fbpx

Au trecut 3 ani de când v-am scris prima dată despre un iepuraș. Nu mă refer la Fripturică, urecheatul meu de care mi-e tare dor. Ci la un iepuraș prevăzător și foarte organizat, căruia îi plăcea să planifice neprevăzutul. 

Planifica Neprevazutul

Și, la fel ca în viață, acest iepuraș a cunoscut-o pe ea, s-a îndrăgostit și acum luptă ca să o cucerească. Astfel că povestea continuă:

Și astfel, Iepurasul Prudent a devenit Iepurașul Amorezat. Dar Iepurica nu este Isteață degeaba – ca să o convingă să iasă cu el la un date, Iepurașul trebuie să demonstreze că este informat și responsabil și că prietenii săi sunt la fel. El trebuie, astfel, să-i cheme pe toți să completeze quiz-ul de AICI, pentru a aduna, într-un final, 1000 de puncte (fiecare întrebare completată corect valorează 1 punct, iar timpul de care dispune Iepurașul este de 2 săptămâni). Dacă el va izbuti să treaca acest test, toți o să vedem întâlnirea prin fotografiile de pe Facebook.

Asta e povestea haioasă și menită să ne atragă atenția. Însă în spate sunt niște subiecte prea puțin discutate și despre care ar trebui să scriem mai des și mai mult.

Campania Planifică Neprevăzutul a pornit în octombrie 2013, la inițiativa SECS (Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală), inspirată de un studiu care arată că:

  • româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe an
  • partenerii folosesc adesea metode contraceptive tradiționale (cele mai populare fiind metoda retragerii sau metoda calendarului), care nu asigură o protecție de încredere
  • în 43% din cazurile în care apare o sarcină neplanificată, cuplurile nu știu să identifice care a fost contactul sexual ce a dus acolo
  • 1 din 3 utilizatori de prezervativ au avut parte de cel puțin o situație în care prezervativul s-a rupt sau a alunecat
  •  14% dintre femeile care au apelat la avort au procedat astfel după ce prezervativul s-a rupt
  •  Numai în 3 din 10 cazuri în care a avut un contact sexual neprotejat femeia a apelat la pilula de a doua zi pentru a evita o sarcină nedorită

Inițial, campania s-a axat pe contracepția de urgență (pilula de a doua zi), pentru a oferi o alternativă rapidă celor care au avut un contact sexual neprotejat și își doresc să evite o sarcină nedorită. Ulterior, au integrat toate metodele contraceptive disponibile, astfel încât în prezent, campania vine în întâmpinarea tuturor dilemelor ce țin de contracepție, dar și orice ține de viața sexuală. Avem la dispoziție și un medic ginecolog asociat în campanie, care îi ajută să răspundă la toate mesajele pe care le primesc pe adresa de email a campaniei. Sunt deja aproape  6.000 de mesaje primite de la început și până acum pe adresa de mail doctorul@planificaneprevazutul.ro, de la persoane de toate vârstele (predomină adolescenții și tinerii).

Asta ne motivează pe toți să continuăm campaniile de genul acesta și să găsim mereu moduri în care să deschidem discuția despre contracepție, căci e clar că este nevoie de informare. Ceea ce ne propunem este ca aceasta să fie și fun și atractivă, căci știm că, de cele mai multe ori, acestea pot fi subiecte tabu în stare naturală. Nu înțeleg sincer de ce, însă asta e situația și nu putem face altceva decât să găsim soluții, nu?

Spor la planificat neprevăzutul și la împrăștiat informație adevărată și verificată, de la specialiști, nu de la “prietenii” care le știu pe toate 🙂 Știți despre ce vorbesc!

Poate vrei să citești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.