Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.
Dan Mihai Bălănescu e fotograful care surprinde orașe de sus. Îi place lui să se urce pe cele mai înalte clădiri și să ne arate lume dintr-o altă perspectivă. Asta ca să nu mai zic că e un om de încredere care face mereu tot ce promite. Îi puteți admira munca aici.
Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?
Nu cred că am căutat acest răspuns niciodată, mă regasesc ca fiind un om normal, un fotograf printre mulți alții, un îndrăgostit de arta vizuală care se bucură întotdeauna când face fotografie și care mereu caută să învețe s-o facă mai bine.
Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?
Eu zic că există. Fotografia este, după părerea mea amprenta ta ca fotograf și artist asupra pozei pe care o captează senzorul aparatului, fie el DSLR sau chiar și telefonul mobil.
Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?
Nu știu dacă a fost cel mai greu, dar clar un moment de cumpănă recent când a trebuit să aleg dacă particip sau nu la o expoziție de fotografie din cadrul Parlamentului European legată de protestele din București din anul 2017.
Am decis să merg și să mă bucur că am făcut-o chiar dacă aceste fotografii cu protestele mi-au adus în ultimul an și multă energie negativă, înjurături și chiar amenințări.
Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?
Aici sunt multe de povestit, am urcat un munte timp de 3 ore cu rucsacul în spate ca să realizez când am ajuns în vârf că ambele acumulatoare de la aparat sunt în camera de hotel în prize la încărcat.
Era să îmi las aparatul pe o clădire după o furtună deoarece îl legasem cu șoricei de plastic în ideea că în ghiozdan am un briceag, iar când am vrut să plec am realizat că briceagul nu mai era acolo deoarece îl scosesem ultima dată când călătorisem cu avionul. Așa că m-am chinuit să tai acei șoricei cu un ciob, ba chiar am ros și cu dinții ca să îmi pot recupera sculele.
Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii prin oraș? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?
Hehe, normal că am multa altă treabă, dar fotografiile de pe Facebook sunt doar de promovare a Bucureștiului sau multe dintre ele sunt făcute din locații unde am avut în acea zi și un client și la sfârșitul zilei sau într-o pauză am prins asfințitul sau alt moment. În mare parte fotografiile pe care le fac pentru client nu ajung pe rețelele mele de socializare și sunt în exclusivitate ale clientului.
Culmea de Instagram abia anul trecut am început să mă ocup și sunt încă la început aș zice.
Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?
Dă-mi o cameră foto și fac orice tip de fotografie cu ea. Că am ales eu să nu fac nunți este altă poveste, dar asta nu înseamnă că sunt dedicat doar unui singur tip de fotografie.
Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?
Eu sunt de părere că întâi muncești mult ca apoi să ai acces la clienți. Nu te caută nimeni dacă nu ești cunoscut, dacă nu ești recomandat etc. Cred că unele dintre atuurile mele au fost mereu seriozitatea și promptitudinea. Niciodată nu am întârziat, niciodată nu am amânat predarea unui material și mereu îmi place să ofer chiar un mic bonus clientului față de înțelegerea contractuală.
Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?
Greu de răspus deoarece niciodată nu m-am omorât să vorbesc despre mine. Sunt genul de fotograf care preferă să fie invitat în cadrul unei expoziții decât să și-o facă singur. Prefer ca munca mea să fie apreciată de alții, nu lăudată de mine.
Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂
Și eu îți mulțumesc la rându-mi Sabina și îți doresc mult succes în continuare!
Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Dan și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!
P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță Rafailă, Vlad Ilaș, Dan Dinu, Raluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea Bordeanu, Ovidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic și Marian Cristea.