fbpx

Zilele trecute mă uitam pe net la cum arătau telefoanele mobile pe vremuri. Nu erau bune decât pentru sunat și dat mesaje scrise. Ne dădeam bip pentru că nu aveam minute. Parcă vorbesc de altă viață, nu?

Atunci erau persoane care aveau bani să își ia ultimul model apărut pe piață. Și alții care mereu rămâneau cu vrutul. Așa este și acum, din punctul ăsta de vedere nu s-a schimbat nimic. Dar capacitățile telefoanelor, designul lor și prețul sunt la ani lumină diferență față de primele modele pe care generația noastră le-a prins. Dorința noastră de a avea un smartphone de calitate în mână este tot aici. Ne dorim cameră bună, baterie care să țină, procesor bun, memorie și mai mare …

Refurbished ≠ Second Hand!

Care este soluția totuși? Pe lângă ideea de a-ți pune pofta în cui 🙂 Păi să găsim telefoane mobile de calitate la prețuri mai mici, nu? Și de ani de zile oamenii cumpără second hand zeci, sute, mii de smartphone-uri. Și eu am luat așa cred că 3 în total. De fiecare dată cu teamă, cu lipsă de încredere, cu ideea că nu am nicio garanție, că e o țeapă, că se strică a doua zi etc. E normal. Mai ales dacă nu ești expert în domeniu și nu știi să testezi un astfel de model pe loc, ca să vezi dacă e totul ok sau nu. Deci nu am rezolvat problema cap-coadă.

O altă soluție pe care am găsit-o de curând este aceasta: smartphone-urile refurbished. Dacă telefoanele SH vin direct de la foștii utilizatori fără reparații sau verificări, cele recondiționate sunt testate, curățate și reparate pentru a se reîntoarce la capacitatea și potențialul maxim inițial. Li se înlocuiesc piese dacă este necesar, li se fac actualizări de software și au o nouă garanție inclusă de 12 luni.

Startup-ul românesc fenix.eco s-a lansat pe 6 aprilie, platforma online pentru vânzarea de telefoane inteligente recondiționate având modele din game superioare. Acum sunt disponibile modele de smartphone-uri recondiționate, cu prețuri, în medie, cu 50% mai mici față de cele ale unor telefoane inteligente noi.

Magazinul online vinde smartphone-uri Apple, Samsung și Huawei cu o vechime de 12 până la 36 de luni, care au fost curățate de toate datele utilizatorului anterior și recondiționate complet de un partener certificat ISO. Telefoanele au fost foarte puțin sau deloc folosite înainte de recondiționare, iar în urma acestui proces funcționază 100% ca unele noi. Toate telefoanele fenix.eco sunt vândute cu o garanție de 12 luni. Clienții din România primesc produsul între 24 și 48 de ore de la momentul plasării comenzii. Pe lângă telefonul recondiționat, cutia sigilată conține și accesorii, inclusiv un cablu și set de căști noi.

Antreprenorul francez Grégoire Vigroux, co-fondator al platformei, ne spune că „pe lângă faptul că este o alegere economică pentru cumpărători, fenix.eco este, de asemenea, o opțiune atrăgătoare pentru cei care respectă mediul înconjurător. Fabricarea unui nou smartphone este un dezastru pentru planetă deoarece această operațiune necesită 13 tone de apă și va produce 55 kg de CO2e. Mai mult, acesta are nevoie de 35 kg de materii prime.”

Se estimează că piața mondială a telefoanelor mobile refolosite va crește de la 27 de miliarde de dolari în 2019 la 67 de miliarde de dolari în 2023, potrivit IDC. Deși relativ noi în Europa de Est, smartphone-urile recondiționate sunt deja o alegere populară în Europa de Vest. În Franța și Germania, telefoanele inteligente recondiționate au reprezentat mai mult de 10% din piață în 2019.

Eu zic că e o soluție adevărată pentru cei care își doresc modele de top, dar nu au bugetul necesar sau nu vor să investească atât de mult într-un smartphone. Îmi notez în calendar să îi întreb la final de an cum au evoluat vânzările, am o presimțire bună 🙂

Poate vrei să citești

4 thoughts on “Vrei un smartphone nou, dar costă prea mult? Iată o soluție pentru tine!

  1. Ah stimabilo! Daca scriau degetelele lu’ matale asa articolas inainte de 11 mai imi luam si eu telefon de la ei nu de pe wish. Eh….acum daca mi se strica, macar am optiuni. 👍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.