fbpx

Acum 4 ani cred am facut o lucrare pentru facultate, cu o documentare de 3 luni de zile. Rezultatul final a fost un dosar mare cu probe si acest rezumat, care a fost publicat si in ziarul Gandul. M-am gandit ca nu merita sa se piarda, asa ca o postez si aici 🙂

Achizitionarea unei lucrari de licenta a devenit mult mai comoda decat cumpararea unui kilogram de rosii. Mecanismul este foarte simplu. Nu trebuie decat sa dai un search intr-un motor de cautare, sa urmaresti anunturile de pe strazile din imprejurimile facultatilor, sa intrebi printre colegi sau sa te interesezi pe la prieteni. Oferte sunt la tot pasul, trebuie doar sa le vezi. Astfel, intr-un timp extrem de scurt am reusit sa alcatuim foarte usor o lista de 30 de adrese on-line care ofera lucrari de diploma din orice domeniu, proiecte de dizertatie, referate, studii de caz etc.

Exemple de site-uri

1305486767_202837725_1-Fotografii-de--Lucrari-de-Licenta-Lucrari-de-Diploma-Dizertatii-Proiecte-LA-COMANDA-in-toate-domeniile

„Cel mai cuprinzator si profesionist site de lucrari de diploma (licente) de pe web-ul romanesc” se pare ca este www.diploma.ro, daca este sa ne luam dupa proprietarul acestuia. „Persoanele care realizeaza aceste lucrari sunt licentiate pe domeniul respectiv si au experienta de 2 ani, deci nu va faceti probleme, veti avea nota 10 garantat”, asigura cei de la adresa www.diplome.2003.3x.ro. Site-urile de licente www.licenta2007.ro si www.licenta2008.ro sunt legate de cel mai recent si mediatizat scandal al licentelor furate.

Unul din cele mai cunoscute cazuri

Daniel Juravle, student in anul III la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi ne-a adus la cunostinta acest caz. „Un tip din Bacau a pus online toate licentele si l-au dat in judecata toti studentii care si-au gasit lucrarile acolo. Le avea de la un xerox. Cand au mers baietii sa printeze sau sa xeroxeze licenta la xerox aia au pastrat o copie. El nu a zis de unde le are dar noi banuim ca de acolo. Si cazul e de o luna jumatate. Pe tipul care a facut toata faza asta il cheama Nistor Florin”.

Incercand sa aflam mai multe despre acest caz mediatizat intens de catre ziarele locale, am contactat mai multi studenti de la universitatea respectiva. Informatiile primite au fost uimitoare. „Ma numar si eu printre studentii care au aflat cu stupoare ca acele lucrari pentru care am depus atat de mult efort si atat de multa munca sunt scoase la vanzare fara ca noi nici macar sa stim asta! Sunt surprinsa in mod neplacut sa constat pana unde pot sa mearga unii oameni pentru a castiga necinstit bani cat mai multi si deasemenea cat de multa indiferenta exista din partea celor care au puterea de a lua decizii pentru a sprijini studentii si care in loc de asta prefera sa ne acuze ca de fapt noi ne-am vandut lucrarile!”.

Studentii, indemnati de colega lor Ivan Camelia, care a facut un apel catre toti pagubitii de a intenta impreuna o actiune judecatoreasca impotriva societatii care ofera servicii de xerox, sunt hotarati sa obtina despagubiri.

Ce spun alti studenti


Spre surprinderea unora poate, cele mai accesibile licente sunt cele care se pot downloada gratuit din shareing-ul de pe HUB-urile din Romania. Oricine foloseste un soft gratuit de tipul ODC, DC++, Strong DC etc, poate accesa foldere intregi cu lucrari prezentate in anii precedenti la aproape orice facultate. Pentru a proba integritatea lucrarilor „gratuite” am descarcat si noi, in cateva secunde o lucrare de licenta de 93 de pagini, sustinuta la Facultatea de Drept din Bucuresti in anul 2004. Aceasta poate fi usor modificata in cateva ore pentru a fi resustinuta oricand.

Urmatorul pas a fost sa luam legatura cu cativa dintre cei care ofera aceste lucrari de licenta gratuite. Acestia considera ca se poate merge usor pe zicala „gratis am luat, gratis dau”. In vederea obtinerii unei pozitii majoritare a studentilor am realizat un sondaj cu 65 de studenti de la Universitatea Politehnica din Bucuresti si de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti. Cei mai multi ne-au spus ca nu ar dori sa isi cumpere lucrarea de licenta. O mare parte au raspuns cu „nu” din orgoliu argumentand ca „nu imi sta in caracter” si considera ca lucrarea trebuie sa ii reprezinte si sa ii ajute in viitor. Cei care au spus „da” recunosc lenea si acuza timpul scurt ramas pana la predarea licentei. Majoritatea studentilor din ultimul an lucreaza, sunt preocupati mai mult de ajungerea propriu zisa la sustinerea lucrarii (restante, refaceri de laboratoare etc) iar cea mai mare parte din ei afla ca pot intra in licenta cu aproximativ 1 luna – 1 luna si jumatate inaintea sustinerii tezei. De asemenea, foarte multi spun ca nu sunt in stare sa realizeze acest material.

C., student la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti, care lucreaza ca agent de vanzari din anul doi de facultate isi justifica alegerea: „N-am de gand sa profesez in acest domeniu. Am vorbit deja pentru lucrarea de diploma. Am s-o cumpar de la o cunostinta care a terminat in 2003 Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi. Ma costa 1 milion. […] Atata timp cat “furtul intelectual” se practica la nivel national nu vad de ce as trece de cealalta parte a baricadei. Cunosc pe cineva care a muncit un an la teza de licenta si nu a luat nota de trecere.” Printre subiecti s-a aflat si M., absolvent al Facultatii de Psihologie din Universitatea Ecologica din Bucuresti. Acesta este „de acord cu achizitionarea lucrarii de diploma in masura in care cunostintele acumulate in timpul facultatii permit sa nu te faci de ras”.

Ce spun cadrele didactice

Profesorii considera ca „ceea ce ii determina pe studenti sa nu scrie o lucrare este lipsa de timp, pretul ieftin al celor care le vand, efortul minim sau pur si simplu sunt incapabili de a face acest lucru” ne spune un profesor de la Universitatea de Nord din Baia Mare. Dar in acelasi timp acestia recunosc ca „de cele mai multe ori tine si de competenta profesorilor sa distinga tezele muncite de studenti de cele cumparate. Daca si-ar propune, profesorii ar putea descoperi destul de simplu plagiatul. Sunt teste compuse din intrebari simple care permit depistarea falsurilor”, declara dumnealui. In acelasi timp profesorii coordonatori de la Universitatea Politehnica Bucuresti considera ca au obligatia sa isi ajute studentii coordonati cu materiale (desene) pe care acestia sa le prelucreze pentru obtinerea lucrarii de licenta. Un profesor din facultatea IMST (Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice) ne-a declarat ca unui student silitor i-ar lua aproximativ 4 luni sa realizeze lucrarea de licenta in conditiile in care nu i s-ar pune la dispozitie nici un material din partea profesorului coordonator sau din alte surse. Problema principala este noul regulament intern, intrat in vigoare cu doi ani in urma, conform caruia fiecare student, la sustinerea lucrarii de licenta, trebuie sa aiba cel putin 5 planse (formate A0 sau A1), dintre care cel putin 2 realizate cu ajutorul unui program de proiectare asistata de calculator (AutoCAD, Catia, ProE, Inventor, Mecanical Dekstop s.a.m.d.). In cadrul facultatii studentii invata foarte putina proiectare asistata (2D), la unele specializari chiar deloc, iar studentii ar trebui sa o invete in particular. In programa se tine cont mai mult de partea de 3D si de partea de module de analiza cu element finit sau masinare, dupa caz.

Am incercat sa comandam o licenta

Am incercat sa comandam o licenta pentru IMST. In vederea acestui lucru, am contactat, in calitate de cumparator, un absolvent al acestei facultati, care isi postase un anunt la intrarea in facultate. La intalnire, Dragos ne-a pus la curent in legatura cu continutul unei lucrari de licenta realizata de el, dupa care a vrut sa afle detalii despre situatia scolara si media celor 4 ani de studiu. Astfel am aflat ca pretul se negociaza in functie de aceasta medie, nota dorita si termenul de predare. „Licenta nu este facuta. Deci se face. Nu a mai fost prezentata si pentru 8, spre exemplu, la media pe care o ai, te costa vreo 400 de euro”. Acest pret include „prezentarea in Power Point, iti faci prezentarea cu mine, speechul, iti zic eu ce sa zici, iti zic ce o sa te intrebe pe plansa ca pe fiecare plansa las cate o chichita care sa sara in ochi, deci o sa stii si 80% din intrebari”. Cresterea notei dorite implica 200 de euro in plus si mersul la profesorul coordonator „sa zica ca e bine ce ai facut pana acuma”. Increderea studentilor in Dragos creste cand afla ca are experienta de vreo 2 ani in care a realizat aproximativ 3-4 lucrari pe sesiune, a cate o luna jumate de munca fiecare. Cand ne-am dezvaluit identitatea, reactia a fost foarte prompta „Pe mine nu ma deranjeaza cu nimic ca oricum materialele care le folosesc sunt ale mele personale, nu le fur de nicaieri si nu am nici o problema”. Diferenta dintre o lucrare obtinuta astfel si un plagiat este evidenta. „Trebuie facuta clar distinctia intre a copia o lucrare si a o cumpara pentru ca a copia inseamna a plagia, in timp ce a cumpara inseamna ca cineva iti face lucrarea (munceste in locul tau)”, ne spune un profesor de la aceeasi facultate.

O parere asemanatoare o au si studentii „Asa macar prezinta un referat si intelege ceva din plansele alea care i le fac eu si i le explic si le poate explica si el la randul lui. Si macar are un material bun. Daca cumpara o licenta care a mai fost prezentata anul trecut, are un material foarte prost pe care lumea deja il stie si cam toata lumea prefera varianta asta. Cum ti-am zis si tie. Daca eu le dau partea 1, se duc o verifica la profesor, ca sa o verifice cu profesorul trebuie sa ii mai explice profesorul ceva, sa mai…stii cum sunt profesorii ca nu te lasa “Hai, pa”. Iti mai explica “stii, ca aici se mai putea face si asa si asa” si tot iti intra ceva in cap” declara Dragos, studentul dispus sa ne faca o lucrare de nota 9 cu 600 de euro.

Ce solutii propun profesorii?

Ar exista insa si cateva solutii pentru eradicarea plagiatului. Doua vin de la cadrele didactice din Universitatea Politehnica din Bucuresti: „atata timp cat va exista oferta, vor fi si clienti. Daca ar exista legi impotriva „Ofertantilor”, ar scadea si mai mult clientii”, ne sugereaza un conferentiar doctor inginer. O alta solutie ne-a fost oferita de un asistent universitar: „sa se dea teme pentru proiecte de diploma mult mai personalizate in asa fel incat sa nu mai aiba de unde sa le copieze”. Doamna profesoara Fidelie Kalambayi de la Facultatea de Sociologie considera ca o varianta ar fi „introducerea obligatiei de a avea un plan de lucrare (cu tot cu planificare temporala) si de a livra diverse sectiuni din lucrare la termenele stabilite”. Melania Mandas Vergu, sef departament Educatie cotidianul „Gandul”, crede ca „in momentul in care vom avea o normalitate in invatamantul superior romanesc si aceasta problema va disparea”. De asemenea, in opinia domniei sale „in momentul in care a termina o universitate in Romania va avea o importanta, lucrurile se vor rezolva de la sine.”

Asociatiile care ar trebui implicate

Depistarea plagiatelor in cazul lucrarilor de licenta ar trebui sa fie facuta de organisme autorizate in apararea drepturilor de autor. Unul dintre acestea este Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), dar acorda mai multa atentie domeniului muzicii. ORDA este un organ de specialitate al administratiei publice centrale in subordonarea Guvernului, cu personalitate juridica, fiind o autoritate de reglementare, supraveghere, autorizare, arbitraj si constatare tehnico-stiintifica in domeniul drepturilor de autor si drepturilor conexe. Am incercat sa ii contactam pe reprezentantii acestui organism dar nu am avut succes. De acest fenomen se ocupa insa Societatea Academica din Romania care impreuna cu organizatiile neguvernamentale din domeniul educatiei, sindicatele si organizatiile studentesti a alcatuit „Coalitia pentru Universitati Curate” menita sa faca un studiu privitor la calitatea invatamantului superior romanesc.

Una din organizatiile studentesti de frunte din acest grup de initiativa este ANOSR (Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania) care isi propune sa „se evalueze in ce masura licentele de acolo au fost repetate si asa mai departe. Cazuri, acuzatii de plagiat. Si pe lucrari de doctorat inclusiv nu numai pe licente” dupa cum ne-a declarat Tudor Irina, presedinte ANOSR. Legea care reglementeaza acest domeniu al drepturilor de autor in ceea ce priveste o lucrare de licenta este legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Sanctiunile prevazute de aceasta lege pot fi aplicate numai in cazul in care autorul plagiat il da in judecata pe cel care i-a copiat opera. Conform acestei legi, plagiatul este delict juridic care se poate pedepsi cu inchisoare sau doar cu amenda in functie de gravitatea faptei, care se stabileste de instanta conform normelor de procedura.

In concluzie

Pana cand se va realiza o lege fara cusur care sa nu le permita studentilor sa faca din lucrarea de licenta un bun vandabil, afacerea se dezvolta nestingherita iar comenzile devin din ce in ce mai multe. Facultatea devine, pe masura ce timpul trece, o institutie de diplome prefabricate si vandute la mana a doua, cu taxa de urgenta. Daca pentru unii problema licentelor ar avea o solutie, Melania Mandas Vergu are o viziune mai realista: „O sa cumpere la infinit unul de la altul dar la un moment dat va veni o promotie de tineri care nu va mai dori sa faca chestia asta pentru ca ea va fi educata de fiecare data „Tu inveti ca sa creezi compunerea asta”.

Poze de aici, aici si aici.

 

Poate vrei să citești

4 thoughts on “Lucrarile de licenta “la cheie”

    1. Buna.

      Ai apelat la ei ?
      Poti sa imi dai mai multe detalii te rog? Nu vreau sa iau si eu aceeasi teapa.

      Mersi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.