fbpx

Daniel Chindea: “Fotografia este despre libertate, altfel devine o ocupație la fel de dificilă ca oricare alta”

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

daniel chindea

Daniel Chindea este fotograf de eveniment, om, tată, soț, prieten și nebun. Dap, un nebun frumos care muncește zi și noapte pentru a crește și educa comunitatea de fotografi de nuntă din România. E printre puținii colaboratori din perioada F64 care mi-a rămas cu adevărat la inimă. Îi puteți admira munca pe site-ul lui.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Bună Sabina, e posibil să te cunoști? Eu am surprize la tot pasul, nu am aflat vreun răspuns definitiv. Și cred că mai am multe de aflat despre mine. Sunt o frunzuliță în vânt și singura constantă de care mă agăț e onestitatea. Nu îmi iese întotdeauna, dar e tot ce mai am. Ah, mai am ceva. Recunoștința că am lăsat în casele multora o bucățică din mine. Sunt foarte onorat de șansa asta și de încrederea lor.

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

Sunt doar cuvinte. În fiecare click există formă, poveste, onestitate. Uneori doar formă, alteori nimic, foarte rar toate la un loc. Poză sau fotografie, cui ii pasă? Mă sufocă ideea lipsei de onestitate. Îmi doresc să fiu povestitor bun. Forma vine de la sine, nu urmăresc perfecțiunea ei. Însă am deprins, ușor-ușor, instrumentele cu care mă apropii de o imagine armonioasă.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

Să mă desprind de obișnuințele comerciale. Să spun NU. Să mă întorc înspre ceea ce sunt și ceea ce simt. Să nu mai alerg după succesul altora. Mi-a fost teribil de greu, dar sunt extrem de împăcat cu alegerea făcută.Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

L-am pierdut pe Mihăiță (fiul meu). Și m-am panicat îngrozitor. O chemase pe vecina lui, Maria, furaseră ciocolată și o săruta pe obraz în umbra copacilor din grădină. I-am surprins, fiind cu telefonul în mână, gata să sun și să anunț pierderea lui.

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii prin oraș? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?

Banii vin la un moment dat, atunci când faci ce simți și găsești pe alții care apreciază. Fotografiez oameni, nu o mai fac așa cum trebuie, nu mai sunt vandabil. Dar vine și partea financiară dacă ești insistent și onest.

Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?

Ar trebui să faci ce simți. Domeniul te alege pe tine. Invers e o păcăleală, sau vei sfârși făcând la nesfârșit ceea ce nu-ți place. Ori fotografia este despre libertate, altfel devine o ocupație la fel de dificilă ca oricare alta.

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

Din vorbă în vorbă e și acum mai eficient. Faci ce-ți place și te vor găsi aceia care prețuiesc ce-ți iese din minte și mâini. Vor spune și altora, mai ales dacă te-au plăcut pe tine. Fotografia nu e cunoscută de mulți, deși toți facem poze. Facebook ne-a transformat în niște lăudăroși, în oameni cu prea puțină sinceritate. Fii sincer și vei fi găsit.

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

Ciudat? În niciun caz. Așa ar trebui să fie interviurile, croite pentru a scoate cât mai mult din cel intervievat. Sper că am răspuns gândurilor tale și sunt fericit că mi-ai scris. Oamenii frumoși sunt rari și tu ești unul dintre ei.

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Daniel Chindea și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Pentru mine sau Daniel. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca și Călin Stan 🙂

Sabina Cornovac

Content Creator & Social Media Manager din 2008

View all posts by Sabina Cornovac →

3 thoughts on “Daniel Chindea: “Fotografia este despre libertate, altfel devine o ocupație la fel de dificilă ca oricare alta”

  1. Super initiativa ta de a cunoaste si noi, restul, pareri ale unor fotografi cu renume. Felicitari Sabina si Daniel pentru informatiile share-uite. Multa bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.