Știu că e un subiect foarte discutat. Sau poate nu suficient. Un simplu search pe Google arată că sunt 226 de rezultate pentru “strănut codul bunelor maniere”.
De ce m-am apucat să scriu asta aici? Pentru că m-am săturat să mă simt prost, să fiu considerată nepoliticoasă, să mi se reproșeze sub diverse forme că nu răspund cu “Noroc” sau “Sănătate” atunci când cineva strănută. Să vă explic și de ce!
Pentru că în Codul Bunelor Maniere scrie clar, alb pe negru, că nu se spune nimic!
De ce? Pentru a nu atrage și mai mult atenția asupra acelei persoane. Și asta e forma cea mai elegantă de a reacționa. Trecând mai departe. O simplă documentare arată că această “regulă” se poate încălca între prieteni sau la primul strănut. Însă atâta.
Nu sunt fixistă. Nu îmi trăiesc viața după reguli pentru simplul fapt că nu le cunosc pe toate sau nu le accept. Însă pe asta am învățat-o de mică. Și nu înțeleg cum am ajuns să mă simt prost că o aplic. Oriunde mă duc cineva strănută, 10 oameni spun ceva și eu tac. Chiar și când un “binevoitor” insistă să spună ceva la fiecare strănut al persoanei răcite sau aflată într-un moment mai neplăcut. Nu îmi permit să le spun niciodată că în mod normal se tace, așa că nu le permit nici eu lor să mă certe că o fac. Și nu te puține ori am auzit comentarii de genul “ia uite-o și pe asta, nu știe să spună și ea noroc ….”.
Acum că am lămurit acest aspect, iată și câteva extra superstiţii şi curiozităţi – de aici
- În Asia şi Africa se spune că dacă strănuţi şi nu pui mâna la gură, îţi va ieşi sufletul pe acolo.
- Tot în Asia se spune că dacă strănuţi înseamnă că eşti bârfit
- Dacă strănuţi o singură dată înseamnă că eşti vorbit de bine
- Dacă strănuţi de mai multe ori înseamnă că cineva te critică sau îţi vrea răul
- Expresia „Dumnezeu să te binecuvânteze” a fost folosită pentru prima oară în Anglia şi rolul era de a alunga spiritele rele
- În ţara lalelelor, Olanda, dacă cineva a strănutat de mai multe ori înseamnă ca va fi o zi scăldată de razele soarelui.
- În Franţa e de bun augur să strănuţi. Persoanele care strănută sunt apreciate şi li se urează să-şi împlinească toate dorinţele
- În India dacă o femeie măritată strănută semnifică faptul că este bârfită de soacră.
- În Japonia, dacă vei folosi un serveţel în public vei fi considerat drept o persoană nepoliticoasă
Concluzia? Aveți grijă de voi și respectați alegerile celor din jur de a aplica, sau nu, o regulă de bun simț.
“Bine-i Doamne când strănuți, când te caci și când te f**i”. E o vorbă din bătrâni. Cum la ultimele două nu zici “sănătate” nu văd de ce ai spune la prima 😉
Hai ca asta e noua :)))
Nouă, nouă, dar adevărată 😛
Maxim???
Sanatate :))
Hai Noroc!! :)))
Poate că la noi se obișnuiește asta pentru că vrei să-i fie bine persoanei. Eu spun “Sănătate” prima dată, mi se pare stupid să tot spun asta persoanei. Nu sunt nici atât de vehement să îi iau pe toți și să le spun mereu ceva când strănută. La fel, nu mă aștept să-mi spună cineva asta.
consider ca cei ce stranuta, uneori in fata ta fara a se feri sa nu-ti trimita toti microbii in fata, sunt prost crescuti.
Daca nu isi pun mana la gura si te mai si stropesc, atunci 100% DA
De acord? La birou ne spunem foarte rar noroc fiindcă în general strănutăm de trei, patru ori la rând. Dar despre expresia SĂ VĂ TRĂIASCĂ ce zici? ? Eu una nu o suport. Sau SĂ VĂ ȚINĂ??
OMG! Ce sa ma tina? Raceala? Sau stranutul? Hahaha! P.S. fix azi am zis cuiva noroc. De rusine cred, sau din reflex. Fix eu :))