Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.
Luiza Boldeanu este un fotograf poveste, care m-a fascinat de la prima fotografie pe care am văzut-o și căreia i-am dat like pe Facebook. Când îi privești munca te gândești la basme, la tărâmuri nemuritoare … acum îmi dau seama că seamănă puțin cu ce face Raluca Antuca. Apoi, veți vedea din răspunsurile ei că este și o femeie foarte sinceră, așa cum îmi place mie. Îi puteți admira munca aici.
Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?
Dacă știu sine sunt? Ca om, desigur, știu care sunt valorile mele și ce ma ghidează în viața de zi cu zi și în activitățile pe care le întreprind. Însă încerc să mă descopăr în fiecare zi. Ca artist, încă mai caut răspunsuri, încă mă descopăr cu fiecare imagine pe care o creez, cu fiecare serie la care lucrez, cu fiecare lucru sau persoană ce ma inspiră.
Viața este o aventură ce ne învață tot timpul câte ceva, despre noi, despre cei din jur, despre ce ne caracterizează și cu ce ne identificăm.
Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?
Intrăm pe un teren minat. Unii spun că fotografia = artă, iar poza = amatorism. Dacă ne referim la definițiile din DEX, poza se referă la ținută, poziție, postura subiectului pe care o adoptă pentru a servi ca model unui artist (pictor, sculptor sau fotograf) în timp ce fotografia este desen cu ajutorul luminii, dacă ne luam după etimologia cuvântului ce provine din limba greacă. Fotografia este de fapt rezultatul muncii unui fotograf, mai exact imaginea unei persoane, obiect sau peisaj, obținută prin fotografiere și transpusă pe hârtie fotografică.
Personal, nu dau foarte multă importanța apelativelor la adresa imaginilor mele, pentru mine este important dacă ele “mișcă” privitorii, dacă se identifică cu ele.
Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?
Am avut momente în care nu mă inspira nimic. Pur și simplu mă blocasem și nu mai găseam nimic care să mă atragă din punct de vedere fotografic. Au mai existat momente în care nu mă puteam întreține din fotografie, însă am muncit mult și am trecut peste acele perioade.
Și au existat și încă există perioade în care creația este pusă in stand by pentru a crea un mediu propice dezvoltării mele ca om/artist.
Cel mai greu moment pot spune că este atunci când nu creez…. Și nu este un singur moment, sunt zile întregi din păcate.
Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?
Sigur ca da, mai multe chiar. Unul dintre el merită menționat, însă haios este când îmi amintesc, nu a fost foarte amuzant când s-a întâmplat.
În timp ce lucram la una din seriile mele, Identities, am fost fugărite atât eu cat și Tina, de mai multi câini (foarte mari). Am tras o sperietură de milioane, dar momentul a fost demn de acele filmulețe la care râdem de ne doare burta.
Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii prin oraș? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?
Oooo, dacă ai știi… treaba sigur se găsește, însă fotografia este importantă, este modul meu de viață, este chemarea mea. Nu îmi văd viața fără fotografie. Și da, ca în orice alt domeniu, se câștigă și bani, cu multa muncă și perseverență.
Amuzant este că una din primele cărți citite cu atenție a fost “Despre fotografie cu dragoste” și îmi amintesc cum în primele pagini îți sunt expuse de ce să nu faci fotografie… și sunt destul de convingători.
Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?
Înveți fotografie și “go with the flow”….. îți dai tu seama ce îți place în timp ce înveți și experimentezi. Important este să începi sa înveți fotografie și aici nu vorbesc doar despre tehnică, ci vorbesc despre poetica fotografică, vorbesc de capacitatea de a spune o poveste cu fotografia ta, sau de a trezi emoții….de capabilitatea de a contura o serie de imagini sau a face un documentar. Tipul de fotografie în care vei excela va veni… în timp.
Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?
Blog, site, expoziții… cam atât îmi aduc aminte.
Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂
Întrebările au fost inedite și foarte bine venite. Chiar dacă suntem fotografi suntem și oameni ca oricare alții. Felicitări pentru inițiativă.
Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Luiza și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!
P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță Rafailă, Vlad Ilaș, Dan Dinu, Raluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea Bordeanu, Ovidiu Ștefeligă și Marian Cristea.