fbpx

Titlu de mai sus nu este o greșeală. Pentru că zilele astea se vorbește super mult despre ancheta Rise Project și Dan Barna, subiectul ei. Poate chiar mai mult decât despre campania electorală în sine. Uite așa nu ne dăm seama că trece timpul și ne trezim în ziua votului că nu știm ce să facem.

Ancheta care a rezultat într-un articol de aproape 10.000 de cuvinte, a fost publicată pe 15 octombrie și a dat peste cap toate discuțiile despre alegeri. Despre ce este vorba? Conform Rise Project vorbim de eșecuri de 6 milioane euro, afaceri cu bani publici pentru prietenii de școală, supervizarea unor fraude și conflice de interese cu fonduri UE și, în general, un management care îi este profitabil doar lui.

Ce se întâmplă apoi? Media profită de subiect, “specialiștii” discută în prime time pe la toate televiziunile, Barna nu tace ci se afundă singur, departamentul pentru luptă antifraudă investigație, dar neagă legătura cu informațiile din ancheta de luni sau alte demersuri jurnalistice.

Candidatul USR – PLUS spune că nu știe cine a comandat investigația și crede că șeful RISE e în Columbia și dirijează tot de acolo. Îi acuză pe jurnaliști că au luat la puricat doar proiectele care nu au funcționat la Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare (compania lui).


N-au reușit să genereze nicio știre de corupție și atunci au încercat să facă diverse asocieri ca să pună la îndoială activitatea. (…) E ca și cum au luat un sac de făină, l-au cernut și ce a rămas în ciur, cele câteva pietricele, neghine, ălea au devenit subiect de fond al articolului, ceea ce este, cel puțin, neprofesionist

Pe partea cealaltă, Rise Project spune că au avut parte de multe comentarii negative, un val de ură și de acuzații sau donații financiare oprite. De ce? “Pentru că ne este frică să vedem adevărul” și pentru că oamenii nu au ajuns nici să citească investigația. Pur și simplu cică au dat cu hate, încurajați și de domnul Barna care nu a negat informațiile ci, mai degrabă, a încercat să minimalizeze importanța subiectului. Cu toate acestea au fost și oameni care au început să doneze fix după publicarea articolului.

Concluzii?

  • încă nu facem diferența dintre pont și sursă (asta legat de faptul că Barna acuză că totul a pornit de la un pont, nu că ar avea ceva rău asta)
  • oamenii “este” răi și nu se uită deloc la chestiile pozitive, doar la proiectele în care furi bani
  • proiectele bune nu au fost băgate în seamă deloc, deci clar Rise Project are ceva împotriva lui Barna, not

Fericiți în România? Rămâne de văzut … La fel și aia cu to Rise or not to Rise 🙂



Poate vrei să citești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.