Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.
Pe Vlad Cupșa l-am descoperit pe Facebook pe vremea când lucram la F64. Apoi fotografiile lui îmi tot apăreau în newsfeed, oamenii mi-l recomandau pentru acest proiect, eu tot dădeam like după like și iată-l aici. Îi puteți admira munca aici.
Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?
Sunt omul festivalurilor. Mă simt bine când sunt în jurul muzicii și mai mult, când am camera foto în mână. Consider că s-a terminat căutarea mea.
Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?
Din perspectiva mea, nu e nicio diferență. Sunt două cuvinte care definesc același rezultat: o imagine surprinsă de un privitor, folosind un aparat cu posibilități de fotografiere – telefon, cameră, ce o fi.
Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?
Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?
Că la un eveniment am crezut că am rămas fără cameră, blocându-se shutterul, și tot ce trebuia să fac era să apăs încă o dată pe declanșator ca să își revină. Acum pot râde, atunci îmi dădeau toate transpirațiile.
A fost și momentul în care am comandat a 2-a cameră. Acum sunt mereu cu 2 camere foto la mine (minim) pe lângă backup la mulțe alte părți din echipament.
Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?
Încerc să fac și altceva decât fotografie. Uneori mă mai împlic prin alte departamente de la evenimente. Deși, mereu mă întorc la cameră când e un proiect fain.
În cazul meu, trăiesc din asta după aproape 10 ani de când am început. Pot spune că nu poți trăi (ușor) din asta la început. Ai de făcut multe compromisuri referitor la ce proiecte lucrezi și câte proiecte e nevoie să faci ca să poți să îți plătești chestii de bază pentru viață – locuință, cheltuieli, mâncare.
Referitor la tag pe Instagram, poate să aducă un beneficiu dacă e în zona tipului de fotografie pe care vrei să o vinzi. E o discuție lungă aici cu marketing personal și tipuri de joburi – nu voi intra în detalii.
Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?
Ideal ar fi să încerci să faci fiecare gen de fotografie pe care îl știi. De multe ori poți încerca lângă un fotograf profesionist prin care tu vei vedea dacă e ceva ce îți place. Pun mare accent să alegi ceva ce îți place pentru că vei petrece mult timp cu asta și ar fi păcat să fotografiezi ceva ce nu îți place, nu?
E posibil să fac un curs de inițiere în foto care va include mai multe tipuri de fotografie cu scopul de a descoperi ce frumoasă e profesia asta și câte fațete are.
Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?
Eu consider că am știut să cresc deodată cu oamenii din Cluj-Napoca ce produc evenimente mici și mari. Cei ce au știut să facă networking, au crescut în bucata lor și acum le merge bine. Deci aș zice networking. Asta funcționează bine și acum, atât că adaug peste partea de social media.
Eu cred că merită să investești în fiecare canal care îți stă la dispoziție. DAR nimic nu funcționează dacă nu faci fotografie bună sau foarte bună.
Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?
Orice interviu e fun pentru mine. Oare care crezi că sunt întrebările clasice că eu nu cred că le-am întâlnit 😀
Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂
……………………………….
Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Vlad și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!
P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță Rafailă, Vlad Ilaș, Dan Dinu, Raluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea Bordeanu, Ovidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Silviu Pal, Dan Mihai Bălănescu, Monica Lazăr, Galia Dan, Bogdan Zop, Oliver Merce, Sebastian Popescu, Marius Călin, Cătălin Urdoi, Alexandra Bușcu, Crina Popescu, Vlad Eftenie, Victor Carapcea și Marian Cristea.