fbpx

Silviu Pal: “Nu cred că există o metodă de promovare mai bună decât calitatea muncii pe care o faci”

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

silviu pal

Silviu Pal este peste tot. Sau așa ai impresia dacă ajungi să îl urmărești. Și foarte rar nu are aparatul la ochi și nu surprinde zâmbete de fete frumoase sau apusuri. E la început, ar spune unii, dar are un viitor promițător. De aceea este aici. Bine, și pentru că suntem prieteni și chiar este un #FotografOM. Îi puteți admira munca aici.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Am aflat cine sunt. Dar uneori uit și mă pierd printre zile. Sincer, nici nu știu când s-a făcut iulie. Însă merg pe ideea că prezentul este tot ceea ce există, iar viitorul îl contruiești prin ceea ce faci acum. Și acum. Și Acum.

Am aflat cine sunt și încerc să îmi “exploatez” calitățile și să ofer cât mai mult din ceea ce sunt

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

Sunt doar cuvinte. Important este ce simți atunci când privești o poză/fotografie, ce îți transmite. Cred că fiecare om are arta lui. Prea mulți critici, prea mulți specialiști. Sentimentul contează.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

Începutul. Pentru că îmi doream mult să fotografiez evenimente, dar nu aveam cu ce. Primul an în București a fost foarte important, pentru că atunci l-am cunoscut pe fotograful care urma să mă îndrume și să-mi devină prieten apropiat.

Un an de zile am stat după el și l-am stresat până m-a luat la câteva evenimente. A văzut că este ceva de capul meu și mi-a dedicat mai mult timp. Am folosit echipamentul lui până am reușit să-mi iau un Canon 7D, apoi un obiectiv wide și un blitz. Mai greu la început, dar a meritat efortul.

Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

O slujbă de botez cu 6 copii, 6 echipe de câte doi, fotograf și cameraman, călare unii peste alții să scoatem cele mai bune cadre. 6 tipuri de plânsete, 6 perechi de părinți și nași și 6 grupuri de invitați. Dacă nu eram în biserică, probabil auzeam înjurături ca la semafor. Scrâșniri din dinți, coate la coaste, rafale peste rafale. A fost un dezastru. Dar mă amuz de fiecare dată când îmi aduc aminte.

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii prin oraș? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?

Da, adevărat. Am un job full-time de Android Developer, iar pozele le fac după job sau în weekend. Mai nou, și înainte de a merge la serviciu. Am nevoie să mă echilibrez după 9 ore de stat în același loc, așa că îmi pun căștile și o iau la pas prin oraș.
Nu fac bani din asta. Evenimentele de familie sunt cele care îmi aduc un venit din foto, dar pentru că jobul este destul de solicitant, am lăsat nunțile deoparte și m-am specializat pe botezuri și ședințe foto de familie.

Legat de Instagram, îmi place mult platforma pentru că este orientată spre fotografie mai mult decât Facebook. În plus, de o săptămână am început să postez zilnic pe Instastory poze făcute de-a lungul unei zile, separându-le printr-o postare doar cu text, în care scriu numele zilei în care postez, pe un fundal gri. Arată ca un fel de jurnal foto.

Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?

Părerea mea este să încerci din toate, până dai de domeniul care este cel mai aproape de sufletul tău. Pentru că mie îmi place comunicarea, îmi plac oamenii, iar prin fotografie pot să-i studiez mai bine, m-am orientat către fotografia de eveniment. Dar nu fac numai asta. Am o mare pasiune pentru portrete și urmăresc soarele în fiecare zi, să văd ce mai desenează cu razele lui, ca eu să surprind cu camera foto.

Ai libertatea să fotografiezi absolut orice simți!

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

Word of mouth. Din gură în gură. Oamenii au încredere în cei apropiați, iar cei apropiați au prietenii lor, care la rândul lor au prietenii lor. Și dacă faci o treabă bună pentru unul dintre oamenii din anturajul tău, acesta te va recomanda mai departe. Și tot așa. Nu cred că există o metodă de promovare mai bună decât calitatea muncii pe care o faci. Fotografiile pe care le faci și felul tău de a fi te vor recomanda mai departe.

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

Mereu mi-au plăcut lucrurile altfel​. Viața poate deveni plictisitoare dacă o trăiești la fel în fiecare zi. M-am simțit confortabil să îți povestesc despre mine.

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂

……………………………….

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Silviu și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea BordeanuOvidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Dan Mihai Bălănescu, Monica Lazăr, Galia Dan, Bogdan Zop, Oliver Merce, Sebastian Popescu și Marian Cristea.

Sabina Cornovac

Content Creator & Social Media Manager din 2008

View all posts by Sabina Cornovac →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.