fbpx

Din pacate am fost nevoita sa apelez de cateva ori la 112. Si daca nu aveam un caz super grav, de moarte, stateam la telefon mult si apoi asteptam ambulanta cu orele.

La un moment dat a trebuit sa o chem pentru mama. Am stat 8 ore in poarta asteptand sa ajunga ambulanta de la Eroilor la Kogalniceanu (2 statii de autobuz) pentru ca nu o puteam duce cu taxi sau masina personala. Mi s-a explicat ca aveau multe cereri, ca sunt foarte putini, ca nu era un caz grav … A doua oara am avut grija sa spun ca e caz grav si au venit cei de la SMURD foarte repede.

Cifrele care ne trezesc la realitate

salvez.ro

Campania “O viata poate depinde de tine”, realizata de Asociatia React in parteneriat cu Vodafone, a pornit de la o serie de statistici alarmante cum ar fi:

– 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgente: 73% din totalul apelurilor inregistrate in perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri facute in joaca sau accidental de catre cei care suna, doar 27% sunt apeluri reale;
– la nivel national, judetul Covasna este judetul care a inregistrat cel mai mare numarul de apeluri false (in aceeasi perioada monitorizata de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale) – 86,86% apeluri abuzive. In Bucuresti, 1 din 2 apeluri sunt false (procentul apelurilor abuzive se ridica la 55,6%);
– la serviciul de urgenta 112, se inregistreaza peste 2000 apeluri/ ora; 60% din totalul apelurilor reale solicita interventia echipajelor medicale de urgenta;
– orice apel fals inregistrat la 112 poate intarzia sau chiar determina moartea unei persoane care are nevoie reala de ajutor: in 2010, s-au inregistrat 8477 de victime grav ranite in accidente de masina (23 de oameni raniti grav/ zi)
– in ceea ce priveste masurile de prim ajutor, acestea “pot face diferenta intre viata si moarte”: dureaza 3 minute ca o persoana aflata in stop respirator sa moara, 5 minute pana la sosirea ambulantei si mai putin de 1 minut pana la deschiderea cailor aeriene printr-o manevra de prim ajutor.

De ce?

Si acum vine intrebarea mea: cum sa suni la 112 degeaba? Doar ca sa te distrezi? Doar ca sa iti bati joc de munca unor oameni care sunt acolo sa salveze vieti?

Nu iti dai seama ca in timpul in care a stat cu tine de vorba sau a venit la tine acasa si a aflat ca doar te distrai, putea sa tina pe linie, in asteptare, telefonul unui om pe moarte? Nu realizezi ca si-asa nu sunt multi doctori si multe ambulante si data viitoare e posibil sa astepti tu din cauza unuia ca tine? Sau crezi ca tie nu ti se va intampla? Tu nu vei avea nevoie de ambulanta niciodata!

Oare cum te-ai simti daca atunci cand ai suna asa doar de distractie si ti s-ar spune ceva de genul: “Felicitari, ati reusit sa omorati un om. Stateam cu dumneavoastra la telefon si am reusit sa ii raspundem in timp util lui”.

Intra si tu pe site-ul Salvez.ro si promoveaza campania. Asa putem face sa ajunga la mai multa lume si anul viitor aceste cifre sa nu mai fie asa de mari. Impreuna putem face ceva pentru ca atunci cand avem nevoie cu adevarat de 112, sa ni se raspunda in timp util.

Nu suna degeaba la 112 daca nu vrei sa te transformi intr-un criminal!

Poate vrei să citești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.