Marius Călin: ”Eu numesc fotografie o imagine care îmi inspiră emoții sau mă face să retrăiesc un moment”

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

marius calin

Marius Călin e aici pentru că e un fotograf drag mie, chiar dacă prea puțină lume îl cunoaște. Și e păcat. Da, ai putea spune că e la început și mulți nici nu știu că e fotograf. Dar dacă nu îl promovează prietenii, atunci cine? Are patru conturi de Instagram (mariuscalinrostagepixelsmyphonedidthisbucharestjournal) și mulți ar spune că s-a lovit cu capul de ceva când le-a făcut pe toate. Rămâne să vedeți dacă vă place. Îi puteți admira munca aici.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Întotdeauna voi fi în căutare de răspunsuri sau noi provocări. Până la vârsta asta mi-am dat seama ca blogul și fotografia sunt pasiunile mele și vreau să transform fotografia și într-o sursă constantă de venit ca s-o pot numi și job și să spun că îmi câștig existența făcând 100% doar ce îmi place.

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

Cred că diferența există doar dacă este dată de cel care privește. Poate să fie un concept de fotografie frumos, dar neînțeles de mulți și vor numi acele fotografii doar niște încercări de poze nereușite.

Eu numesc fotografie o imagine care îmi inspiră emoții sau mă face să retrăiesc un moment. Poză, pentru mine, e un termen care se referă la orice imagine făcută cu un aparat, foto, telefon, etc.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

O să mă folosesc de întrebare ca să vorbesc despre un moment care se tot repetă și de fiecare dată mă simt ca într-o luptă cu morile de vânt.

Momentul ăla când primești o propunere de colaborare pentru un eveniment și totul sună perfect. Sute de invitați, brand-uri interesante, de vis! Dar se termină cu „din păcate nu avem buget pentru asta, dar putem, în schimb, să punem numele tău la descrierea albumului ca să te știe mai mulți oameni”.

Fix ce-mi doream, numele meu în descrierea unui album pe o pagină cu câteva sute sau mii de like-uri în cel mai bun caz.

Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

Am o amintire care cu siguranță îi vor face pe câțiva să zâmbească sau să se regăsească în ea.

Eram la unul dintre primele evenimente plătite și din când în când mai verificam pozele ca să mă asigur că sunt cum trebuie și la un moment dat văd că pe card sunt doar 10.

Cu câteva minute în urmă aveam peste 300 și deja începusem să mă panichez. Evenimentul aproape se termina, discursurile nu aveau cum să se mai reia și a doua zi eu trebuia să trimit pozele. Mai luasem și banii și să-mi schimb numele și să mă mut în Mexic nu era vreo soluție.

M-am gândit că asta e, am dat-o în bară, îmi cer eu scuze și cumva reușesc să rezolv eu problema.

Am ajuns acasă și mi-am dat seama că DSLR-ul face un folder nou atunci când trece de 10.000 de cadre. Ele erau acolo, doar că nu le vedeam eu și când am ales următorul aparat foto mi-am ales unul care are două sloturi de carduri și asta m-a salvat o data când am rupt un card din greșeală.

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii prin oraș? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?

Da, e o întrebare care apare destul de des și aș putea spune că am și altă treabă de făcut, dar vreau ca fotografia să fie principala mea sursă de venit.

Când am început asta nu m-am gândit că o să vreau să devină un job. După facultate credeam că o să mă angajez într-o agenție de publicitate în departamentul creație sau poate chiar copywriting și că o să am, în paralel, un venit din blog.

N-o să meargă niciodată cu un tag pe Instagram decât dacă acel cont are câteva zeci sau sute de mii de followeri reali și e un lucru „one time only”. Dar cu toate astea, dacă un cont e atât de mare înseamnă că are un venit de undeva și dacă ei primesc bani pentru promovarea unor produse ar fi cam dezechilibrată situația să încerce să primească poze gratis.

Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?

Sunt de părere că fiecare trebuie să înceapă cu tipul de fotografie de care e pasionat. Eu am pus prima dată mâna pe un DSLR din pasiunea pentru fotografia de concert și apoi am încercat stiluri diferite și am ajuns la concluzia că multe dintre ele mi se potrivesc.

Bineînțeles, nu o să le pot face pe toate la fel de bine. De la concert am trecut la peisaje și apoi portrete. Am încercat și fotografie de tip close-up și macro, dar a fost mai mult ca un experiment.

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

Asta e o întrebare la care nu pot să răspund. Am avut norocul să încep și blogul și fotografia în momentul în care Facebook-ul a ajuns la maturitate și Instagramul pare să fie acum într-o perioadă destul de frumoasă de creștere.

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

Mi-au plăcut întrebările astea mai mult pentru că mi-au dat libertatea să spun direct ce gândesc și trebuie să recunosc faptul că multe dintre ele sunt exact întrebările pe care le aveam și eu când am făcut primii pași în fotografie.

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂

……………………………….

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Marius și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea BordeanuOvidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Dan Mihai Bălănescu, Monica Lazăr, Galia Dan, Bogdan Zop, Oliver Merce, Sebastian Popescu și Marian Cristea.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.