Miluță Flueraș: “Experimenteză destul de mult până ai explorat toate posibilitățile”

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

Miluță Flueraș e fotograful de concert care mi s-a lipit de suflet cel mai tare. Îl urmăream din umbră de mult timp, dar când am fost la F64 ne-am și cunoscut și chiar ne-am intersectat în 1-2 evenimente. Cum este el? Cald, prietenos, sociabil, bun profesor și un foarte profesionist fotograf. Îi puteți admira munca aici.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Are atâtea niveluri de complexitate întrebarea asta încât îmi este destul de greu să dau un răspuns coerent. Cel mai cuprinzător răspuns ar fi că sunt suma experiențelor de până acum. Știu doar că trebuie să fiu sincer cu mine și cu ceea ce fac, iar restul vine de la sine.

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

Cu toate că sunt doar niște cuvinte extrase din context, diferența va sta mereu în ochii privitorului și uneori este destul de subtilă.

Cred totuși că fotografia descrie demersul artistic și intenționalitatea pe când poza este un instantaneu fără concept. Până la urmă nu contează atât de mult această nevoie de clasificare cât conținutul în sine al imaginii și dacă acesta transmite ceva.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

Cel mai dificil moment a fost cel în care nu am putut fotografia două luni după incidentul de la Colectiv fiind în spital. Am ratat câteva evenimente frumoase, dar cum am scăpat din spital când încă eram în recuperare m-am întors la fotografiat. Drept dovadă 2016 cred că a fost anul cu cele mai multe evenimente fotografiate (peste 70) de până acum.

Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

Atunci când mi-am curățat senzorul de la mirorrless pentru prima dată, camera era setată pe electronic shutter și când am făcut cadrele de probă să vad dacă mai e praf pe senzor mi-am luat mare spaimă pentru că am văzut cum arată banding-ul și credeam că am distrus senzorul.

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?

Eu nu fac doar fotografie, mi-am păstrat și job-ul original, dar în cazul fotografiei abordarea este cât se poate de profesională, iar dacă se întâmplă să fotografiez ceva gratis este pentru că îmi face mie plăcere.

Din păcate sunt mulți care își asumă titluri sau profesii de care nu sunt demni, în același caz sunt și unii fotografi, până nu se însușește o cultură a lucrului bine făcut și remunerat mai avem ceva drum de parcurs.

Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?

Depinde care e scopul final și premisa inițială, mulți cred că vor să facă bani din fotografie din prima și nu știu dacă e cea mai bună abordare.

Sfatul meu e să devii bun pe ce faci cu plăcere și pentru asta trebuie să experimentezi destul de mult până ai explorat toate posibilitățile.

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

Nu făceam fotografie înainte de social media, primul cont a fost pe Myspace în 2005 ? Sigur că se întâmplă de multe ori să obțin job-uri prin recomandări, fapt valabil și în prezent.

Alte metode eficiente de networking erau și organizarea de expoziții sau utilizarea platformelor dedicate fotografilor: deviantart.com, badorgood.com, etc.

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

De regulă rog intervievatorii să se documenteze pentru a nu repeta aceleași întrebări și răspunsuri mereu, așa că mă bucur că acest interviu a fost ușor atipic ?

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂 

……………………………….

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Miluță și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea BordeanuOvidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Silviu PalDan Mihai Bălănescu, Monica Lazăr, Galia Dan, Bogdan Zop, Oliver Merce, Sebastian Popescu, Marius Călin,  Cătălin UrdoiAlexandra Bușcu, Crina Popescu, Vlad Eftenie, Victor Carapcea, Vlad Cupșa și Marian Cristea.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.