ai varianta unei demisii. Si asta fara sa te plangi iar de altele, gen nu iti mai gasesti, pana la urma norocul ti-l faci cu mana ta.
    Daca ai nevoie sa pleci la ora la care se termina programul, poti avea o discutie cu managerul in caz ca iti reproseaza.
    Deasemeni, daca seful comite abuz in serviciu, ai si varianta ITM.

    In al doilea rand, sunt in partial dezacord. Spun asta pt ca am lucrat in 2 companii unde orele suplimentare erau cam impuse, fie din cauza volumului de lucru exagerat, fie manager.
    In prima dintre ele, lucram pe program de noapte, 16:00 – 1:00. Asta pt ca voiam sa lucrez full time si totodata sa ma tin de facultate. In conditiile in care la 8 aveam ore la facultate, va spun sincer ca era foarte obositor fiecare minut in plus. Cu toate astea, volumul de munca a crescut, si multi oameni din echipa au plecat. In 10 luni, echipa scazuse de la 20 oameni la 10. Si deja orele suplimentare erau cam la ordinea zilei. Pe una din colege chiar a prins-o rasaritul la serviciu. Acum sa fim seriosi… nefiind capabili sa terminam proiectele, care aveau deadline-uri de o zi, peste care veneau alte proiecte pe care nu le puteai incepe pt ca lucrai deja la foc automat la altele, eram noi de vina pt ca nu ne puteam termina treaba? Plus ca in 2007, a fost o fata care lucra si la serviciu si de acasa. Din acelasi motiv, volum crescut de munca… iar rezultatul… a fost luata cu ambulanta de la serviciu si a murit din cauza edemului cerebral.
    La a 2-a companie unde am lucrat, orele suplimentare erau impuse de manager. La inceput, mai exact in primele 3 luni, mergeam aproape zi de zi de la 9 si plecam la 17:35-17:40. Programul era 9-17:30. Intr-o zi, mi-a reprosat managerul ca plec cam devreme, nici macar fata in fata ci printr-un mesaj. Mi-am zis ca pot sa raman peste program inca 20 min, pana la urma stateam aproape de serviciu. Si dupa 7 luni in care am lucrat minim 30 min suplimentar zilnic, am avut nevoie intr-o zi sa plec la 17:30. Din nou, mi-a reprosat ca sparg usa. Asta desi nu era mult de lucru in perioada aceea. Acum serios, daca seful tau are un fix sa te tina peste program, indiferent de volumul de munca, mare sau aproape inexistent, e vina ta ca angajat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.