fbpx

Sebastian Popescu: “Dacă nu ai pulsul 120 bătăi/minut de nerăbdare, nu te apuca de fotografie”

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

sebastian popescu

Sebastian Popescu este unul dintre singurii, dacă nu e singurul chiar, fotografi români acreditați mereu la MotoGP.  Sunt mândră să îi fiu prietenă și recunosc că mi-e drag de el de mor. Pentru că este atâta de sincer și de timid, de la locul lui și de muncitor, de emotiv și de modest cum n-ai văzut. Îl cunosc de când eram la Digi și am fost sponsori ai unei expediții în care nebunul nostru s-a dus până la capătul Polului Nord. Apoi ne-am reîntâlnit și am reușit să îi organizez un eveniment expoziție la F64, l-am făcut singurul ambasador Sigma în România (mulțumesc Rafi) și mă bucur că tot mai mulți români ajung să îi cunoască munca recunoscută deja la nivel internațional. Iar eu o să fiu mereu Tiglăzău’ lui. Îi puteți admira munca aici.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Sincer, nu prea știu ce să-ți răspund la întrebarea asta, dar ceea ce știu este că soția mea știe mai bine cine sunt. Eu știu că sunt mișto pentru unii și nașpa pentru alții.

Iar dacă vorbim de foto, știu că atunci când intru în pită, mă setez 110%, iar tot ce contează este să scot ce-i mai bun din mine și din cameră, dar încă mai caut provocări noi. 

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

Fotografii spun fotografie, iar privitorii spun poză. Dacă îmi este apreciată munca, poți să-i spui cum vrei. Important ca cel care o privește sau cumpără să fie happy. 

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

Greu este tot timpul, dar pot să-ți spun care a fost cel mai frustrant moment. Era prin 2013 și fotografiam pentru prima dată în MotoGp, iar în momentul în care am ieșit pe circuit și m-am uitat la ceilalți fotografi ce aparatură au, recunosc că m-am desumflat puțin, însă la final a fost bine pentru mine. 

Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

O da, în 2007 eram în Fuerteventura la surfing și voiam să impresionez (o tipă), soră-mea știa ce trick urma să fac și stătea pe mal pregătită să mă fotografieze. Am intrat în apă, am luat valul, am făcut super impresie, doar că a impresiile au fost dureroase, mi-am dislocat umărul :)) 

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii prin oraș? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?

Tata nu înțelege foarte bine nici în zi de azi care-i șpilul cu fotografia asta și-mi mai spune din când în când, “băi copile, nu vrei să te așezi? Ai o vârstă, nu te-ai săturat să stai tot pe drumuri și cu aparatu’ ăla în mână tot timpu?”

Eu cred că-i o meserie faină, iar pentru mine este combinația perfectă, foto și călătorie și da, #-ul este ok atâta timp cât colaboratorii mei sunt multumiți.

Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?

Ceea ce le pot spune celor care se apucă de treaba asta, este să se simtă bine, să facă cu drag ceea ce fac, indiferent că-i nuntă, peisaj sau motorsport. Dacă nu se simt în elementul lor, dacă nu au pulsul 120 bătăi/minut de nerăbdare, mai bine să nu se apuce, pentru că echipamentele sunt scumpe, chiar foarte scumpe. 

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

La fel cum o făcea toată lumea, din gură în gură. 

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

Cred că mă cunoști și știi că nu-mi plac clișeele, nu-mi plac chestiile scorțoase. Chiar dacă nu mai am 20 de ani, inside I’m still young și prefer chestiile cool, oamenii mișto și open minded.

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂

……………………………….

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Sebastian și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea BordeanuOvidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Dan Mihai Bălănescu, Monica Lazăr, Galia Dan, Bogdan Zop, Oliver Merce și Marian Cristea.

Sabina Cornovac

Content Creator & Social Media Manager din 2008

View all posts by Sabina Cornovac →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.