fbpx

Costin Mocanu: “În fotografie e nevoie de un echilibru”

Am dat drumul celui de-al treilea proiect editorial pe blogul meu, așteptat de mai mult de 1 an. Vreau să vă prezint fotografi dragi mie, care m-au impresionat prin munca, dar, mai ales prin personalitatea lor. Pornind de la ideea că voi nu cunoașteți toți fotografii pe care îi cunosc eu și ei merită promovați mai mult, vă prezint proiectul #FotografOM. Veți găsi aici un interviu pe săptămână, în fiecare miercuri, iar structura o să fie mereu aceeași.

costin mocanu

Costin Mocanu este un fotograf pe care l-am cunoscut acum o săptămână la un eveniment unde ne-a prezentat cele 3 premii câștigate la Next Image Awards by Huawei. Singurul român din competiție cu 3 premii (2 locul 1 și 1 locul 2). Discursul și apoi discuția cu el m-au făcut să îmi doresc să vi-l prezint și vouă. Îi puteți admira munca aici.

Bună. Eu știu cine ești. Iar cititorii au aflat din descrierea de mai sus. Dar, tu știi cine ești? Ai aflat până la vârsta asta sau încă mai cauți răspunsul?

Știu o parte. E ca un puzzle, cel mai mare puzzle, la care încă lucrez. Pe măsură ce trec prin experiențe, cunosc persoane, vizitez locuri sau fac fotografii, găsesc legăturile între piese și completez ușor ușor imaginea finală.

Sunt zone de contrast puternic, pe care le-am identificat rapid, iar piesele s-au așezat natural. Sunt și zone anoste, unde încă nu e foarte clar ce se întâmplă și unde am forțat, în grabă, piese care nu își aveau locul acolo. Încă mă descopăr, so call me work in progress.

Fotografie sau poză? Care e diferența? Sau nu există?

În perspectiva mea nu există o diferență sesizabilă, dar aleg fotografie, pentru că se aude mult mai plăcut. Aș pune totuși deoparte termenul imagine, pe care îl indrăgesc și mai mult, pentru că îmi permite să aduc imaginație și fantezie în fotografie, prin metode digitale, mai neconvențiale pentru anumiți fotografi.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta de până acum?

Nu pot spune că am o carieră în fotografie, așa că cel mai greu moment a fost acum 6 ani pe când lucram în Pipera la o multinațională. Într-o dimineață rece de noiembrie am ajuns la birou doar ca să constat că secretara de care eram îndrăgostit în secret și-a dat demisia. Cel mai greu moment este când deschid Photoshop-ul. Lăsând gluma deoparte, mi se pare un moment greu acela când persoana pe care o fotografiezi îți cere aparatul să se uite ce ai fotografiat.

Amintiri fotografice și super haioase ai? O poveste nespusă până acum și care te face să zâmbești mereu?

Îmi aduc aminte de ceva haios. E puțin jenant, dar o să împărtășesc: vara trecută cred, m-am implicat într-un proiect cu un prieten dansator/coreograf. A chemat 5-6 dansatoare pentru niște fotografii mai aparte. Am luat un studio și ne-am pus pe treabă. Unul din cadre trebuia să adune trei fete, incolăcite sensual pe niște fâșii de material. Ele stăteau pe jos, pe material, având doar părțile intime acoperite. Eu am escaladat (în adevăratul sens al cuvântului) sistemul de susținere al luminilor, care era prins de tavanul studioului. Până am gasit poziția materialului, a fetelor, a luminilor, eu am stat încordat agățat de două bare. În final, evident că s-a scurs o picatură de sudoare de pe fruntea mea, fix pe buzele unei fete, chiar fata de care îmi plăcea mie cel mai mult. Ne-am amuzat.

Știu că te întreabă toți asta. Dar altă treabă nu ai decât să faci fotografii? Ce meserie e asta? Se câștigă și bani? Sau merge cu “vreau o poză, ofer tag pe Instagram”?
Ba da, sunt inginer de meserie și lucrez în IT. Fotografii fac în weekend sau când călătoresc. Nu am câștigat bani, doar am investit, cu o excepție: a fost odată ca niciodată o nuntă a unui bun prieten, unde am fost fotograf plătit pentru că a insistat el. Never again.
Am mai lucrat cu diferiți clienți, dar nu am cerut bani pentru că am vrut să am parte de mână liberă în procesul creativ.

Sunt fotograf începător. Sau pozar, cum li se mai spune. Și vreau să îmi aleg un domeniu (nuntă, eveniment, peisaj etc). Cum fac?

Bună întrebare. Eu fac fotografii de aproape 7-8 ani și încă nu mi-am ales un domeniu, fotografiez orice. Am o preferință către fashion/beauty cu tendințe fanteziste, dar pentru că asta visez (pe bune, în vise, când dorm).

Nu știu dacă așa ar trebui să îți alegi, dar la mine așa a fost. Cred că e nevoie de un echilibru, mai ales dacă te întreții din fotografie, probabil undeva între ce se caută/plătește și ce îți place.

Cum te promovai înainte de social media? Cum ajungeai la clienți și la fanii tăi?

Nu m-am promovat. Nu prea mă promovez nici acum. Clienții ajungeau la mine, pentru că știau că lucrez pro bono dacă ideea și proiectul erau interesante. Fani? Nu știam că am fani!

Ăsta a fost un interviu ciudat, altfel. Știu asta. Dar măcar ți-a plăcut? Sau preferai întrebările clasice?

A fost primul meu interviu ca fotograf! Nu am răspuns cu usurință la toate întrebările, dar m-am distrat în timp ce am încercat să găsesc răspunsurile.

Mulțumesc pentru că ești #FotografOM. Așa să rămâi 🙂 

……………………………….

Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi interviul cu Costin și aștept, cu drag, feedback în comentarii. Până săptămâna următoare, vă doresc să fiți oameni!

P.S. Descoperă și interviurile cu Gheorghiță RafailăVlad Ilaș,  Dan DinuRaluca Antuca, Călin Stan, Daniel Chindea, Andreea BordeanuOvidiu Ștefeligă, Luiza Boldeanu, Toma Bonciu, Alin Popescu, Alex Damian, Costin Fetic, Silviu PalDan Mihai Bălănescu, Monica Lazăr, Galia Dan, Bogdan Zop, Oliver Merce, Sebastian Popescu, Marius Călin,  Cătălin UrdoiAlexandra Bușcu, Crina Popescu, Vlad Eftenie, Victor Carapcea, Vlad Cupșa, Miluță Flueraș, Siluk, George PricopeRaul Craioveanu și Marian Cristea.

Sabina Cornovac

Content Creator & Social Media Manager din 2008

View all posts by Sabina Cornovac →

One thought on “Costin Mocanu: “În fotografie e nevoie de un echilibru”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.